Лудогорец е два пъти по-скъп от Литекс

Снимка: ludogorec.net
Най-лъскавото дерби на България се задава с пълна сила през уикенда. В неделя на стадиона в Ловеч ще гледаме двата най-добри провинциални тима Литекс и Лудогорец. Оранжевите и зелените са и основни претенденти за титлата, като срещата в града на люляците е от огромно значение.

Всичко около двубоя между първия и втория във временното класиране е интересно и заради това измести централния фокус от Вечното дерби между Левски и ЦСКА. Неслучайно мачът между Литекс и Лудогорец със сигурност е сред най-скъпите в България. Просто на терена ще излязат футболисти за общо над 45 млн. евро. Дълги години ловешкият клуб беше считан за бутиков отбор, който просто задоволява прищевките на Гриша Ганчев. С няколко бомбастични трансфера обаче ловчанлии излязоха от рамката и разчупиха клишето. По същия път е тръгнал Лудогорец, макар и с малко по-различен стил. Шампионите пробиха в Европа и стигнаха далеч, а това им обещава много интересно лято на трансферния пазар.

Какво в действителност обаче показват цифрите. Те са категорични и никога не лъжат. Според специализирания портал transfermarkt.de Лудогорец е два пъти по-скъп от своя домакин в неделя. Зелените са оценени общо над почти 31 млн. евро и са най-скъпият отбор в България. Впечатление правят играчите с най-високи цени в Разград - Марселиньо и Върджил Мисиджан (и двамата по 3 млн. евро). Другите с бомбастични цени са Светослав Дяков и Жуниор Кайсара (по 2,5 млн. евро), както и Владо Стоянов (2 млн. евро). Общо в съблекалнята на шампионите има 11 души, чиято сума е над милион евро. Освен изброените горе това са Мишо Александров, Роман Безяк, Ицо Златински, Фабио Ешпиньо и Александър Барт.

В същото време transfermarkt.de оценява претендента за титлата Литекс на 15 млн. евро. Клубът на Гриша Ганчев може да се похвали и с един от най-скъпите българи - Симеон Славчев. Новата звезда на ловчанлии е оценен на 2 млн. евро, а другите освен него с големи суми са Ваюши (също 2 млн. евро), Сашо Цветков, Юрген Джазула и Том (по 1 млн. евро). И тук обаче се изчерпват хората с висока цена в ловешката съблекалня.

През последните няколко години обаче Литекс доказа, че може да прави гръмки трансфери. Няколко сезона поред ловчанлии са един от малкото клубове, които не само че продават, но и го правят скъпо. Примерите са много - Ивелин Попов, Манолев, Жоро Миланов, все хора, които са взети скромно, но са продадени за милиони.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"