Домусчиев: Не искам да ни наричат втория Литекс

Снимка: LAP.bg
Кирил Домусчиев даде интервю за "Тема Спорт" в навечерието на дербито с Литекс. Той засегна и предстоящите мачове с Валенсия.

Г-н Домусчиев, как ще коментирате думите на Гриша Ганчев, касаещи съдийството на предстоящия мач в Ловеч?
- Не ми се близа в полемики. Когато някой вестник критикува нас, само се амбицирам да докажа, че нещата не стоят по начина, по който се представят. Ето например в „Тема Спорт" много често ни критикувате, но това само ни амбицира да прогресираме.

Какво ще кажете за самия мач в неделя? Литекс е големият ви конкурент за титлата.
-Дано да стане хубав мач, това е най-важното. Надявам се, че не реферите, а футболистите ще са факторът в тази среща. Който е по-добър в неделя, нека да победи, без значение дали сме ние или Литекс.

През първия полусезон ви победиха с 4:2 в Разград. Ще потърсите ли своеобразен реванш сега?
- Това все пак е първенство, може да загубиш някой мач. Винаги играем офанзив-1 но и за победа, пък каквото стане. Тук няма място за реваншизъм.

Притеснен ли сте, че съдийството може да наклони везните в една или друга посока?
- Имам притеснения (б.р. -интервюто е правено преди Съдийската комисия да обяви Георги Йорданов за съдия на двубоя). Наблюдавам, че много често ни ощетяват напоследък. В крайна сметка се надявам, че това е било временно явление и съдийството ще Вдигне нивото си. В евротурнирите за 14 мача не бяхме ощетени нито веднъж, докато онзи ден даже с Пирин броих! неправилните засади до пет и след това спрях. Или много слаби съдии изпращат на мачовете ни, или и аз не знам. Както нивото на първенството се вдига и се получават все по-здрави и качествени мачове, така се надявам и качеството на съдийството да се вдига.

Визирате и мача с Ботев, предполагам, когато ви отмениха гол...
- Прекалено много ни стана. Помните и мача с Левски в Разград... Много точки загубихме от такива отсъждания и това създава трудности.

Преди две години, когато влязохте в елита, имаше известни паралели, че вие сте вторият Литекс. Какво мислите за тези сравнения?
- Със сигурност ние сме видели не само от Литекс, но и от други клубове някои положителни неща, които сме се стремили да ги има и при нас. Детайли както около организацията, така и около вземането на решения и школата. Но не бих искал да бъдем наричани втория Литекс. Търсим да вземем най-доброто като решения, защото топлата вода е открита отдавна. Интересът ни към това как се работи в клубовете е насочен най-вече към тези на Запад, следваме техния модел. Гледаме работата в другите отбори. Идеите, които се опитваме да вкараме във футболния съюз, като се започне от картотекирането и се стигне до Б-отборите, са неща, които сме видели на Запад и считаме, че ще помогнат на родното първенство.

Вземали ли сте нещо от начина на управление на футболен клуб, който Гриша Ганчев прилага в Ловеч?
- Той е човек, който може да служи за пример в доста отношения - направил е много хубави неща за футбола. Построи стадион в малък град. Направи силна школа, не си остави клуба в продължение на 17-18 години, независимо от критиките, които и вие сте отправяли към него. Има много положителни неща, които ние, провинциалните клубове, трябва да следваме.

Ако можехте да пожелаете футболист на Литекс, кого бихте взели?
- Има доста футболисти, които спокойно могат да играят в нашия отбор. Бих се радвал, ако можем да ги купим, но те са доста скъпи. Като почнем от Славчев, който се развива много добре, и стигнем до някоя от новите звезди по крилата и в нападение. Има много играчи в Литекс, които може би даже са над нивото в Лудогорец.

Докъде стигна проектът за стадиона?
- Проектът ще бъде готов до края на месеца. След това ще вървят нещата със строителството на сектора, който ще изгради общината с отпуснатите й средства. Ние продължаваме процедурата по концесията.

Това ли е следващата стъпка за Лудогорец - изграждането на нов стадион?
- Мисля, че това ще бъде един своеобразен завършек на направеното до момента, но същевременно стадионът ще е и едно ново начало за нас.

С класирането на осминафиналите в Лига Европа като че ли надминахте дори най-смелите си очаквания. Сякаш не бе такъв планът преди 2-3 години - да сте толкова напред за толкова кратко време?
- Не съм очаквал в първата ни година да станем шампиони. Но във всеки един мач и битка сме давали максималното от себе си и сме успявали да го внушим на всички нива в структурата ни. В крайна сметка постигнахме резултати. Не искаме да си пожелаваме или поставяме определени цели. Стъпка по стъпка трябва да вървим нагоре. Дано с Валенсия да не се изложим и да продължим напред.

Какво ще кажете за Валенсия?
- Малкият Давид ще насочи своята прашка към Голиат от Валенсия. Сериозен отбор със сериозни футболисти. Каквото и да направим, това, че сме на осминафинал и ще се борим с този отбор и ще си играем нашата игра, е постижение.

Чакате ли пълен стадион отново?
- Има такива индикации. Почти не си вдигам телефона, защото дори и непознати хора ми се обаждат за билети. Има изключително голямо напрежение с билетите.

Преди време казахте, че ако публиката не идва на стадиона, може да се откажете от проекта. Смята те ли, че ще пълните новото съоръжение? Все пак на последния мач имаше едва около 1500 души...
- Ще дам един елементарен пример. Стадионът в Разград има средна посещаемост около 3000 души. Но ние сме много зависими от времето, няма козирки, така че това е сериозен фактор. С новия стадион ще го променим това. Можете да направите следната статистика, това го научих от колегите в Базел. В Европа се гледа колко е голям даден град и колко е процентната посещаемост спрямо населението Ако ние бяхме в София, мачовете ни трябваше да се посещават от 100 хиляди души. Такова е съотношението между 3000-те човека публика в Разград и населението на града, което е 33 хиляди души. В никакъв случай посещаемостта не е ниска, но трябва да се вдигне още много. Всичко зависи от условията, които ще дадем на хората. Искаме да им е комфортно, сухо, да се наслаждават на играта. За футболистите има перфектен терен, те нямат оправдания да не показват добра продукция. За комфорта на хората обаче трябва да се поработи.

Тази година спечелихте 13 милиона лева от Лига Европа. Левски преди няколко години също получи горе-долу толкова, но не ги инвестира правилно. Вие взели ли сте мерки да продължите възхода си нагоре на базата на получената сума?
- Парите ще бъдат инвестирани основно в инфраструктура и може би някои попълнения през лятото. Основно насочваме средствата към стадиона и разширение на тренировъчния комплекс на базата.

Договорът на Стойчо Стоев изтича в края на сезона, ще остане ли той начело на Лудогорец?
- Предполагам, че ще остане, трябва да го питате него (смее се). Нашият стремеж е той да продължи да работи с нас. Гласували сме му голямо доверие, той помогна на клуба и ние на него. Получи шанс в Лудогорец да покаже своите възможности и го стори по прекрасен начин. В неговата работа се забелязва спокойствие и той го придава на отбора. Това липсваше в предишните години. А спокойствието увеличава потенциала на отбора и дава резултати.

Преди време казахте, че можете да дадете пари на "ЦСКА Завинаги", какво се случи с вашата инициатива?
- Предстои ми среща със Стойне Манолов, която така и не направихме заради многото ни ангажименти. Трябва да уточним къде ще мога да помогна. Искам да съдействам за изграждането на един терен. Но държа да съм наясно какво съм направил, давайки тези пари.

Казахте, че цената на Безяк е 10 милиона евро. Не ви ли се струват твърде много, има ли кой да ги плати?
- Който има пари - плаща. Който няма - стои и гледа.

Вестник "Тема спорт"