Шампионите слагат край на подготовката с руския Краснодар

Снимка: Gong.bg
Второто испанско турне на Лудогорец е към своя край. Зелените могат да са повече от доволни от престоя си на Иберийския полуостров, след като записаха три престижни победи, в досегашните си сблъсъци на испанска земя. Първа «жертва» на «орлите» бе 12-ят в полското първенство Корона(Киелце), който бе надигран с категоричното 3:0, след точните попадения на Златински, Мисиджан и Кишада. Последва великолепна победа срещу лидера в чешката Гамбринус лига – Спарта(Прага) с 1:0, като автор на единственото попадение бе Христо Златински.

Най-впечатляващият успех обаче безпорно беше срещу водача в руската Премиер лига – Локомотив(Москва) с 2:1. Головете за разградчани реализираха Даниел Абало и Роман Безяк. Лудогорци изиграха великолепен мач, срещу един от най-стойностните отбори в Източна Европа и се реваншираха за миналогодишната си загуба от «железничарите» с 3:1 по време на лагера в Марбея, с което за пореден път загатнаха за великолепната си форма. Показателен е и фактът, че след края на срещата руснаците са проявили сериозен интерес към Върджил Мисиджан, който значително раздвижи атаката по левия фланг, след влизането си в игра през второто полувреме. Днес на лудогорци им предстои последният спаринг от предсезонната подготвка. Съперник на «зелените» е руският ФК Краснодар. Срещата е с начален час 15:00, българско време, и ще се играе на тренировъчните игрища в Коста Балена, в близост до базата на «орлите».

Едноименният тим от Краснодар, има изключително сходна история с тази на българския първенец. «Биковете» започват съществуването си през 2008 година(«зелените» получават настоящото си име Лудогорец 1945 от предшественика си Разград 2000, през 2010 година, когато братя Домусчиеви стават собственици на клуба) и само в рамките на 3 години достигат до първия ешалон на Русия. Дебютират в елитната дивизия през 2011 година, завършвайки на 9-та позиция в крайното подреждане. През миналогодишната кампания достигнаха до 10-тата позиция в подреждането, изоставайки на 9 точки от тима на Спартак(Москва), който бе последният осигурил си квота за Лига Европа. Настоящият сезон в първенството се очертава като най-успешният за «биковете». Краснодарци се движат на 6-та позиция във временното класиране, с актив от 33 точки.

Те се намират на 7 точки от лидера Локомотив(Москва) и само на една от 5-я - ЦСКА(Москва), който заема последната позиция, даваща право на европейски излаз. Интересното е, че успехите на тима са свързани със сръбския наставник Славолюб Муслин, който българските привърженици на футбола, познават добре от престоя му в Левски. С «Зеленочерните екипи» пък играят Жоазиньо и Марсио Нуньо. Последната контрола на лудогорци е изключително важна за избистрянето на титулярния състав за сблъсъците с Лацио. За сега твърди титуляри за дербито с «римските орли», ако не получат контузия са: Владислав Стоянов, Кайсара Минев, Моци, Дяков, Златински, Мисиджан и Марселиньо.

Въпросителни има единствено около втория стопер, дясното крило и централният напаател. Ако Барт се възстанови в следващите няколко дена, със сигурност ще е фаворит за партньор на румънеца, в центъра на отбраната, но за момента единствената алтернатива на Стойчо Стоев е Теро Мантула, тъй като подобно на франзуцина и Георги Терзиев лекува контузия, а новото попълнение Александър Александров няма картотека за евротурнирите. Трудно ще бъде решението и за позицията по дясното крило. За момента като фаворит се очертава Йерон Луму, но холандецът все още е твърде непостоянен. Конкурентите му Михаил Александров и Даниел Абало са в отлично състояние и във всеки един момент, могат да поемат нещата в свои ръце. Последната неизвестна е около това, кой ще води нападението на тима. През есента безспорният лидер на тази поцизия бе Роман Безяк, но Кишада демонстрира великолепна форма по време на подготвителните лагери. «Орлите». Минус за кариоката е контузията, която получи на последната тренировка на тима. Това принуди щаба на «орлите» да намали натоварванията му.

Южноамериканецът се подготвяше с новия кондиционен спец на отбора, отделно от останалите по време на последното занимание. Лошите новини не свършват до тук. Дефанзивният халф на тима Фабио Ешпиньо изобщо не тренира със «зелените». Португалецът е получил болки в крака и му бе даден ден почивка. Двамата със сигурност няма да вземат участие в последната контрола на разградчани. Треньорското ръководство на тима,обаче може да е доволно от факта, че Александър Александров и Мишел Платини вече тренират наравно с останалите. По всяка врочтност Сашо ще бъде включен в групата за двубоя с руснаците, където се очаква да направи неофициалния си дебют със «зелената фланелка». Шампионите пътуват за България, веднага след края на двубоя. Те няма да се прибират в Разград, тъй като на 15-ти им предстои да изиграят отложения двубой от 22-я кръг на първенството, срещу Нефтохимик. Срещата с бургазлии ще се проведе на стадион «Хаджи Димитър» в Сливен.


Цветелин Петков