Козмин Моци: Ботев се превръща в най-голямата заплаха за титлата

Снимка: LAP.bg
Централният защитник на Лудогорец Козмин Моци даде интервю пред румънската телевизия Dolce Sport пo време на лагера в Анталия. В не­го той говори за нашествието на румъ­нски играчи в Ботев, битката за титла­та у нас, амбициите си, както и предс­тоящите мачове с Лацио от 1/16-финалите на Лига Европа през февруари.

Козмин, появи се информа­ция, че още един бивш фут­болист на Динамо Букурещ е пред трансфер в български отбор. Става въпрос за Коз­мин Матей, към когото Бо­тев има интерес. Какво е мнението ти?
- Би било добър трансфер както за Динамо, така и за Бо­тев Пловдив. Матей е стой­ностен играч и съм сигурен, че ще се представи на ниво, ако приеме да играе в България.

Изненадват ли те сериоз­ните трансфери от Румъния, които осъществи Ботев Пловдив през тази зима?
- Не мога да кажа, че съм из­ненадан. Знам какви възмож­ности има клубът и какви са плановете им. Продадоха един играч (б.р. - Тодор Неделев) за около 3-4 милиона и инвести­раха всичките пари в трансфе­ри. Със сигурност те ще бъдат сериозна заплаха за нас и оста­налите тимове през пролет­та в битката за титлата.

Прекарал си почивката си с Лучин и Куртеан и те призна­ха, че си ги посъветвал да приемат офертата на Бо­тев. Защо го направи?
- Да, попитаха ме какво е нивото на българския футбол и какви са финансовите въз­можности на Ботев. Обясних им, че всичко е окей, що се от­нася до пари. Разказах им, че в първенството има шест или седем много добри отбора и мачовете са на високо ниво, както и че през пролетта ще се играят и плейофи.

Не само Динамо пласира футболисти в България. Съ­щото стори и Петролул. Бенга бе един от най-добрите за­щитници в Румъния, а сега се говори за преминаване и на Хамза в Ботев.
- Останах изключително из­ненадан от Бенга, тъй като Петролул няма много футбо­листи, играещи в тази зона. Но това е крачка напред в не­говата кариера.

В първата среща през про­летта ще се изправиш срещу Бенга, Лучин и Куртеан. Ще забравиш ли приятелските взаимоотношения в този мач?
- Разбира се. Надявам се да сме по-добрият отбор и да спечелим. Това ще е просто един мач. Не мисля, че ще се стигне до някакви сблъсъци между футболисти, макар и да е дерби и зарядът да е по-раз­личен.

Обърнахме сериозно вни­мание на бившите ти колеги, а сега малко за теб. Кой под­ред лагер ти е този в Турция?
- (смее се). Много са. За пос­ледните 10 години по два-три лагера на година. Вече натру­пах сериозен опит в това от­ношение.

Твоите съотборници в Лудогорец не са особено весели. На какво го отдаваш?
- Няма защо да сме сърдити (усмихва се). Знаем какво се очаква от нас и трябва да се подготвим много сериозно за втория дял от шампионата, както и за мачовете в Лига Ев­ропа срещу Лацио.

Какви цели си си поставил за 2014 година? Класирахте се на 1/16-финалите в Лига Евро­па и ще срещнете Лацио, в първенството също вървите много добре и сте втори с мач по-малко и равни точки с Литекс.
- На първо място се надявам през 2014-а да съм здрав. Дано да запазя формата си и да продължа да играя поне толко­ва добре колкото досега. Надя­вам се отново да спечелим титлата и да продължим мак­симално напред за Лига Европа. Мисля, че това са постижими цели.

През есента впечатлихте с похода си в Европа. Успяхте да излезете като лидери в група с ПСВ Айндховен, Дина­мо Загреб и Черноморец Оде­са. Ще продължите ли с изу­мителното си представяне и срещу Лацио?
- Определено ще ни бъде много трудно срещу Лацио. Те са изключително качествен отбор, който се бори за пър­вите четири места в Италия всяка година. Ще бъде тежко както за нас, така и за тях. Ед­но трябва да бъде ясно - ще из­лезем да покажем максимално­то, на което сме способни. Ще заложим на играта, с която постигнахме успехите си в Ли­га Европа до момента. Надя­вам се тя да ни даде възмож­ност да им се противопоста­вим успешно и да продължим напред.

В Лацио играе бившият ти съотборник от Динамо Буку­рещ Щефан Раду. Говори ли с него, след като бе изтеглен жребият?
- Не съм се чувал. Все пак бях­ме във ваканция, когато изтег­лиха жребия. Със сигурност, ка­то наближи мачът, ще му се обадя и ще си поговорим надълго и широко. Надявам се да ги победим. Познавам Раду много добре и въобще не ме учудва, че стигна до Лацио. Много се радвам за него, че се наложи в такъв голям отбор. Още докато бяхме в Динамо, знаех, че има много големи въможности. Щастлив съм, че ус­пя да ги покаже.

Вестник "Тема Спорт"