Ремонтът на "Лудогорец арена" започва през май

Снимка: ludogorets.com
Лудогорец ще даде старт на строителството на новия си стадион през месец май. От няколко седмици разградчани усилено работят върху реализирането на проект и получаването на необходимите документи. Поради тази причина от клуба не взимат никакво отношение по темата за мащабната реконструкция на "Лудогорец Арена", финансовият благодетел Кирил Домусчиев сподели през декември, че проектът трябва да бъде готов до началото на февруари. Но това не се случи.

"Стадион със сигурност ще има. Вече сме на финалната права. Нашата цел е да го изградим до средата на лятото на 2015 година. Предизвикателството е голямо, тъй като това ще е единственото съоръжение в България с лиценз от четвърто ниво по категориите на УЕфА. На него освен че Лудогорец ще играе мачовете си от Шампионската лига или Лига Европа, ще могат да домакинстват и други отбори. А защо не и националният? Новият стадион ще донесе големи приходи на града, а и ще помогне за подобряване на инфраструктурата. Не на сто, а на 200 процента съм сигурен в реализацията. При положение че имаме отпуснат финансов ресурс, то повече пречки няма да има.

Трите милиона лева от държавата са целеви и трябва да бъдат реализирани до края на годината. Отделно собствениците на клуба ще инвестират 16 милиона, а догодина ние ще добавим още 1 милион. Проектирането на съоръжението трябва да бъде готово до края на февруари. През март пък ще тръгнат процедурите по обществените поръчки и се надявам най-късно в началото на май да започне реалното строителство", обясни кметът на Разград Денчо Бояджиев пред "Екип 7".

Той добави, че по всяка вероятност клубът ще получи стадиона на концесия. " Пред нас има две законови форми за сътрудничество. Те са публично-частното партньорство или концесия. Досега работихме по първия вариант, но по стария закон, който вече го няма в правния мир. Затова се разработват концесионните анализи, подготвя се цялата съпътстваща документация. Вече сме се договорили, че единственият възможен начин за добро сътрудничество е чрез концесия. До края на годината този въпрос ще бъде решен изцяло и Лудогорец ще получи стадиона. Дали срокът ще бъде максималният от 30 години или средният - това зависи от самия концесионер", завърши Бояджиев.