Готов ли е Лудогорец да бъде фаворит?

Снимка: LAP.bg
Голям мач се задава в края на работната седмица! От години българският футбол не е бил изправен пред толкова отговорен двубой като предстоящия на Лудогорец срещу Лацио. Колкото и да не им се иска на някои хора, успехът на разградчани в Рим е показателен за целия ни футбол. Отборът от Разград постигна нещо голямо не само за себе си, но и за останалите. Както обаче сме свикнали, това най-вероятно ще се разбере след време.

Та какво да очакваме от мача в четвъртък? Никой не знае и никой не може да каже. Най-вече, защото отдавна български отбор не е бил в подобна позиция. А именно да бъде считан за фаворит във фаза на директни елиминации на европейските турнири. Каквото и да си говорим, Лудогорец е в по-добра позиция от Лацио преди реванша в София. Голът на Роман Безяк на "Олимпико" остави доста козове в ръцете на Стойчо Стоев, най-вече защото италианците са тези, които трябва да гонят дивото в София. Лудогорец може просто да стои и да дебне като хищник. Да чака момента си и да удари тогава, когато трябва.

Единственият проблем на този етап обаче е, че не знаем дали Лудогорец е готов да бъде фаворит. Отборът извървя много дълъг път до този момент в евротурнирите. Светослав Дяков, Владо Стоянов, Мишо Александров и компания изиграха големи мачове, горяха в здрави битки, но все пак издържаха и стигнаха далеч. Сега обаче им предстои не по-малко изпитание. А тук освен за физическо усилие на предела, става въпрос и за психическа устойчивост. Именно този с по-здрави нерви и с по-хладен ум ще надделее. На "Олимпико" това бяха българите и точно това им дава предимство преди реванша. Ако Стойчо Стоев и момчетата му си изиграят правилно картите, то ще играят на 1/8-финал и ще подобрят за пореден път редица рекорди.

Голям плюс за Лудогорец обаче може да се окаже огромният интерес към мач. Победата към Лацио амбицира много българската публика и очакванията са за много висока посещаемост на Националния стадион "Васил Левски". А подкрепа от трибуните може да накара разградчани да полетят. В някои мачове на този отбор точно подкрепата от трибуните ми липсваше. Но видяхме какво стана, когато 18 хиляди застанаха зад Стойчо Стоев и компания - отборът надскочи себе си и обърна Базел в София. Да, макар и за 20 минути, но го направи, и в един период от мача се би като равен с равен с много класен отбор. Именно подобни мачове направиха Лудогорец толкова силен и голям тим. Разградчани не само че не се плашат от подобни битки, напротив вече им се наслаждават. Защото, когато веднъж си се докоснал до големия футбол с марка Европа, той ти действа като наркотик - искаш още и още.

И тук обаче има нож с две остриета. Победата в Рим вдигна изключително много очакванията към този отбор. А това едновременно задължава, но и доста натежава. Разградчани сами си вдигнаха летвата и сега от тях се чакат нови подвизи. Това обаче може да се окаже тежък товар за плещите на някои. Поне до този момент Стойчо Стоев доказа, че не се плаши от подобни предизвикателства. Треньорът на разградчани остана здраво стъпил на земята и успява да предаде спокойствието си на самите играчи. Предстоящият мач обаче е голямо изпитание и за Стойчо. Някак си той трябва да накара футболистите да си повярват още един път. В Рим се видя, че дяволът не е толкова черен и страшен. Не и когато си записал 9 победи в Европа в един сезон.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"