Марем остава в Хасково до края на сезона

Снимка: ludogorets.com
Предсезонната подготовка на най-актуалния български клуб в момента - Лудогорец, не започна по очаквания бляскъв начин, както през последните 2 години. Шампионите представиха само едно ново попълнение на традиционната пресконференция, преди първия си лагер-сбор. Това е централният бранител Александър Александров от Черно море. Сашо, както го наричат всички в бишия му клуб, се представи на висота по време на двата сблъсъка с шампионите, както и през целия есенен дял на първенството, което допринесе за привличането му в „зеления лагер”. Ненапоследно място е и фактът, че бранителят акостира на „Лудогорец Арена” като свободен агент.

С привличането на шуменлията спортно-техническото ръководство „удари с един коршум два заека”, тъй като Алексанров, може да се подвизава и по десния фланг на отбраната, където Кайсара няма сериозна алтернатива. Този трансфер превръща конкуренцията в центъра на защитата в „убийствен пъзел”. Старши треньорът на „зелените” Стойчо Стоев ще трябва да избира между 5 качествени изпълнителя на този пост.

Твърди титуляри, около дъгата на наказателното поле, до сега през сезона, бяха Барт и Моци, но във всеки един от случаите, когато се налагаше, бяха заменяни достойно от капитана на младежкия национален отбор Георги Терзиев и бившият младежки национал на Финландия Теро Мантула. Наставникът на „орлите” Стойчо Стоев не скри притеснението си, че 5 централни бранители са твърде много, така че отборът може да се лиши от услугите на един от стоперите си, при евентуална примамлива оферта. Такива разбира се не липсват, след бурната есен на тима, но единственият който реално може да напусне отбора още сега е Александър Барт, чийто договор изтича през лятото. Терзиев и Мантула са с дългосрочни контракти и на тях се гледа като на отлични перспективи за развитието на тима.

Козмин Моци пък се превърна в основна фигура в последната една година, а освен това договорът му изтича през 2015 година и всеки който иска да се сдобие с правата му, трябва сериозно да се бръкне. Усилено се заговори за подновяване на договора и на Барт, който възвърна формата си в края на есенния дял от първенството и направи отлични двубои в Европа, но това все още не е факт. Ако все пак се стигне до раздяла на французина със „зелените”, шансовете му да продължи професионалната си кариера в България са доста големи, тъй като „петицата” на шампионите има сериозна връзка с варненлийката Свилена. Жестокота конкуренция за титулярно място, при централните бранители автоматично удължава наема на друг футболист, собственост на „зелените”, който се подвизава на същата позиция. Това е 19-годишният Тейнур Марем, който защитаваше екипа на втородивизионния Хасково през есента. Младокът бе изпратен в родния си град, за да може да играе редовно и да поддържа формата си.

Той дойде при „зелените” преди повече от 2 години от тима на Сливен и въпреки, че имаше професионален договор и се подготвяше с мъжете, редовно вземаше участие в мачовете на юношите старша възраст на „орлите”, където носеше и капитанската лента. Само в рамките на месец, той успя да се наложи като титуляр при хасковлии и да се отвърди като един от най-добрите бранители във втория ни ешалон, което му осигури и първа повиквателна за младежкия национален отбор. Преотстъпването на младите „зелени” футболисти се превръща в практика на тима, който открито заяви предложението си, да бъдат създадени официални сателити на водещите тимове в страната, които да се състезават в Б група. В момента друг тим от втория ни ешалон Академик(Св) е приютил цели 7 юноши на шампионите. Между другото ръководството на „орлите” твърдо обяви, че Александър Александров няма да е единственият трансфер по време на зимната пауза. По личното настояване на боса Кирил Домусчиев се очакват поне още трима нови играчи, които да попълнят празнините в тима. Очаква се това да са плеймейкър, дясно крило и бек, който да може да снове по двата фланга.

За никого не е тайна, че звездата на клуба Марселиньо, няма алтернатива в лицето на Себастиян Ернандес, който е далеч от класата на бразилеца. Трансферната бомба на разградчани Върджил Мисиджан също се нуждае от партньор в атаката, койдо да засили ударната мощ на „орлите” по десния фланг на нападението. За момента там се подвизават, Михаил Александров и Даниел Абало, които се представят с променлив успех. От треньорския щаб на „орлите” искат да засилят и конкуренцията сред бековете, където имаше сериозни проблеми през есента, когато контузии принуждаваха спортно-техническото ръководство да взема екстравагантни решения, преквалифицирайки Георги Терзиев и Теро Мантула във флангови бранители. Едва ли Стойчо Стоев иска отново да се „впуска в руската рулетка”, от която успяваше да се измъкне, благодарение на „дългата” си скамейка.


Цветелин Петков