Моци: Можем да спечелим дубъл, но не трябва да подценяваме никой

Снимка: ludogorets.com
Централният защитник на Лудогорец Kозмин Моци записа един от най-силните си мачове с екипа на разградчани в реванша за Купата на България срещу Литекс, спечелен от шампионите с 2:1. Румънецът трудно говори пред медиите, но след победата, в която се отчете с гол, той даде интервю пред "7 дни спорт".

- Моци, как видя срещата?

- Беше доста трудна, все пак играем с един от най-добрите отбори в България, какъвто е Литекс. Въпреки това, знаехме как трябва да подходим. Знаехме, че трябва да сме спокойни. Контролирахме мача през цялото време, а освен това имахме и комфортен аванс с 2:1 от първия мач, така че това до голяма степен ни улесни. Щастливи сме, че се класирахме за полуфиналите. Там ще чакаме следващия ни съперник. Надявам се, че ще спечелим купата.

- Лудогорец ли е толкова силен или другите отбори не са на вашето ниво?

- Мисля, че играхме много добре. Ако сте гледали внимателно мача, буквално през второто полувреме не им дадохме топката, дриблирахме добре, имахме по-голямо владение и заслужено продължаваме напред. Победата си е 100% наша. И ние я заслужавахме напълно.

- Разкажи за ситуацията, когато отбеляза?

- Центрирането беше много хубаво. Защитата на Литекс се изтегли, тръгваха към близката греда и аз останах непокрит. Радвам се, че отбелязах, но не това е най-важното. По-важно е, че победихме.

- Защо всеки отбор, идващ в Разград, играе толкова дефанзивно?

- Играят така, защото знаят какъв е нашият стил, знаят как ние мачкаме съперниците си. Ние играем много добре вкъщи, обичаме да държим повече топката и това плаши нашите съперници. За тях е много трудно да показват добро ниво срещу нас, затова предпочитат да играят с 10 човека отзад и предимно да се защитават. Наясно са, че ако се надиграват с нас, има вероятност да си тръгнат с разгромен резултат. Според мен, другите отбори са изплашени от Лудогорец.

- Колко трудно беше действително за вас?

- Доста. Няма какво да се лъжем, в плейофите и в турнира за купата мачовете са трудни, тъй като вече няма слаби отбори и играеш срещу най-добрите. Всеки мач е важен, защото не можем да допускаме грешки. Абсолютно всеки отбор разчита на наши грешки, чака на контраатака и се опитва да ни накаже.

- Не записахте суха мрежа. Това лошо постижение ли е за вас?

- Напоследък свикнахме да не ни вкарват, но така е във футбола, има и пропуски. Важното е, че победихме и продължаваме напред. При нас всичко е наред. Това са нормални неща. Не може всеки мач да завършваш без гол в своята врата. Важното е да си направим нужните изводи и да не допускаме грешки в мачовете до края. Знаете как играе Лудогорец по принцип.

За нашия стил е по-важно да вкарваме повече, отколкото да получаваме. Специално в турнирните двубои всеки гол е важен. Все пак играеш с най-добрите отбори в България и трябва постоянно да си концентриран.

- Изморен ли си след отпадането от Европа?

- Не, не чувствам умора, в отлична кондиция съм, както и повечето мои съотборници. За отбор като нашия е по-добре да играе повече мачове, да има двубои през 3 дни, така че не е проблем. Лошото е, че не отстранихме Валенсия в Лига Европа, но не бива да правим трагедии, доволни сме от нашето представяне. По принцип за всеки футболист е по-хубаво да има повече мачове в малък период от време, тъй като така се поддържа върхова спортна форма.

- Още един футболист напусна контузен отбора. Готов ли си да играеш като опорен халф?

- По принцип съм играл на тази функция в миналото. По-добър ще съм като централен защитник, но все пак треньорите решават. Те знаят по-добре каква е ситуацията, така че аз не мисля да коментирам. На тази функция има достатъчно футболисти, които по принцип са халфове, така че предполагам, че ще играят те, а не аз.

- Много хора казват, че сте готови за дубъл. Ти как мислиш?

- Определено сме готови и го искаме. Мисля, че сме достатъчно силни, имаме достатъчно добри футболисти, за да го постигнем. Но сега най-важно е да вървим стъпка по стъпка. Не бива да летим в облаците. В първенството вървим добре, но пък всичко е възможно. Така че не трябва да се отпускаме до края. Турнирът за купата е по-специален, тъй като винаги някакви изненади са възможни. Сега сме на полуфинал. Така че ще видим кой ще ни се падне и тогава ще говорим пак. Когато сезонът започна, идеята ни бе да спечелим всички турнири и на този етап това продължава да бъде основната ни задача. Силно се надявам да я постигнем.

- Срещу кой отбор е най-трудно в България?

- Много сложен въпрос. В момента останаха такива отбори, че срещу никой не е лесно. И ЦСКА, и Ботев, и Левски, и Литекс са сериозни състави и ние трябва да бъдем максимално концентрирани до края на сезона. В плейофите играем с най-добрите отбори в България, така че не бива да ни броят за сигурен шампион. Нека да работим на спокойствие и да извоюваме титлата си на терена.

- Кой е основният ви конкурент?

- Не мога да кажа. Всички отбори са добри. Всички отбори са силни. И ЦСКА, и Левски, и Ботев, а също така и Литекс имат своите шансове, така че не бива да ги подценяваме,

Вестник "7 дни спорт"