Стойчо Стоев за мача с Лацио и бъдещето на Лудогорец

Снимка: bTV
Треньорът на Лудогорец Стойчо Стоев даде специално интервю за предаването "Зона спорт" по bTV Action. Разговорът започна с предстоящия мач с Лацио от 1/16-финалите в Лига Европа и дали шампионите са готови за него.

"Това е въпрос, на който е трудно да се отговори. Всеки треньор прави подготовката с тази насока като дойде началото на първенството, отборът да бъде в оптимална форма. Да не говорим само за Лацио, тъй като имаме и предстоящи мачове за първенството, които за мен са не по-маловажни. Надявам се игрово до някаква степен да доближим Лацио. До нашия двубой, те ще имат изиграни 10 шампионатни мача, докато ние само един. Това няма как да не даде някакво игрово предимство на Лацио. Ние излизаме с голямото желание да се представим максимално добре и да продължим с доброто си представяне в Лига Европа.

Със сигурност не сме стигнали това ниво, на което ми се иска да бъдем. Това е съвсем нормално, все пак беше подготвителен период. Доближаваме се в някаква степен до това, което ми се иска, но все още има неща, които трябва да се поизчистят, за да приличаме на един стойностен отбор в Европа.

По принцип не сме загубили от увереността, която добихме с тези международни мачове, но пък на всички в отбора ни е пределно ясно, че ни предстоят два сблъсъка с един противник, който като стойност досега не сме срещали в Европа. Италианският е малко по-специфичен като характер и трябва да съумеем да се приспособим към това, което ще ни даде като продулция отборът на Лацио и най-вече ние да съумеем да играем този футбол, който да радва, както самите футболисти, така и хората, които ги гледат.

За мен никога няма слаби противници, които да излезеш и да кажеш, че това е противник, който лесно ще го елиминираш. Ще го преодолееш, ако си максимално концентриран и дадеш това, което имаш като възможности. Имаме и други отбори, които се опитват да правят сериозна селекция и мисля, че също ще бъдат на едно добро ниво. Говоря за Левски, ЦСКА, Ботев. Ще станат интересни двубои, тъй като първенството ще бъде непредсказуемо. Доста отбори могат по някакъв начин да попречат на други отбори. Най-вече се надявам да станат сериозни футболни сблъсъци, които да вдигат нивото на футбола ни като цяло.

За съжаление Сашо Александров се контузи още в началото. Луму е едно момче с интересни качества, с добър футболен потенциал, но не бива да прибързваме и да чакаме чудеса от него. Показа и в контролите, че има интересни неща в него и мисля, че ще помогне на отбора.
За съжаление в един момент останах с двама централни защитници - Теро Мантула и Моци, докато при другите имаше доста ротации. При тях се наложи да играят постоянно, натрупа се доста умора, тъй като все пак и тренировките преди това бяха доста сериозни. Направиха непредизвикани грешки, които ги отдавам на умората, защото знам, че не ги правят.

Като цяло съм доволен от старанието и желанието на футболистите. Още в началото си поговорихме и те самите оценяват факта, че пролетта ще ни е трудна, защото се стремим и на трите фронта - купата на България, първенство и Лига Европа, да се представим максимално добре.

Със сигурност кондиционните треньори ще ни помогнат. Те идват от футболна страна като Испания - световен и европейски шампион. От доста време търсех подходящите хора, надявам се това да са те и да помогнат за развитието на отбора, защото не съм го измислил аз, а в цял свят един треньорски екип е от седем-осем човека, които съумяват най-рационално да си разпределят работата, за да не изпуснат и най-малкия детайл.

Изборът в атака е Безяк и Кишада, Платини все още не е готов, но и той е опция. И тримата са качествени футболисти. Спрямо състоянието им, спрямо противника, знам, че всеки един ще помогне на отбора", заяви Стойчо Стоев.