Лудогорец пак ще тича най-много

Снимка: LAP.bg
В XXI век физическата подготовка е един от най-важните компоненти във футболната игра. Ако не и най-важният. В дни, когато всеки отбор е много добре подготвен тактически, е нужно да превъзхождаш съперника с нещо повече. В днешно време футболистите вече са по-умни, по-бързи и по-силни. И точно тук е мястото на физическата подготовка. А тя идва от кондиционния треньор. Всеки уважаващ себе си отбор разполага с такъв специалист, а понякога и с повече. Просто защото колкото и да е подготвен един състав, винаги може повече.

Шампионът Лудогорец вече 6 месеца е без такъв човек в своя щаб. През лятото Ивайло Петев освободи Душан Стевич, а след идването на Стойчо Стоев не беше привличан такъв човек. Така логично в един определен период от сезона разградчани имаха проблеми с физическото си състояние и контузии. Сега обаче всичко поема по нова посока, тъй като шампионите отново ще имат такъв човек. Дългоочакваното идване на кондиционен треньор от Испания, не е никак маловажно. И прави чест на всички в Разград, че го осъзнаха. Стойчо Стоев, щабът му и собственикът Кирил Домусчиев видяха, че Лудогорец няма как да печели, когато не тича. Точно и това е основният проблем в подготовката до днес – липсата на достатъчно скорост и свежест у играчите. Светослав Дяков и компания са доста добре подготвени тактически и технически. Едва ли има още нещо, на което трябва да учиш халфовете и защитниците на Лудогорец, когато изнасят топката. Но когато я няма тази свежест и експлозивност в краката ти, е трудно да надтичаш съперника.

А точно това беше основното оръжие на разградчани в последните 2 сезона, когато тимът обра и всички отличия в България. Добрата физическа подготовка направо накара отборът да лети и той взимаше мачовете с лекота. Най-яркият пример е есента на 2012 г. Тогава Лудогорец отпадна от Шампионската лига от Динамо Загреб, но благодарение на добрата си подготовка мачкаше в „А” група и тръгна с 8 поредни победи – повечето взети само по инерция. А това не е случайно, след като футболисти на по над 30 години, като Мирослав Иванов, Емил Гъргоров и Станислав Генчев, бяха най-добрите в първенството и движиха разградчани. Благодарение на добрата си подготовка напред дръпна и Иван Стоянов, който пристигна в лошо състояние от Русия. Нападателят се стегна в зимния период и скъса мрежите през пролетта, с което спомогна и за титлата.

На втория си подготвителен лагер в Испания, Лудогорец ще трябва да поработи доста и над това. Времето не е много за разлика от обема на задачите. Защото за има няма 12 дни шампионите ще трябва не само да станат по-бързи и по-силни, а също и по-обиграни. Идването именно на испански специалист обаче не е случайно. От години иберийците са смятани за най-добрите в кондиционно отношение и физическа подготовка. Замисляли ли сте се защо именно националният отбор на Испания диктува модата в последната петилетка. Не случайно Любослав Пенев си взе такъв човек от Испания в лицето на Давид Родригес. А испанският помощник на Христо Стоичков направи Георги Миланов безапелационен №1 в „А” група.

Постът кондиционен треньор е сред най-важните в днешно време във футбола. Ако за широката публика това е просто един човек, който тича с играчите и им помага да загряват, то за тънките специалисти това е много отговорна позиция. След една от последните треньорски конференции в света пък излезе и доклад, който показва 10-те основни задължения на кондиционните треньори – учат футболистите да се движат с ритъм и координация, добавят баланс, стабилност и скорост в движението, учат ги как да реагират в определени ситуации, вкарват топката в упражненията за загрявка, увеличават експлозивността на футболистите чрез упражнения във фитнеса, учат ги как да вкарват нестандартни методи във футболната игра, въвеждат комплекс от сложни упражнения в рамките на тренировките, грижат се за постоянната отлична кондиция. И последното, което изисква и работа за главата: мотивират ги да искат да са най-добрите.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"