Владо Стоянов: Всички ме искаха - Левски, ЦСКА, Ботев (Пд)

Снимка: Sportal.bg
Вратарят на Лудогорец и националния отбор на България Владислав Стоянов даде интервю от лагера на "орлите" в Испания. Стражът, който е с основна заслуга за сензационния пробив на клубния си тим в Европа, разказа доста интересни неща за своята кариера. Преди да премине в Лудогорец, към него е имало сериозен интерес от Ботев Пд, Левски и ЦСКА, като Стоянов е бил на крачка от преминаване в тима на "канарчетата". Футболистът призна още, че е бил в напреднали разговори с ЦСКА, а освен това се е срещал и с Иво Тонев. Въпреки това, той не съжалява, че е избрал Лудогорец, с който направи истински фурор в Лига Европа. Стоянов също така сподели, че му се върти в главата, че крайният победител от мачовете с Лацио, ще се реши с дузпи.

- Владо, здравей! Как се чувстваш?

- Чувствам се добре. Тежките натоварвания свършиха. Тук в Испания имаме отлични условия за рабата. Така, че съм добре.

- Нека се върнем във времето назад. Как реши да се занимаваш с футбол? Защо избра точно този спорт?

- Като бяхме деца компютрите не бяха толкова разпространени и непрекъснато играехме футбол пред блока. Винаги стоях на вратата и ми се отдаваше. Приятелите ми казваха, че съм много добър. Така се запалих по футбола. Всички се записаха да тренират и аз с тях.

- Кариерата ти стартира в Металург. След това премина в ЦСКА. Защо не успя да се задържиш на "Армията"?

- Да, така е. Подготвителните групи изкарах в Металург. След това с баща ми решихме, че ще е по-добре да отида в някой отбор от София, за да имам развитие. Баща ми симпатизираше повече на Левски, отколкото на ЦСКА, но така и не успях да акостирам на "Герена". Тогава си спомням, че от ЦСКА платиха пари, за да ме вземат. Светльо Мирчев дори извади пари от джоба си. Много съм му благодарен, както и на Якимов и Джони Велинов. ЦСКА успя да ме изгради като вратар. По онова време обаче не даваха шанс на юношите в първия тим. Пращаха ги някъде под наем. След като станахме републикански шампиони за юноши младша, дойде оферта от Нефтохимик и аз реших да я приема, тъй като исках да се развивам.

- След Нефтохимик премина в Черноморец...

- Тогава собственикът бе един. Не знам по документи как е било, но това няма значение. Херо избра да ме вземе в Черноморец и изкарах няколко хубави години.

- Там обаче имаше скандал. Беше обвинен, че си взел някакви пари и си избягал. Каква е истината?

- Честно казано не ми се връща на тази тема. Ти, а пък и твои колеги, често ровите в този случай. Какво се е случило тогава, сигурно само аз си знам. Така ще си и остане. Това все пак бе преди 6-7 години. Бил съм млад и съм правил глупости, но отдавна съм си взел поука тези неща да не се повтарят. Не съжалявам за нищо, тъй като тези моменти ме изградиха като характер и сега това ми помага.

- Прекара доста време в Шериф Тираспол. Разкажи ни нещо повече за тази прословута база на клуба. Всички говорят за нея.

- Да, прекарах почти три години в този клуб. Благодарение на него стигнах до националния тим на България. Всички ме уважават. И до ден днешен държа връзка с хората от ръководството и с част от играчите. Какво да кажа за базата? Няма смисъл да я коментираме, тъй като надали някой ден в България може да се изгради такова нещо. Може само да се надяваме. Тази база просто е уникална. Има три стадиона за мачовете. Единият е изцяло закрит и през зимата там се играе. Разполага с трибуни, които могат да съберат пет хиляди души. Има два стадиона открити, оборудвани с козирки. Единият от тях е с писта, другият - не. Освен това Шериф разполага с цели осем тренировъчни терена. Четири с естествена настилка и четири с изкуствена. Просто уникална база.

- Бе избран за вратар №1 в България за 2013 година. По-късно попадна и в идеалния отбор на Лига Европа. Какво означават за теб тези награди?

- Честно да ви кажа през 2010 година бях избран за най-добър вратар в Молдова. Тогава си пожелах някой ден да спечеля същата награда в България. Радвам се, че получих това признание. А що се касае до идеалния тим в Лига Европа, не съм го очаквал. Все пак в близкото минало съм първия българин, който влиза в идеалния отбор на Лига Европа. Щастлив съм, защото това е награда за самия мен, за моите съотборници и за Лудогорец. Защото все пак представлявам този клуб.

- Наложи се в националния отбор и дори измести Николай Михайлов. Как го постигна и успя ли да постигнеш мечтите си?

- Чак пък да съм ги постигнал. Не мога да кажа, че съм го направил, но не мога и да кажа, че не съм. Радвам се, че съм част от отбора на България, независимо колко играя. За всеки футболист това е цел и мечта. Разбира се, че съм доволен от това, че в последните мачове ми се гласува доверие. Това означава, че си върша добре работата.

- Нека преминем на тема "Лудогорец". Как се стигна до преминаването ти в Разград?

- По принцип собственикът на клуба г-н Домусчиев искаше да ме привлече по-рано, но не успя да се разбере с Шериф за цената. През лятото направи втори опит, но и тогава нещата не се получиха. През зимата най-накрая всичко се уреди. Говорих с Кирил Домусчиев и останах доволен от амбициите и целите на клуба. Също така и от предлаганите ми лични условия, но най-вече от целите.

- Бързо ли се разбрахте с Домусчиев за личните условия по контракта?

- Да, буквално за пет минути. Нямаше никакви разминавания между двете страни.

- Преди да подпишеш с Лудогорец бе на крачка от Ботев Пд. Какво се случи тогава?

- Да, наистина беше така. Водих разговори със Станимир Стоилов, тъй като съм работил с него и добре се познаваме. Плюс това го уважавам като човек и специалист. Предпочитах да отида в Ботев, тъй като това е клуб с традиции и доста фенове. Бях пред сериозна дилема, но в крайна сметка избрах Лудогорец.

- Мачовете с Лацио вече чукат на вратата. Готови ли сте за тези тежки битки?

- Ако кажа, че не сме готови, ще прозвучи като някакво оправдание. Кажа ли, че сме готови, няма да е напълно вярно. Още не сме на сто процента, тъй като водим подготовка, но смятам, че ще се справим. Наясно сме, че ще бъде много трудно, тъй като нека не забравяме, че Лацио в момента играе мачове от първенството. Въпреки това всеки един от нас знае какво се изисква от него и затова считам, че ще се представим на ниво.

- Как оценяваш шансовете?

- За мен са 50 на 50%.

- На няколко пъти уцели срещите на Лудогорец в групите на Лига Европа и то с точен резултат. Сега каква прогноза ще дадеш?

- В този момент още не мога да кажа. Познах доста мачове на нашия отбор в Лига Европа, но за тези срещи не знам. Надявам се само да продължим напред. Нещо ми се върти в главата, че крайният победител ще се реши с дузпи.

- Постигна доста успехи с Лудогорец. Мислиш ли вече за трансфер в сериозен клуб в чужбина?

- Какво да ви кажа? Постихнахме доста успехи, но въпреки това има още накъде. Дай Боже да станем отново шампиони и да атакуваме Шампионска Лига. Ако дойде добра оферта за мен и клуба, бих напуснал. Все пак всеки български футболист иска да играе зад граница. Но на този етап имам действащ договор с Лудогорец и съм играч на този тим. Чувствам се добре и съм щастлив.

- Преди да подпишеш с Лудогорец, имал ли си оферти от ЦСКА и Левски?

- Да, и от двата клуба. С ЦСКА бях в по-напреднали разговори. Говорих и с Иво Тонев, но нещата не се получиха. Разминаванията бяха между българските клубове и Шериф. Но в крайна сметка акостирах в Лудогорец. Това е най-важното.



Sportal.bg