"А" група - златната мина на Лудогорец

Снимка: LAP.bg
Трансферът на Александър Александров в Лудогорец от последните дни породи някои интересни въпроси. На първо място самата сделка стана доста неочаквано заради качеството и класата, която притежават шампионите в ариергарда си. На второ място обаче беше доста по-интересно, че в рамките на половин година трети национал предпочита да отиде в Лудогорец, отколкото в някой от другите водещи отбори.

Сега Александров пренебрегна предложенията на клубове от Европа, а е публична тайна, че го искаха от Левски. През лятото пък същото се случи и с Христо Златински. ЦСКА натискаха за халфа, бяха уредили вече всичко, но той избра Разград. Малко по-различна е ситуацията с Георги Терзиев, тъй като за него бяха дадени пари, но все пак и той попада в тази графа.

Общо взето, излиза, че Лудогорец е направил някои от най-добрите си трансфери от българското първенство. Да, несъмнено дошлите зад граница също бяха сериозни удари. Така не трябва да се пренебрегват трансферните хитове - Гулдан, Генчев и Иван Стоянов (в дебютния сезон), Владо Стоянов, Кайсара, Безяк (през миналия сезон), както и Мисиджан (през настоящия). От българското първенство обаче дойдоха не по-малко качествени футболисти, които до голяма степен положиха основите на този Лудогорец. При това е нужно да се отбележи, че една голяма част от тях дойдоха без пари, като Светослав Дяков, Емил Гъргоров, Александър Барт, Йордан Минев и др. Сега Христо Златински и Александров също дойдоха със свободни трансфери.

В години, в които повечето отбори хвърлят умопомрачителни средства за нови футболисти, в Разград доказаха, че умеят да правят добри сделки и за малко пари. Особено може да се отчетат някои от първите трансфери на Кирил Домусчиев и компания. Мирослав Иванов и Михаил Александров дойдоха в Лудогорец още в "Б" група за сравнително ниски суми, но свършиха огромна работа за двете титли. Само за последния сезон бяха дадени общо 500 хил. евро за Мишел Платини и Георги Терзиев, които до момента не са оправдали сумите си. И при двамата обаче контузии ги спряха, за да се наложат по-бързо.
Откакто влезе в елита, Лудогорец наложи доминация в българското първенство. Освен това разградчани направиха така, че "А" група да бъде като златна мина за тях и да взимат най-доброто от нея.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"