Шестима от Лудогорец в битка за участие в Лига Европа

Снимка: Gong.bg
Шестима футболисти на Лудогорец се вкопчват в здрава 10-дневна битка, за да успеят да се преборят за правото да играят мачовете в Лига Европа срещу Лацио. Точно толкова са играчите, които са на лагер в момента с отбора и нямат картотека за Лига Европа. В това число може да включим и четиримата юноши, но те едва ли ще пробият толкова бързо.

Лудогорец има срок до 3 февруари за промени на картотекираните 21 футболисти в Лига Европа. Българският шампион има право на три корекции, ако Стойчо Стоев реши, че има нужда от това.

Георги Аргилашки, Йерун Луму, Димо Бакалов, Мишел Платини, Александър Александров и Витиня са хората, които към днешна дата нямат картотека в Европа. Стоев трябва да преценя дали някой от тях е в по-добра форма от останалите, които имат права да играят в лигата. Това решение ще бъде взето след изиграването на следващите 3 контроли на отбора – срещу ЧФР Клуж, срещу Шериф Тираспол и Гурник Забже.

Какви всъщност са шансовете на всеки един от тях?

На пръв поглед едната промяна изглежда сигурна. Иван Стоянов със сигурност ще загуби правото си на картотека в Европа. Най-логично неговото място да бъде заето от новото попълнение Йерун Луму. При тази промяна реално се сменя крило за крило, а холандецът показва и добра класа.

Третият вратар Георги Аргилашки почти няма шанс да получи картотека. Това може да стане, ако Владо Стоянов или Иван Чворович се контузят.

Витиня също трудно ще намери място в състава. Португалецът направи ключово включване в двубоя срещу Партизан. Той се появи като резерва и подаде към Роман Безяк, който бе фаулиран за дузпа. Витиня обаче трудно ще пробие при положение, че Минев, Кайсара и Шоко са здрави. Все пак има своите шансове.

Новото попълнение Александър Александров получи контузия, която го вади от строя за момента. Дошлият от Черно море централен бранител пропусна първите две контроли на Лудогорец, както изглежда няма да играе и в третата. Александров може да получи картотека, ако някой от другите четирима централни защитници бъде продаден или се контузи.

Мишел Платини все още се възстановява от операцията и не тренира пълноценно. Този сезон бразилецът записа 4 минути срещу Слован Братислава и се контузи. Не е ясно колко време още ще му трябва да се оправи, но шансовете му за мачове срещу Лацио са минимални.

Димо Бакалов трябва да покаже страхотно израстване, за да получи шанс да влезе в състава за двубоите от Лига Европа. Реално към този момент Бакалов е 5-ти избор за поста на едно от двете крила. Той все пак записа участие в Шампионската лига този сезон. Игра в мачовете срещу Слован Братислава и дори асистира за едно от попаденията на Дани Абало в Разград. Бакалов влезе в картотеката в последния момент, след като Барт се контузи ден преди заминаването на Словакия.

Трябва, разбира се, да оставим вратата отворена за нови трансфери в и от Лудогорец. Те със сигурност биха коригирали избора на Стойчо Стоев. Следващите 10 дни ще са решаващи, но най-реално изглежда единствената промяна да е свързана с влизането на Йерун Луму за сметка на Иван Стоянов.

Веско Вълчев, Gong.bg