Преди Валенсия - Лудогорец

Снимка: ludogorec.net
През 2012-та година така и не дойде дългоочакваният край на света, но за сметка на това се зароди ново „явление” наречено „Лудогорец”. В началото то бе само на местно ниво, но бързо прерастна в сериозен фактор за българския футбол. Фактор, който остави „следи” и по европейските терени. Тези „следи” няма да бъдат заличени лесно, но трябва да бъдат използвани, като „маркер” за още по-сериозна „инвазия” в бъдеще. Преди всичко да е приключило обаче не можем да сложим финалния „акорд”, така че нека да изчакаме какво ще се случи във Валенсия. „Зелените” имат нужда от „чудо” с по-сериозни мащаби от това срещу Лацио. И то в момент, в който са поставени „до стената” от кадрови проблеми. Специфично за орлите е, че когато са ранени се извисяват високо в небесата, за да черпят сили от слънцето. Способни ли са разградските „орлите” да полетят високо към мечтите си и да сътворят една от най-големите сензации, които някога са се случвали на „Местая”? Ще разберем тази вечер, в 20.00 часа българско време, когато е реваншът от осминафиналната фаза на Лига Европа.

За целта трябва да надскочат себе си, но те не веднъж загатнаха, че разполагат с невероятен характер и воля за победа, с които могат да „оскубят” крилатите бозайници или поне да ги измъчат, преди да се отправят към ¼ финалите. Нека видим какво е положението в лагера на испанците, преди решителния сблъсък от 1/8 финалите във втория по авторитет европейски клубен турнир. Валенсия изигра срещата си от 28-я кръг на първенството, като гост на Реал(С), загубена с 0:1. По-фрапиращото в случая е, че „прилепите” тотално надиграха съперника си, както по отношение на владението на топката, така и при головите ситуации. Въпреки това, поредната им грешка в центъра на отбраната, доведе до единственото попадение в срещата. Именно двойката централни бранители е най-слабото звено на валенсианци, на което наблягам в няколко от анализите си. Контузията на Рикардо Коща несъмнено разклати стабилността в зоната пред вратаря Диего Алвеш. Нито Сендерос, нито Матьо, а още по-малко Виктор Руиз са достойни заместници на португалеца. Все пак наставникът на „черно-белите” Пици заложи на тандема Сендерос и Руиз в сблъсъка с „баските”. Въпреки огромното желание за игра, което демонстрира швейцарецът, на няколко пъти в срещата оголваше зоната си, след като се включваше в атаките на съотборниците си.

Формата на Руиз също е под всякаква критика, но той стартира двубоя, за да бъде запазен Жереми Матьо. По всички изглежда обаче, че испанецът ще бъде титуляр и в днешния сблъсък, тъй като Сендерос е получил контузия по време на една от последните тренировки на испанците. За вратаря на Валенсия няма какво толкова да се каже. Алвеш нямаше кой знае колко положения пред вратата си, а в ситуацията за гола не носеше абсолютно никаква вина, тъй като бе разстрелян от упор. Впечатление отново направи отличната му игра с крак, особено когато „прилепите” трябваше да изнасят топката в предни позиции по най-бързия начин. Като крайни бранители в тази среща се изявяваха Бараган по десния и Бернат по левия фланг. И двамата не записаха най-добрите си двубои, въпреки че бяха изключително активни в офанзивен план. Проблемите им идваха от бързите контраатаки на домакините, които бяха приели играта дълбоко в собствената си половина, но се изнасяха изключително компактно в предни позиии, когато отнемеха топката. И двамата изпускаха крилата на съперника на няколко пъти в срещата, а жълтите им картони са достоверен атестат за индивидуалните им сблъсъци с атакуващите полузащитници на Реал. В самия край на двубоя Бернат бе заменен от дефанзивния полузащитник Мичел, а испанците останаха с трима в отбрана. В центъра на терена се подвизаваше двойката Парехо-Кейта, които се представиха на ниво. Капитанът на „прилепите” не взе участие в първия осминафинален двубой за Лига Европа в София, поради наказание. Днес обаче бе познатият лидер, който поемаше отговорност в най-трудните моменти, въпреки това себераздаването му не бе достатъчно, дори за точка на „Аноета”.

На свой ред малиецът се реваншира до известна степен за директния червен картон, който получи на първия двубой в София. По тази причина африканецът няма да вземе участие в реванша. Пред двамата дефанзивни полузащитници, като плеймейкър се изявяваше Жонас. В края на срещата, когато Пици преструктурира схемата на 3-5-2 изпрати бразилеца в по-предни позиции. По фланговете оперираха Фегули и Пиати, който не оправада очакванията на треньорския щаб и бе заменен още във 55-та минута на сблъсъка. Освен това лявото крило на Валенсия е получил контузия на една от тренировките на клуба и по всяка вероятност ще пропусне сблъсъка на „Местая”. За разлика от него алжирецът бе на познатото ниво и определено бе най-голямата заплаха за противниковата врата. Върха на атаката бе поверен на чилиеца Варгас, отново с идеята Алаксер да бъде запазен за днешния сблъсък. Варгас не бе особено ефективен, което доведе до смяната му в 68-та минута. На неговомясто в игра влезе Араухо, който също няма да се запомни с отлични отигравания. Интересно е да се наблегне на момента, че реал(С) успя да излъже Валенсия, без да ги превъзхожда в нито един от показателите. „Баските” използваха слабите места на съперника, разчитайки на контраатаки, нещо от което можеше да се възползва и Лудогорец в първата среща с испанците, вместо да се стреми да се наиграва с „черно-белите”. Каквото било било. Сега важното е разградчани да са направили своите изводи и да се представят, коренно различно на „Местая”.

Това няма да е никак лесно, поради сериозните кадрови проблеми, за които споменах по горе в материала. Стойчо Стоев няма да може да разчита на наказаните Фабио Ешпиньо и Жуниор Кишада, както и на сериозно контузения Александър Барт. Под въпрос за двубоя са още Козмин Моци, Христо Златински и Даниел Абало, които се оказа най-големите потърпевши от „мелетата” в Ловеч. Централният бранители, дефанзивният полузащитник и крилото на „зелените” тренираха на облекчен режим, но отпътуваха с отбора. Докато испанецът и без друго не влиза в сметките на Стойчо Стоев поотношение на титулярната единайсеторка, то нещата с другите двама съвсем не стоят така. Контузията на румънеца може да създаде сериозни проблеми в дефанзивния вал на разградчани, тъй като наставникът на „орлите” може да разчита единствено на Теро Мантула и Георги Терзиев като стопери. И двамата обаче не са в оптимално състояние, имайки предвид слабия мач на финландеца в първата среща с испанците и липсата на игрови ритъм при капитана на младежкия национален отбор, който все още се възстановява от контузията си в коляното. Евентуално отсъствие на Златински също би било фатално, тъй като единственият избор на Стоев за партньор на Дяков в центъра на терена ще бъде четвъртият му избор - Митчел Бургзорг. А холандецът не е получавал възможност за изява в толкова важен двубой в евротурнирите. За останалите позиции на игрището нещата изглеждат ясни. Едва ли някой се съмнява, че Владислав Стоянов ще застане под рамката на вратата на двубоя във Валенсия. Като крайни бранители ще действат Жуниор Кайсара и Йордан Минев, а пред тях като флангови полузащитници ще се изявяват Михаил Александров и Мисиджан. Позицията на плеймейкъра ще бъде поверена на Марселиньо, а нападението ще води от втория най-добър реализатор в тазгодишната кампания на Лига Европа – Роман Безяк. Нека България бъде с Лудогорец, защото „орлите” го заслужават с великолепните „спектакли”, които изнесоха до момента.

Вероятен състав на Лудогорец: Стоянов; Кайсара, Минев, Моци(под въпрос), Мантула; Дяков, Златински(под въпрос); Марселиньо, М. Александров, Мисиджан; Безяк.

Цветелин Петков