Трима бяха малко, сега петима са много

Снимка: Lap.bg
Трансферната политика на Лудогорец през зимния прозорец е един от най-обсъжданите казуси в родния футбол. На този етап шампионите са сред най-активните отбори, като си осигуриха подписите на двама нови футболисти. И докато Йерун Луму е само на 18 години и определено е играч за бъдещето, не такава е ситуацията с Александър Александров. Бившият защитник на Черно море идва с репутацията на доказан футболист с над 200 мача в "А" група, национал и лидер. А това автоматично значи, че няма да се задоволи просто да стои отстрани и да гледа как другите играят. Психиката на всеки един футболист е такава, че колкото и пари да взима, никой не иска да не играе.

В момента е много интересно как точно ще изглежда защитата на Лудогорец през пролетния дял от шампионата. През есента Стойчо Стоев имаше на разположение общо четирима централни защитници, но поради различни контузии в един момент бройката се сви до само двама здрави. Неизменно при разградчани дойдоха ротациите и преквалифицирането на други играчи. Сега обаче в Разград имат петима бранители и всичките са здрави. Нещо повече - всичките са качествени и искат да играят на всяка цена.

От едната страна е Александър Барт - 4-кратен шампион поред, с над 100 мача в "А" група - безспорно най-класният защитник по българските терени. Освен него там са Козмин Моци, Теро Мантула и Георги Терзиев, а сега пристигна и Александров. През есента треньорът на шампионите Стойчо Стоев използва общо 9 различни формации на централната си защита. И тук трябва да се отбележи, че в 3 мача в сърцето на отбраната играха футболисти, които не се подвизават на този пост. Срещу Черноморец там се изявяваше Йордан Минев, а срещу Славия в защита беше върнат капитанът Светослав Дяков. В мача за Купата на България с Дунав пък Стоев прати там португалеца Витиня. Любопитното е, че и в трите случая Лудогорец излезе като победител.

Най-използваното дуо в ариергарда обаче беше това между Козмин Моци и Александър Барт. Двамата си партнираха общо в 15 случая, в които Лудогорец записа 10 победи, 2 равни и 3 загуби. Барт и Моци играха в най-отговорните мачове от началото на сезона - тези в Шампионската лига, двубоите с Левски и ЦСКА, както и тези с Литекс, Ботев и Черно море. Интересното е, че в някои от тях шампионите се издъниха.

В същото време статистиката сочи, че перфектната двойка е тази между Александър Барт и Теро Мантула. Двамата са играли в едва 7 мача заедно, но пък постижението на шампионите в тях е впечатляващо - 7 победи. Нещо повече - головата разлика в тези срещи е 15:1. И единственият отбор, който се разписа в този случай, беше Локомотив Сф при победата на Лудогорец в Надежда с 2:1. Партньорството между французина и финландеца беше използвано в отговорни мачове като този с Левски (2:0), ПСВ (2:0), Партизан (1:0). Заради контузията на Мантула обаче той игра само един мач в края на годината.

Травма извади задълго от сметките и друг бранител - Георги Терзиев. Капитанът на младежкия национален отбор се включи силно едва в последните мачове преди Нова година, но загатна, че ще бъде сериозна опция през пролетта.

Подготвителният период ще трябва да даде много отговори на Стойчо Стоев. Треньорът на шампионите трябва да избере на кого ще залага в най-важните мачове. А те не са никак далеч. Срещите с Лацио вече чукат на вратата и ще дойдат доста бързо. През есента в защитата трима бяха малко, сега петима са много. Някой ще изгори, но кой ли ще е той.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"