Христо Златински: За Лацио трябва да сме във върхова форма

Снимка: БГНЕС
Христо Златински бързо си спечели титулярното място в Лудогорец след трансфера си при шампионите. Халфът на националния е един от най-добре представящите се играчи под ръководството на Стойчо Стоев. След началото на зимната подготовка халфът разказа пред "7 дни спорт" как вървят тренировките, какви са очакванията му и как е привикнал към стила на шампионите.

- Христо, как е настроението в началото на подготовката?
- Нормално, аз лично се чувствам добре. Отпочинах си вкъщи по празниците, така че сега съм зареден и готов за тренировките. На този етап е най-важно да сме живи и здрави и да нямаме проблеми с контузии. Дано всичко да премине нормално. По време на почивката обърнах повече време на дъщеричката ми и на жена ми.

- Май това е най-досадното време за един футболист?
- Да, няма как. Не е много приятно повече от месец да си някъде по лагери, да пътуваш, да си в хотел, далеч си от семейството, приятелите. Няма обаче място да се оплакваме, тъй като това е нашата професия, ние сме си я избрали, така че трябва да я вършим. Аз лично не мисля за това, сега се готвим, а после ще дойдат и мачовете и ще бъде по-различно.

- Променя ли се по някакъв начин режимът с течение на времето?
- Не мисля, че нещо се променя. По-скоро ти свикваш с цялата тази програма. Аз съм на 28 години и на практика от 18-годишен съм все някъде по лагери. Свикнал съм и вече не ми прави впечатление.

- Мислите ли вече повече за Лацио?
- Сблъсъците с тях са доста далеч, но няма как да не мислим. Все пак ние се готвим главно за тези два мача, трябва да сме във върхова форма още в началото. Гледаме Лацио, хубаво е, че всичките им мачове са по телевизията и можем да се запознаем добре с тях. Нека обаче първо да мине подготовката и чак след това ще говорим за Лацио.

- Ще бъде ли пречка зимната пауза?
- Силно се надявам това да не окаже някакво влияние. И аз това си мислех, ще се отрази ли, няма ли. Дано да влезем максимално подготвени и да сме в добра игрова форма като отбор. По време на подготовката ще играем с доста добри отбори, така че не се съмнявам, че ще това ще стане.

- 6 месеца си в Лудогорец, свикна ли вече?
- Да, определено. Чувствам се отлично в Лудогорец, все едно съм бил в този отбор доста дълго време. Тук колективът е страхотен и това може лесно да се види с представянето на терена. В началото ми беше малко трудно, най-вече към начина на игра, но мисля, че бързо успях да свикна с обстановката.

- Признание ли е лично за теб, когато толкова много твои съотборници бяха отличени с "Футболист на годината"?
- Да, определено. Това е признание за целия отбор, щом има толкова много хора от Лудогорец, които получиха награди. Аз мисля, че и други заслужаваха да бъдат отличени и да са на призовите места. Това трябва да бъде признание за всички футболисти и за треньорите.

- Докъде стигат мечтите на Лудогорец?
- Далеч, даже доста далеч. Но нека да не говорим толкова на едро и да афишираме някакви конкретни цели. Нека да играем мач за мач, да работим здраво, пък ще видим какво ще стане.

- Вписват ли се новите попълнения в отбора?
- Да, не мисля, че ще имат някакъв проблем. Александър Александров се познава с повечето от нас и отпреди. Той има голям опит в "А" група, също така е национал и познава всички. Колкото до Луму, там има двама холандци като Мисиджан и Бургзорг, които ще му помогнат. Да не забравяме колко бързо се вписа Мисиджан в колектива.

- Усещаш ли подобрение в играта си, откакто си в Лудогорец?
- Може би има някакво, но аз не съм човек, който ще тръгне сам да си прави оценки или да говори за себе си. Но да кажем, че играя по-добре, тъй като съм в най-силния отбор в България. До мен са най-добрите футболисти, както класни българи, така и много силни чужденци. Мисля, че е съвсем в рамките на нещата и аз да играя по-добре. Все пак си има специалисти, които ще дават оценки, които раздават награди и т.н. Мисля, че през последните няколко месеца успехите ни говорят сами за себе си.

- Вкара на Партизан и Черноморец Одеса, това ли бяха два от най-важните ти голове?
- Радвам се, че станах автор на победния гол с Партизан, както и този с Черноморец в Украйна, но повече се радвам, че победихме в тези мачове. И двата бяха много тежки, играхме навън пред пълни стадиони. Може би това са двата ми най-важни гола до момента. Надявам се, че ми предстоят още решителни попадения.

- В твоята лична витрина май ти липсва само титлата.
- Да, така е. Силно се надявам и си го пожелавам да стана шампион с Лудогорец. Ще дадем всичко от себе си, за да постигнем тази цел. Лудогорец вдигна много високо летвата през последните 2 сезона, така че сега не трябва да има никакво отстъпление. А, разбира се и моето лично желание е най-накрая да стана шампион.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"