Добрият Лудогорец, лошият Владо и злият Светльо покориха Рим

Снимка: LAP.bg
Добрият Лудогорец, лошият Владо и злият Светльо покориха Рим. Вечният град стана свидетел на футболен вариант на вечния уестерн "Добрият, лошият и злият" по време на първия 1/16 финал от Лига Европа между Лацио и Лудогорец завършил 1:0 за тима от Разград.

ДОБРИЯТ ЛУДОГОРЕЦ

Добрият Лудогорец показа поредното европейско израстване. Много рядко български отбор се е съвземал от двоен шок в европейските клубни турнири.При това като гост. Изпусната дузпа за Лудогорец в 9-ата минута. Откриване на резултата за българите в самия край на първото полувреме в 45-ата минута и в началото на второто в 50-ата минута дузпа за съперника. Която е отразена. Малко по-късно в 54-ата минута изгонен български играч. Докато се възстанови равенството на терена с изгонен играч на съперника в 73-ата минута.

И в целият този психологичмески трилър който се движеше със скоростта на светлината Лудогорец оцеля! Не само оцеля, ами взе победа с 1:0 преди реванша в София на 27 февруари.

Смените на моментното настроение не повлияха на цялостното поведение на Лудогорец на терена. Момчетата на Стоев приеха открита игра и до края на срещата имаха положения за втори гол, с който окончателно да убият интригата преди мача в София.

По време на мачовете в групите на Лига Европа Лудогорец показа,че може да сменя темпото в мача. Да се защитава и после да напада без да има елемент на случайност. Всичко бе добре обмислено тактически.

Сега на "Олимпико" нещата изглеждаха по същия начин. И като прибавим преодоляването на двойния шок наистина Лудогорец може да се смята уверен за представянето си в европейските турнири. Български отбор показва,че съперник от калибъра на Лацио трябва да се съобразява с него.

ЛОШИЯТ ВЛАДО

Владислав Стоянов за малко не стана футболист на годината в България за 2013 година. Неговата върхова форма и лошото отношение към съперниците очевидно продължава и през 2014 година.

Владо прояви невероятен характер когато спаси битата в 50-а дузпа от Андерсон. Владислав Стоянов предотврати стопроцентово изравняване на резултата. А и след дузпата спря добавката на Лулич. Ако Лацио бяха изравнили толкова рано в началото на второто полувреме не се знаеше дали нямаше да стигнат дори до победа с 3:1. Просто Владо се показа лош за Лацио. Дано да бъде такъв и в София. И тогава Владо и неговите съотборници ще се изправят на осминафинал срещу Валенсия. Както е известно "прилепите" в първия мач срещу Динамо(Киев) на неутрален терен в Кипър победиха с 2:0.

ЗЛИЯТ СВЕТЛЬО

"Злият" Светльо. Всъщност Светослав Дяков е много добро по характер момче. Но явно някакъв зъл гений го обсебва по време на международни мачове.

Не направи изключение и в срещата срещу Лацио в Рим. След като вече имаше един жълт картон през първото полувреме, нервите не му издържаха и в 54-ата минута получи втори и остави съотборниците си с десет души. До 73-ата минута когато бе изгонен Каванда от Лацио.

За капак, в 9-ата минута Светльо се опита да се прави на Антонин Паненка прочут с изпълнението на "бавни" дузпи които обаче влизат във вратарските мрежи. Изпълнение "а ла Паненка" не е лъжица за всяка уста. И това го видя цяла Европа и цял свят предишната вечер когато Месут Йозил се опита да излъже съученика си от детските години Мануел Нойер,но естествено не успя защото двамата си знаят и кътните зъби.

Разбира се Дяков и Бериша съвсем не се познават. Но Светльо трябваше да има обеца на ухото от мача между Арсенал и Байерн предната вечер който сигурно е гледал. И след като е видял какъв гаф направи Йозил да биеш по този начин е безумие.

Може нервите на Дяков да не са издържали, но ако е решил да се прави на интересен в такъв момент наистина "злият гений" го е осенил.

Добре,че неговата несполучлива "Паненка" се оказа без последствия.

КОШМАРЪТ ЦВАЙЕР ОТСЪДИ КАТО АПТЕКАР

Българската футболна общественост бе изпаднала в конспиративна мисъл дали съдията Феликс Цвайер нямаше отново да пореже Лудогорец както го направи през лятото на 2012 година в Загреб срещу Динамо когато изгони Марселиньо. И даде осем минути продължение и свири край на мача точно в 98-ата минута когато Динамо вкара за 3:2. А първият мач в Разград бе завършил 1:1 и Лудогорец се виждаше краен победител.

Наистина Цвайер се намеси осезателно в мача. Но не го опорочи. Дузпа за Лудогорец, дузпа за Лацио. Това, че двата отбора буквално повториха сценария с дузпите от Арсенал и Байерн като ги изпуснаха си е техен проблем.

Цвайер изгони по един играч и от двата отбора. Вярно, за Лудогорец бе в 54-ата минута. Но пък отстрани играч на Лацио в 73-ата минута. И така цели 17 минути до края на мача двата отбора играха с по десет души.

Може да се каже,че германецът Феликс Цвайер въпреки своите решителни намеси се показа безпристрастен и точен като аптекар.

МАКСИМАТА НА ЛУДОГОРЕЦ

Лудогорец спечели много важен първи мач като гост на Лацио и след една седмица в София може да си позволи дори равенство. Но от опит се знае,че Лудогорец не играе на дребно за реми, а гони винаги победата. Тимът на Стойчо Стоев се придържа към класическата футболна максима "Играй за победа, за да постигнеш реми".

Михаил Савов, sportonline.bg