Защо Лудогорец спря да играе?

Снимка: Lap.bg
Еуфорията от страхотното евроучастие на Лудогорец вече отмина. Единствените неща,които ни напомнят за историческите вечери, са орелът Фортуна и новият автобус, който ще вози тима до летището преди следващите мачове от турнирите. Но ня­как си отпадането от Лига Европа, което беше логично в тол­кова късен етап от надпреварата, по­действа демотивиращо на отбора на Стойчо Стоев и в мо­мента Лудогорец не показва и 20% от онова, което видяхме в Белград, Айндховен и Рим. Сякаш отборът доиграва сезона и ча­ка квалификациите за Шампионска­та лига. Яс­но е, че титла­та в България е в кърпа вързана на „орлите", като едва ли Литекс и ЦСКА биха могли да наваксат изоставане­то си от първото мяс­то. Заради всичко то­ва шампионите прос­то отбиват номера.

Най-голям спад във формата се вижда при двамата най-доб­ри в Европа - Марселиньо и Роман Безяк. И докато при слове­неца Стоев има вари­анти за заместници като Кишада и Ми­шел Платини, то Марселиньо е наистина незаменим. А оттам страда и цялата игра на шампионите. Ясно е, че Себастиян Ернандес си е транс­ферно разочарова­ние. Колкото и шансо­ве да му дава Стойчо Стоев, той така и не ги оправдава. Треньо­рът вече го ползва и като атакуващ, и като вътрешен халф, но без никакъв успех. Контузията на Светльо Дяков също е го­лям удар за шампи­оните, защото в мо­мента си личи, че този отбор няма лидер. Няма човек, който да викне, да стегне реди­ците.

Спадът в играта на Лудого­рец започна още срещу ЦСКА. През първото полувреме на „Армия­та" „орлите" донякъде приличаха на себе си. През второто оба­че, бяха надиграни от надъханите футболис­ти на Стойчо Младе­нов и само късметът ги спаси от загуба на точки. Е, това се слу­чи в следващата сре­ща с Ботев в Разград. Там, ако не беше неа­декватният съдия Александър Костади­нов, дал смешна дуз­па на домакините и червен картон на Сърджан Лукин, като нищо шампионите можеха и да паднат. Най-слабо обаче се представи Лудогорец на „Лаута". В тази среща играчите на Стойчо Стоев създа­доха около 5 положе­ния пред вратата на Йордан Господинов, а голът им дойде от статично положение. Толкова слаб мач за „орлите" този сезон е нямало. Трябва да се отбележи, че гредата спаси гостите от загу­ба. Този Локо (Пд) за­почна трагично 2014 г. Преди да вземат точка от Лудогорец, „сърфовете" бяха бити от Славия, Ботев (Пд), Черно море и Левски. Отделно от това проблемите на „Лаута" не са тайна за никого, като за то­ва признаха лично легендата Христо Бо­нев и голмайсторът Мартин Камбуров. Може би разградчани подцениха съперни­ка, а може би причи­ната да не бият е ня­къде другаде, но е факт, че Лудогорец беше адски безидеен и беззъб в Пловдив. Само че в Разград трябва да обяснят на футболистите следно­то нещо. С подобна игра до края на сезо­на, дори и с взета титла, Лудогорец ед­ва ли ще направи не­що в Европа. Този от­бор изгуби страстта си. Ако сега Стойчо Стоев не набие кан­четата на играчите си, нищо добро не ча­ка отбора.

Ясно е, че зимната подготовка на тима е била планирана така, че Лудогорец да е в топформа за мачове­те с Лацио. Факт е, че в тези срещи шампи­оните изглеждаха впечатляващо, зара­ди което логично на­пълниха „Васил Левс­ки" и за реванша, и за първия мач с Ва­ленсия. Но изглежда някак си странно в началото на април да спреш да играеш в мачовете от първенс­твото и просто да ча­каш да ти връчат тит­лата заради натрупа­ния актив през есен­та.

Вестник "Меридиан Мач"