Преди Лудогорец - Локомотив Москва

През тази година Иберийският полуостров донесе много късмет на разградчани, за разлика от миналата година, когато останаха на последна позиция в приятелския турнир „Марбея къп” и инкасираха още някои загуби. Февруарското турне в близост до Рота, обаче носи само обнадеждаващи новини. Шампионите записаха втори пореден успех по време на третия си подготвителен лагер, надделявайки над най-титулования чешки тим – Спарта(Прага), с минималното 1:0. Победата е още по-престижна, имайки предвид, че „спартанците” са убеителен лидер в първенството си през тази година. Единственото попадение за тима отбеляза, намиращият се в отлична форма Христо Златински. Той промуши мрежата на „железните” чрез „специалитета” си - пряк свободен удар. Това е второ попадение на Ицо по време на зимната подготовка. Футболистът с номер 23 реализира и първото попадение в двубоя срещу полския средняк Корона(Киелце), завършил с класическо 3:0 за „зелените”. Въпреки добрата резултатност на „орлите” и „чистите” мрежи, определено има какво да се изчиства, както в завършващата фаза, така и в центъра на защитата, където се усетиха най-сериозните пробойни, срещу тима от Прага. Наставникът на разградчани Стойчо Стоев е изправен до стената, след като трети от стоперите му получи контузия, която го поставя под въпрос за двубоите от 1/16 финалната фаза на Лига Европа, срещу Лацио.

Към „пациентите” на „Лазарета” – Сашо Александров и Барт, се присъедини и капитанът на младежкия национален отбор Георги Терзиев. Още по-неприятен е фактът, че контузията на бургазлията е в коляното, което го извади от сметките на спортно-техническия щаб за близо два месеца. Ако травмата му се усложни, вариантите за централни защитници ще се ограничат до две имена. Единствените футболисти, на които Стойчо Стоев може да разчита в зоната, около дъгата на наказателното поле, са Козмин Моци и Теро Мантула. Да не забравяме, че Александър Александров, който все още не е записал минути със „зелената фланелка”, не е сред картотекираните 21-футболисти за сблъсъците с „римските орли”. „Пожарен вариант” за щаба на „орлите” е Йордан Минев. В шампионатния двубой срещу Черноморец в Бургас, левият бек на „зелените” показа, че играта в центъра на отбраната не му е чужда, въпреки че не може да се похвали с типичните за този пост габарити.. Евентуално негово преквалифициране обаче ще отслаби сериозно левия фланг на отбраната, тъй като единствената алтернатива за тази позиция е Витиня, а португалецът не е сред картотекираните за двубоите с италианците. Това поставя Стоев в „патова ситуация”, тъй като ще е принуден да играе с Шоко по десния, фланг и Кайсара по левия, без да може да разчита на резервен вариант за бековете. Това разбира се е възможно „най-апокалиптичната картина” и подобни вътрешни рокади ще се наложат, единствено ако Терзиев и Барт, отпаднат окончателно от сметките на треньорското ръководство. Днес Лудогорци трябва да изигарят третата си контрола в Испания. Те ще се изправят срещу най-сериозния си противник в зимната пауза - руският гранд Локомотив(Москва). Сблъсъкът е с начален час 17:30, българско време и ще се проведе в базата на руснаците, близо до градчето Чиклана.

Московчани са един от най-сериозните тимове в Премиер лигата, в последните 10-тина сезона. Те са двукратни шампиони на Русия от 2002 и 2004 година. Освен това имат във витрината си още 5 национални купи на Русия и 2 на СССР. Най-големите им международни успехи са двата полуфинала за КНК. Могат да се похвалят и с участия в груповата фаза на Шампионската лига. Миналогодишната кампания не бе сред най-успешните на „железничарите”. Столичани завършиха на незавидната 9-та позиция в крайното класиране с актив от 43 точки, на цели 8 от 5-я Спартак(Москва), който се сдоби с последната квота за Лига Европа. Тази година обаче „железничарите” са лидер в първенството и един от най-сериозните конкуренти за шампионската титла. Възпитаниците на Леонид Кючук имат актив от 40 точки, с колкото е и вторият Зенит(Казан). Призовата тройка се затваря от Спартак(М), който е на една точка от лидерите. Интересно е да се отбележи, че „железничарите” се интерусуват от трима футболисти на „зелените”. Това са бразилците Марселиньо и Кайсара, както и французинът Александър Барт. Бранителят със сигурност няма да бъде в групата за двубоя, но кариоките по всяка вероятност ще започнат в стартовия списък. Руснаците „ухажваха” плеймейкъра на Лудогорец, още през миналата година, но офертата им бе отхвърлена от ръководството на „орлите”. Именно Марселиньо отбеляза единственото попадение за разградчани в миналогодишния сблъсък, между двата отбора, завършил при 3:1 в полза на „червено-зелените”.

Хубавата новина в лагера на „зелените” е, че контузията на Михаил Александров не е сериозна и „острието” ще бъде в групата за днешния спаринг. Любопитното е че, първенецът на България ще има уникалната възможност да изпробва официалната топка за предстоящото Световно първенство в Бразилия, тъй като руснаците я използват по време на зимната пауза. Очаква се едното полувреме да се играе с атрактивната „Бразука”, а другото с „коженото кълбо” на Лига Европа, с която играят „орлите”. Контролата с Локомотив трябва да бъде използвана по най-добрия начин, за да се изглади титулярният състав, преди важните сблъсъци с Лацио. Единствената изненада сред единайсетте може да е на върха на атаката. Не е изключено наставникът на лудогорци да предпочете, намиращия се в страхотна форма Кишада, вместо голмайстора на лудогорци Роман Безяк.

Цветелин Петков