Лудогорец има характер

Снимка: LAP.bg
13 дни - точно толкова има Стойчо Стоев, за да направи последните корекции по своя отбор, преди да дойдат мачовете на истината. Треньорът на Лудогорец няма кой знае колко време, за да изпипа нещата за сблъсъците с Лацио, Литекс и Ботев Пд. Точно това е първата серия от двубои, които ще покажат какво са свършили шампионите в подготовката си.

Рядко от няколко контроли може да се направят крайни заключения и чак толкова точни изводи. На този етап е ясно едно – Лудогорец все още не е готов за началото на сезона. Не и за тежките мачове, които го чакат, ако съперниците бяха само от калибъра на Любимец и Нефтохимик, нямаше да се обръща чак толкова голямо внимание. Има нещо друго, което обаче е по-важно, а именно, че Лудогорец има характер и го доказа в контролите. Ако тази срещу Корона Киелце беше по-скоро срещу някакъв брашнян чувал, който не създаде толкова опасности, другите бяха срещу корави отбори. И най-вече тази срещу Спарта Прага. В нея имаше всичко - битка, сблъсъци, удари, псувни. С една дума, абсолютно всичко, което ще го има и в официалните двубои през пролетта. Разградчани обаче не отстъпиха, не се изплашиха дори и да се сбият срещу чехите. Не им отстъпиха във физическите сблъсъци и в крайна сметка ги надвиха. А точно този характер, прибавен към качествения футбол, който по принцип може да играе отборът, вече стават убийствено оръжие.

Един момент след края на мача направи много силно впечатление. Капитанът Светослав Дяков поздрави всички свои съотборници за самоотвержената им игра срещу Спарта. „Няма какво да им се даваме, ако трябва ще се бием. Тези си мислят, че като сме по-малки, и ще ни мачкат”, каза капитанът. Това изречение на пръв поглед не е чак толкова важно, но показва много ясно едно нещо – Лудогорец има топки. А когато си мъжкар на терена, можеш да постигаш и големи неща.

И ако Стойчо Стоев си е свършил отлично работата в това отношение, то трябва да поработи сериозно над другата. Лудогорец вече има облик на колектив и на юмрук, отборът е наистина сплотен, а това е важно преди ключови мачове като предстоящите. Треньорите обаче трябва да избистрят и играта. А тя далеч не е толкова блестяща, колкото се иска на всички симпатизанти на шампионите. Специално срещу Спарта липсваше онзи елемент на изненадата, който правеше шампионите толкова впечатляващи.

Една от сериозните причини за това е липсата на Александър Барт. Французинът може и да е централен защитник, но има ефект върху цялостното представяне на отбора. Когато него го няма, изнасянето на топката е доста по-трудно за разградчани и това се видя в досегашните мачове.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"