Лудогорец ще покаже, че България може

Снимка: ludogorec.net
В последно време българският футбол е затънал кански в някакво много дълбоко блато. Все по-малко се говори за футбол, за постижения и млади таланти и все повече за страничните неща. Всеки ден спортните медии гърмят, че някой на някого скача, говори се за заплати, лицензи и черно тото. Всъщност няма да е далеч от истина, ако кажем, че блатото си е направо един омагьосан кръг, в който определени сюжети и изпълнители натрапчиво се повтарят. Понякога, когато се отвори вестник или спортен сайт, виждаш новина, която ти е позната от преди време. Липсва новото, креативното, футболното. Всичко това за сметка на пошлото, клюкарското и на моменти откровено злобното. Разбира се, това е присъщ синдром на цялата ни държава, която макар и малка по площ и население, е парцелирана на хиляди парчета във всяко едно отношение.

На фона на тази силно негативна картина, бързаме веднага да кажем, че има светлина в тунела. Най-хубавото нещо на появата на футболния клуб Лудогорец е, че около него отново се заговори за футбол. Заговори се за таланти, за стил на игра и не на последно място за победи. Нещо, което липсваше години наред на родните клубове и запалянковци. Бяхме свикнали да ни бият най-различни екзотични отбори, които общо взето имат толкова общо с футбола, колкото и състезаващите се за четвъртодивизонния отбор “Мизия” Кнежа футболисти. Загубихме самочувствие, че може да се мерим с най-големите, загубихме увереността, че може да побеждаваме и да играем красив футбол, който да радва. И най-неприятното – отказахме се да искаме победата. Ако през годините наши отбори срещаха някой именит съперник, веднага започваха досадните приказки, че видите ли срещаме голям гранд и трябва да сме доволни, ако не ни натрошат канчетата. Това пораженческо мислене преобладаваше и разбира се, обричаше на неуспех всяко начинания на зеления терен. Е, смело може да кажем, че това вече не е така и това не се отнася за „зелените” от Разград. Шампионите подхождат с необходимото уважение към съперниците си, но и с необходимия хъс за победа. Видимо е тяхното желание да се опитат да надиграят своя съперник, да премерят сили, пък ако накрая не са победили, да стиснат ръцете на опонентите си и да признаят, че са загубили от по-добрия. Всъщност, ако се замислим, това е идеята на футбола и спорта - да опиташ, да дадеш всичко от себе си, независимо кой е срещу теб, пък каквото се получи накрая.

Именно това се очаква да покажат футболистите на Стойчо Стоев на „Олимпико” в четвъртък. Трябва да демонстрират, че нямат нищо общо с този средняшки и „лузърски“ манталитет. От тях очакваме да излязат напълно спокойно и да играят играта, която умеят, а не да са загубили мача още в тунела на стадиона. Последното само защото срещу тях излиза Лацио от Рим. В крайна сметка италианските футболисти също са хора, също имат по 2 крака и две ръце. Сигурни сме, че нашите момчета (независимо от тяхната националност) ще направят това, защото те вече го направиха в предварителната група. С това ще покажат, че България може да произвежда качествен футболен продукт. Ще покажат, че и в нашата страна има таланти, които мечтаят за големия футбол и големите победи, а не за чалготеки и за жени със съмнително поведение. Ще покажат, че у нас най-великата игра не е само скандали, просрочени задължения и дребни пререкания между властимащи. Разчитаме ясно да си проличи, че българите като народ не са „лузъри“, че не отстъпват по нищо на големите европейски страни и че могат да се мерят с тях. Вярваме, че ако загубят, момчетата в зелено ще го направят с високо вдигнати глави с категоричното убеждение, че са дали всичко от себе си, че са използвали и последната възможност, но

просто така се получило. Ще покажат, че българите знаят как да губят и няма да се впуснат в махленски нападки и оправдания. И най-важното, очакваме от феновете, които ще подкрепят Лудогорец в Италия, също да покажат, че България може да възпитава отдадени на футбола млади и стари хора. Такива, които обичат играта, готови са да подкрепят любимия отбор докрай, като разбира се, уважават съперника. Очакваме феновете категорично да покажат, че България може без расизъм, без вандалски прояви и обидни обръщения към противниковите агитки. Неща, с които за съжаление, години наред бяха свързвани родните фенове.

От всичко казано до тук, ни се иска да призовем от нашата скромна трибуна, всички футболни фенове в България да подкрепят Лудогорец утре. Нека всички осъзнаем, че това не е просто единна футболна среща, а е възможност да се заговори за българския футбол с добър тон. Нека подкрепим момчетата от Лудогорец, които са призвани да покажат, че България може!

“Лудогорец напред и само победа!“

Траян Калнаков