Преди Лудогорец - Спарта Прага

Снимка: Dariknews.bg
Българският шампион Лудогорец показа зъби и заслужено спечели с класическото 3:0 първия си двубой от подготвителния лагер в Испания, срещу полския Корона(Киелце). „Зелените” направиха най-добрия си двубой от началото на подготовката и впечатлиха всички присъстващи на срещата с бързите си многоходови атаки, които липсваха на сблъсъците в Турция. Спортно-техническият щаб на тима обаче, все още има какво да изчиства в завършващата фаза на играта, където засега са най-големите проблеми на тима.

Вторият съперник на „зелените” в Коста Балена е чешкият гранд Спарта(Прага). Сблъсъкът със „спартанците” е днес от 17:00 часа, българско времеСтоличани са най-популярният и титулован отбор в Чехия. Във витрината си имат 20 шампионски титли на Чехословакия и още 11 на Чешката република. Могат да се похвалят и с цели 19 участия в най-авторитетния европейски клубен турнир – Шампионската лига( и предшественика и КЕШ). В последните 3 издания на Габринус лигата, неизменно завършват на втора позиция, на два пъти зад настоящия първенец на страната - Виктория(Пилзен) и веднъж зад Слован Либерец. Настоящата кампания обаче се развива отлично за „спартанците”, които са лидери в класирането, без допусната загуба и актив от 42 точки. Шампионът Виктория(Пилзен) изостава на 5 пункта от столичани, след изиграването на 16 кръга от шампионата. За разлика от отличното им представяне на домашната сцена, в Европа претърпяха същинско фиаско.

„Железните” напуснаха Лига Европа, още във втория предварителен кръг на напреварата, след като бяха отсранени от шведксия Хакен. „Викингите” сътвориха една от най-големите изненади в този етап на турнира, побеждавайки с 1:0 у дома и завършвайки наравно - 2:2 в Прага. „Орлите” и „спартанците” ще излязат един срещу друг за първи път в историята си. Преди 3 години, когато разградчани все още бяха в Източната Б група, възпитаниците на Ивайло Петев успяха да победят друг известен чешки тим – този на Дикла(Прага) с 2:1. Извън групата за сблъсъка с чехите ще останат невъзстановените Мишел Платини, Александър Александров и съименикът му Барт. Французинът дори напусна лагера на „зелените” и отпътува за Сърбия, където ще се лекува при известната лечителка Мариана. Нейни пациенти на няколко пъти вече бяха: Георги Терзиев, Теро Мантула и Мишел Платини.

Най-веротно извън сметките на Стойчо Стоев ще остане и Михаил Александров. Крилото на „орлите” е получил болки в последната тренировка на шампионите, поради което му е назначен ядрено-магнитен резонанс. По всяка вероятност останалите 22 футболисти(без Георги Аргилашки) ще влязат в игра по време на двубоя със Спарта. Лудогорци ще изиграят още два спаринга на Иберийския полуостров. Съперници в тях са руските: Локомотив(Москва) и Краснодар.

Състав на Лудогорец: Чворович, Кайсара, Моци, Терзиев, Минев, Златински, Дяков, Мисиджан, Александров, Марселиньо, Кишада.

Контузени: Платини, Барт, М. Александров, А.Александров.

Цветелин Петков