Лудогорец - бялата лястовица на българския футбол

Снимка: LAP.bg
Разказът на Йордан Йовков "По жицата" е символ в българската литература на човешките чувства, обичта, мъката, надеждата, добротата. В него става въпрос за бялата лястовица, която, според народните вярвания носи щастие и здраве на всеки, който я види.

Именно такъв е случаят с новия евробоец на България Лудогорец. Клубът се преобрази в бялата лястовица за родния футбол, който през последните години беше тежко болен. Всички търсихме вълшебната птица, но все без успех. Търпяхме провали на клубно и национално ниво, докато не се появи явлението от Делиормана, наречено Лудогорец. Снощи разградчани написаха нова златна история, побеждавайки в луд мач с 1:0 Лацио в Рим. Все още нищо не е решено, тъй като има реванш в София, но дори и шампионите да отпаднат, те вече излекуваха българския футбол с пробива си, напомниха на Европа кои сме, а от успехите им се облазва и селекционерът на България Любослав Пенев, в чийто състав има един куп състезатели на "орлите".

Това е добре дошло за всички. Включително и за Левски и ЦСКА. Защото "сините" и "червени", които през последните години вървят само надолу и боледуват тежко, ще направят всичко по-силите си да достигнат класата на Лудогорец. Столичните грандове не могат да си позволят да не бъдат №1 у нас, което допълнително ще засили конкуренцията в "А" група, а от това ще спечели българският футбол. В сферите на невъзможното изглежда да имаме 3 отбора от подобна класа, но бъдете сигурни, Левски и ЦСКА няма да се откажат без бой, а Лудогорец вече показа, че с всеки изминал ден ще вдига нивото си.

Творчеството на Йордан Йовков е неоценимо богатство за нашата литература, както Лудогорец за българския футбол. В произведенията си, писателят ни кара да се замислим и да станем по-добри. Дарява ни с морални ценности. Точно това и разградчани в момента правят с Левски и ЦСКА, в опит да излекуват най-популярната игра у нас. Защото и на "Герена", и на "Българска армия" ще се замислят как да вдигнат нивото и класата си, как придобият морални ценности и вандализми от сорта на "събличай се" или осквернените паметници на Георги Аспарухов и Никола Котков, да спрат.

Думите на големия герой на "Олимпико" Владислав Стоянов говорят именно за тези качества, които в днешно време могат да бъдат забелязани в твърде малко хора. "Радвам се, че ме похвалиха, но без моите съотборници няма как да стане. Ето, Фабио Ешпиньо изби от голлинията", каза националът след последния съдийски сигнал, а тези две изречения говорят страшно много...

Веселин Коларов