Лудогорец преоткри спокойствието

Снимка: Lap.bg
Една година е доста голям период от време, особено във футбола. В този бизнес често нещата се променят за дни. Днес си на върха, а утре колелото се завърти и системата те изплюва. Ако могат да се правят аналогии между представянето на Лудогорец през миналата зима и тази, то излизат доста интересни сравнения.

Ключовата дума, която трябва да се открои, е спокойствие. Именно добрата атмосфера, която цари около отбора, му позволява да се представя по впечатляващ начин в контролите на испанска земя. Трите поредни победи са всичко друго, но не и плод на някакви случайности или късмет. Всички, които обвиняваха шампионите, че в досегашните си мачове през есента в евротурнирите са целунати от Господ, получиха звучен шамар. И ако спарингът с Корона Киелце не можеше да бъде някакво сериозно мерило за класата на отбора, то победите над Спарта Прага и Локомотив Москва са си съвсем друга бира. Спарта е убедителен лидер в Чехия, в първенство, където Виктория Пилзен от години диктува модата, а и всяка година успява да се класира за групите на Шампионската лига. Локомотив пък е извън всякакви класации, като е единственият тим, способен да се бори с хегемона Зенит Санкт Петербург. Освен това московските железничари имат зад гърба си и бюджет от около 70 млн. долара, няколко пъти по-висок от този на Лудогорец. И двата тима обаче бя ха надиграни и победени от българските шампиони.

За справка през миналата година разградчани си изглеждаха направо трагично през този период от годината. Тогава Лудогорец записа 5 поредни загуби в Марбея, като беше разкостен с 6:2 от Атлетико Паранензе. Локомотив Москва също разнищи шампионите, но ги би само с 3:1. Момчетата, водени тогава от Ивайло Петев, се надигнаха едва за последния мач, когато биха Спартак Москва с 2:1. През зимата на 2013 г. обаче всичко беше срещу Лудогорец, а напрежението беше основен спътник на отбора в Испания. От една страна то идваше директно от треньора. Петев се доказа като отличен специалист, който тепърва ще бере плодовете от работата си. Той обаче падна жертва на собствените си грешки, а вкарването на излишно напрежение беше едно от тях. Просто Петев не беше достатъчно зрял и ако това беше загатнато през зимата, то през лятото се видя с пълна сила.

Друг ключов момент миналата зима беше сагата с капитана Емил Гъргоров. Точно в началото на лагера в Испания Бадема обяви, че ще си тръгне от Лудогорец след края на сезона. Това доста нажежи обстановката, като всеки ден Ивайло Петев трябваше да обяснява каква е ситуацията, стигна се дори и разяснения от собственика Кирил Домусчиев. Всичко това плюс лошото представяне в контролите сринаха Лудогорец. Отборът завърши изключително дълъг лагер по много лош начин, а това се отрази и при началото на пролетния полусезон. Шампионите влязоха изключително мудно в официалните мачове.

Днес подобно нещо няма – Лудогорец е спокоен, а всичко това идва и от треньорите. Опитният екип, който е начело на шампионите, успява да пренесе своето състояние и на играчите. Неслучайно спокойствието, което лъха от изражението на Стойчо Стоев влияе по същия начин и на футболистите. И тук не говорим за някакви подвиквания по време на контролите. Всичко това е в рамките на нормалните, тъй като този човек е сложен на пейката именно с тази идея – да ръководи отбора. Просто Стоев нито един път не си е позволил извън него да излезе, това което му е в главата. Дори и да е кълбо от нерви вътрешно в себе си, треньорът не го показва, а с това не внася напрежение и в отбора.

Отличните резултати в контролите до този момент пък допълнително оставя отборът да се готви на спокойствие и с настроение. Година по-рано Лудогорец имаше не по-лоша група от футболисти. Напротив – в съблекалнята бяха силни фигури като Емил Гъргоров, Станислав Генчев, Мирослав Иванов и Урош Голубович. Слабата игра в контролите обаче срина самочувствието на отбора, а това му се отрази. Сега положението е много по-различно, а това напомпване на мускулите в Испания може да бъде много полезно. Най-вече заради това, че не беше постигнато срещу отборчета като Дукла, Енисейн, УФА или Муфа. Лудогорец би имена в европейския футбол, а след по-малко от 2 седмици ще срещне друго такова. Дали пък това спокойствие няма да бъде в ключова помощ на шампионите.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"