Преди Лудогорец - Литекс

Снимка: ludogorets.com
Родният екран все по-често бива „облъчван” от пропагандата на „сапунените сериали”. Обрулен от личните си проблеми, българинът търси спасение, взирайки се в „чуждата паница”, където актуален е любовният живот на поредната „Касандра” или по-популярния и еквивалент по нашите географски ширини – „Ферхунде”. . За жалост обаче „сапунените мотиви” започват да навлизат и във футболната ни действителност. Дербитата между Лудогорец и Литекс определено се оформиха през последните 3 години, като едни от най-качествените и вълнуващи в родния шампионат, но прекаленото театралничене извън терена, започва да идва малко в повече на българския запалянко.

Няма как конкуренцията и сериозните амбиции в двата лагера да не наливат допълнително „масло в огъня”, но „словесните престрелки” между двете ръководства са повече от екшън сцените в хитовия сериал „Под прикритие”. Нека проследим от къде започна провинциалната сага, която се превръща във все по-голяма конкуренция на „сериалите-касоразбивачи”. Двамата мастити бизнесмени Кирил Домусчиев и Гриша Ганчев никога не са таили „топли чувства” по между си, което не им попречи да си спретнат спаринг по между си, докато „зелените” все още се подвизаваха в Източната Б група. Това се случи в зимната пауза на първенствата, когато „орлите” бяха поканени на тристранен минитурнир в Симитли. Сензационно „страшилището” от втория ни ешалон надделя с минималното 1:0 над тогавашния първенец на страната, с гол на капитана си Шенер Ремзи(двубоят е с продължителност от 45 минути) и спечели своеобразната надпревара. Още тогава си пролича сериозният потенциал на разградчани, които се готвеха да се превърнат в явлението на българския футбол. Собственикът на ловчанлии не бе особено очарован от това, че друг бизнесмен с ловешки произход не само се опитва да „копира” успешния му проект, но и да го свали от върха, където е бил в последните две години. Заформилите се „искри” прераснаха в „пламъци” по време на първия им шампионатен сблъсък. В 10-я кръг на А група ловчанлии нанесоха първото поражение на лудогорци в елита, което не се понрави на ръководството им.

Главният рефер Ивайло Стоянов бе обявен за „престъпник”, а на дневен ред излязоха топллите взаимоотношения между Величко Дихонов и съдийската бригада. Факт е, че преди този двубой петричкият рефер редовно свиреше възлови двубои на „оранжевите”, но отменения гол на Марселиньо преля „чашата” и собственикът на „орлите” обяви че от тук нататак „зелено-оранжевите” дербита ще бъдат свирени от чуждестранни съдии. Това разбира се не се случи по простата причина, че преди началото на първенството всички футболни бососве се разбраха да дадат „картбланш” на родните „чернодрешковци”. Скандалът поотихна с времето, но „раната” определено не бе зарастнала и „ураганът” изригна за втори път в Разград. Тогава на кормилото на ловчанлии вече бе Христо Стоичков, което дъпълнително засилваше напрежението. Крайният резултат 1:1 не устройваше нито един от двата отбора, тъй като „зелените” значително се отдалечиха от титлата, а ловчанлии все по трудно виждаха „пътя към Европа. Именно това бе основната причина напрежението отново да „ескалира” и да прерасне в словесни нападки между Ангел Петричев и Величко Дихонов, които можеха да прераснат и в нещо по-брутално, ако не бе намесата на длъжностните лица и на посредника Владислав Трифонов, който тогава се подвизаваше като пресаташе на ловчанлии. В крайна сметка не стана ясно влизал ли е Величко Дихонов в съдийската стая на полувремето, тъй като се чу за подобни обвинения, но така и не бе показан видео-запис.

По време на самата среща правеше впечатление невъзпитаното държание на спортно-техническия директор на гостите, който категорично отказа да седне във „ВИП ложата” на „Лудогорец Арена” до собствениците на „орлите”, където бе застанал и президента на ловчанлии Трифон Попов. Самият факт че Гриша Ганчев, нито веднъж не е стъпвал на стадиона в Разград е достатъчно красноречив за отношението му към „зелените”. След като лудогорци заслужено се окичих с титлата и записаха безпрецедентен требъл в дебютния си сезон в майсторската група, започна подготовката за евротурнирите. За никого не бе тайна, че категорията на „Лудогорец Арена” позволяваше на „зелените” да играят там единствено до 3-я предварителен кръг на Шампионската лига. Това пораждаше казуса, къде да домакинстват „орлите”, ако достигнат до плейофния кръг на надпреварата. Разбирасе алтернативата Ловеч моментално бе отхвърлена за сметка на Бургас по разбираеми причини. 3-ят епизод на драмата „Гордост и предрасъдъци” премина сравнително безоблачно. „Зелените” превъзхождаха по класа младия си съперник и нямаха особени проблеми да запишат първия успех над „костеливия си орех” с 0:2. Кулминацията отново бе на сблъсъка в Разград, завършил при нулево равенство.

И то не бе подминато от претенции към съдиите до обвинения за предварителната им подготовка и прочие. С цел да нажежат атмосферата допълнително и двата отбора си спретнаха спонтанни „хайки” за непозволени меикаменти, преди дербитата си. „Грешници” така и не бяха открити, а и сериозен отзвук от това нямаше да има, тъй като благодарение на странните наредби на БФС проби се вземат на по двама състезатели на тимовете, които може и да не са играли в срещата, а служебна победа може да бъде присъден единствено, ако в единият отбор бъдат заловени трима или повече състезатели, използвали непозволени стимуланти. Но до тук с безхаберията на футболния съюз, на които ще наблегна друг път. В 5-я епизод на провинциалното дерби доминатора по нашите терени в последните два сезона и единствен евробоец записа най-тежкото си поражение, откакто е в първия ни ешалон. Разградчани загубоха за втори път в историята на „Лудогорец Арена”, отстъпвайки с 2:4 на „оранжевите”. Това безспорно бе един от най-красивите сблъсъци, не само в тазгодишното първенство, но и в последните няколко години. Двубоят се превърна в „апотеоз” на открития футбол, а неутралните любители на футбола потриваха доволно ръце и се чудеха дали, не са объркали канала и не гледат някоя среща от аглийската Премиершип. Този двубой свали донякъде „ореолът” на непобедимите разградчани и двъхна допълнително увереност на „оранжевите” в първенството. Сблъсъкът на „Лудогорец Арена” остава в историята и като първия официален двубой на „зелените” от както са в елита, в който срещу тях е отсъдена дузпа. Още един развенчан „мит”, който бе издигнат до пиадестал от съперниците на шампионите.

С този успех ловчанлии се превърнаха и в единствения отбор с положителен баланс срещу разградчани в първенството, подпечатвайки и „визата” си за „черния” топ 3 на „орлите” от отбори, побеждавали „БГ Барса” на два пъти, където са още Черно море и Левски. Двата провинциални гранда не изпуснаха парата до края на редовния сезон и окопираха върха, отдалечавайки се на сериозна преднина от останалите. „Най-моролюбивият епизод” от съперничеството им безспорно бе 6-ят им шампионатен сблъсък. В него шампионите от последните 4 сезона в България мислеха повече за това как да опазят вратата си „суха”, отколкото да накажат съперника. Именно поради това сериозни ексцесии липсваха, а двете нули на светлиннното табло бяха най-логичния завършек на срещата. „Орлите” финишираха редовния сезон на върха, докато ловчанлии доволно дишаха във врата на Дяков и компания, с точка пасив. Точка, която ловчанлии спечелиха в първия кръг от плейофите срещу Черно море, но която определено може да бъде приета за сериозно разочарование. Все пак именно равенството с „моряците” остави „оранжевите” на върха, благодарение на по-добрите им показатели срещу разградлии в преките двубои. Разбира се лидерството им е напълно условно, предвид факта, че „орлите” са изиграли мач по-малко от най-сериозния си съперник за титлата. Съдбата не пожали двата най-силни отбора в последните няколко сезона и ги изправи един срещу друг и във втория по значимост турнир в страната – „Купата на България”.

И тук не се мина без инциденти, след като срещата бе изпъстрена в „жълто”, а след края на срещата и двете ръководства имаха сериозни претенции към съдийските отсъждания. Любопитното е, че преди началото на сблъсъка бладодетелят на „оранжевите” не пропусна възможността издразни съперника с изказването си, че за него няма проблем кой ще свири двубоя, като дори препоръча съдийска бригада в състав: Юли Москов, Владимир Зарков и Владислав Трифонов. Явно конфликтите относно съдийските назначения няма да секнат скоро, щом се стига до там арбитрите на днешното дерби да бъдат определяни с жребий. Двата отбора са основните движещи фактори на родния футбол, след „залеза” на столичните грандове и ако обръщат повече внимание на спортно-техническия аспект на играта, вместо да се „хващат за гушите”, във всеки удобен момент, най-популярният спорт безспорно ще просперира. В дерби без напрежение, не е никакво дерби, но нека се простира само на футболния терен, тъй като никой не печели от скандалите, след последния съдийски сигнал, които само оронват авторитета на и бездруго измъчения български футбол.

Вероятен състав на Лудогорец: Стоянов, Шоко, Минев, Моци, Терзиев, Дяков- капитан, Ешпиньо, Марселиньо, Мисиджан, Луму, Безяк.

Цветелин Петков