По стъпките на легионерите напуснали Лудогорец

Снимка: ludogorets.com
От влизането си в елита през 2011 година Лудогорец взе редица чужденци. Голяма част от тях не успяха да се адаптират към живота в Разград и да покажат, че заслужено са хванали окото на клуба. Изключенията са Марселиньо, който дойде още в началото и е част от големия възход на тима. Другите, които се откроиха на фона на останалите са Жуниор Кайсара, Гилерме Шоко, Жуниор Кишада, Върджил Мисиджан, Дани Абало, Козмин Моци и Роман Безяк. „Тема Спорт“ реши да тръгне по пътя на легионерите, които бързо си събраха багажа и да види дали клубът е сбъркал с освобождаването им или някой е направил скок в кариерата си.


Радек ПЕТЕР
Вратар, 26 години

Чехът пристигна в Лудогорец през януари 2012 година. Той бе представен като бъдещ неизменен титуляр под рамката на вратата, но се провали с гръм и трясък. Стражът допусна да бъде прехвърлен на няколко пъти в контролите, което до голяма степен говори за неориентираност и слабо позициониране. Ниската му класа бе разкрита и само шест месеца по-късно си тръгна. Оттогава до сега 26-годишният Петер се подвизава в елитния чешки Збройовка Бърно. За две години той е записал 11 мача, всичките през сезон 2012/13. Нито в един от тях пък вратарят не е опазил мрежата си суха. Логично намиращият се на 12-о място в Чехия вече залага на друг – Вацлав Хладки, а Петер е дори трети избор след Мартин Долежал.

Сувад ГРАБУС
Ляв бек, 32 години

През лятото на 2011-а Лудогорец правеше първи крачки и взе сериозна бройка чужденци, повечето от които оказали се плажни футболисти. Един от тях бе Грабус. Той записа само един мач срещу Видима (4:0), в който се появи единствено заради липсата на друг вариант за заместник на контузения Йордан Минев. Въпреки слабият противник Грабус не успя да реализира нито един пробив по крилото, което красноречиво говори за качествата му. През януари 2012-а словенецът бе освободен и заигра в босненския Травник. За тимът той записа 12 мача в елита преди през лятото да премине в Кърка Ново место от Словения. През настоящият сезон крайният бранител има 4 мача, последният от които е през август. В момента неговият тим е предпоследен.

Франко БАНО
Защитник, 27 години

Франко Бано се оказа поредната издънка на зелените. Бранителят тотално разочарова и само 2 месеца след идването си престоят му в Разград приключи. Той не записа нито една минута и дори рядко влизаше и в групата. Едва ли обаче само липсата на шанс е повлияла за това решение на Петев, защото кариерата на Бано продължава да върви надолу. След раздялата си с орлите той парафира с втородивизионния уругвайски Атенас. В тимът защитникът записа 25 мача и вкарва 1 попадение. Бано изкарва само сезон преди да се върне в Европа. Той парафира през 2013 с кипърския АЕК Куклион, за които игра в 12 срещи. Един от последните му мачове бе срещу АЕЛ Лимасол на Ивайло Петев, загубен драматично в продължението с 0:1. В близките дни се очаква аржентинецът да премине в намиращият се на шесто място в класирането Анортозис Фамагуста.

Мариан ЯРАБИЦА
Защитник, 24 години

Словакът бе сред най-перспективните футболисти дошли през 2011 в Лудогорец. Той бе взет под наем от полския Краковия за срок от година и опция за закупуване, но още в първия си мач скъса връзки на коляното. Изигра само 44 минути, но загатна, че притежава качества. Тежката травма наклони везните и той не бе откупен. Защитникът се завърна в Краковия в очакване да възроди кариерата си. Съдбата обаче явно не обича това момче и той отново скъса връзки на лявото си коляно. Близо 3 години след напускането му на Разград, Ярабица все още не е записал официален мач. Бившият младежки национал на Словакия се очаква да направи нов опит да се завърне на терена през тази година с екипа на Краковия.

Любомир ГУЛДАН
Защитник, 30 години

Любомир Гулдан бе с основен принос за двете титли на разградчани. Той записа 50 мача и два гола за тима в А група. Напредналата възраст на бранителя обаче се оказа решаваща за съдбата му и той бе отпратен през миналото лято. Словакът определено бе от висока класа и бързо успя да се установи в Заглембе Любин, където играе и Павел Виданов. До момента през сезона Гулдан има 21 мача, но не е успя да се разпише. Тимът се намира на 14-о място от 16, но притежава една от най-стабилните защити. Проблемът е атаката, която е вкарала само 17 гола, което е най-слабото постижение в полския елит.

Младен КАСЧЕЛАН
Халф, 30 години

Дефанзивният полузащитник е поредният недостатъчно добре обмислен трансфер. Черногорецът дойде под наем от Ягелония, за да покачи напрежението върху Дяков и Генчев. Това обаче не се случи. В шестмесечния си престой, той предимно търкаше скамейката като изигра само 10 мача. В едва три от тях обаче Касчелан стартира в титулярната единайсеторка. Халфът вкара и едно попадение за зелените в скандалния мач с Миньор Перник (0:7). През лятото на 2012 той напусна в посока непретенциозния гръцки Пантракикос, където се утвръди и записа 20 срещи. От този сезон Младен е част от друг клуб без амбиции – Арсенал Тула, който играе във втора дивизия на Русия.

Якуб ХРОНЕЦ
Крило, 21 години

Привличането на юношата на Бирмингам бе прието за голям успех през 2011-а. В Разград възлагаха големи надежди на Хронец, които обаче не се оправдаваха. Той се превърна в поредния, който не записа мач. Единствените му срещи в елита на България бяха за Калиакра Каварна, където Якоб игра под наем. Роденият в Банска Бистрица футболист ще бъде запомнен само със страхотния си гол, при който прехвърли Пламен Илиев от Левски на „Герена“. Това бе и пикът на словака, чиято кариера се спуска по спиралата надолу. От напускането си на Лудогорец той игра за Чешке Будьовица, Долни Кубин, а сега е в Дукла Банска Бистрица. Никъде обаче 21-годишният футболист не успя да си спечели титулярно място и да впечатли, записвайки само 22 мача за две години.

Франк ГУЕЛА
Крило, 27 години

Котдивоарският футболист дошъл като бивша звезда на Арминия и Динамо Загреб се оказа един от напразно изхабените патрони от Лудогорец. Крилото бе взет след проби и изигра 12 мача, в които отбеляза само един гол. Нескопосаната му игра в наказателното поле при гостуването на Ботев предизвика скандал между двата клуба в края на 2012-а. В началото на миналата година договорът му бе прекратен и футболистът даде клуба на ФИФА. В момента 27-годишното крило е собственост на елитния гръцки Аполон Смирнис. Тимът се намира на 16-о място и е в зоната на изпадащите, за което заслуга има и Гуела, който в 13-те си мача е вкарал само 1 попадение.

Кристиян КАБАСЕЛЕ
Нападател, 22 години

Бившият младежки национал на Белгия вкара 6 гола в 14 мача за Лудогорец във всички турнири. Философията на отбора за игра без типичен таран обаче му изяде главата. Нападателят единствен от резервите се утвърди в следващия си тим – Юпен. За две години той записа 41 мача за белгийският отбор, в които вкара едва пет попадения. Предвид ниската класа на отбора обаче Кабаселе е неизменен титуляр, нещо което не би се случило, ако още бе в Лудогорец. Едва ли разградчани могат да съжаляват, тъй като и белгиецът, както всички останали не е покачил нивото си, а напротив.

Вестник "Тема Спорт"