Дългоочакваното събуждане на таланта

Снимка: LAP.bg
Йерун Луму вкара първия си гол с екипа на Лудогорец в сряда вечерта. Като че ли това е една от най-важните новини от победата на Лудогорец над Локомотив Пд. 18-годишният талант вече 3 месеца е при шампионите, но още нямаше попадение. В сряда вечерта той даде начало на победата и може да се каже, че беше един от най-добрите. Заедно с другия голмайстор - Златински, Луму постоянно търсеше топката, играта минаваше предимно през неговия десен фланг. Да, може би не му спореше толкова много, но пък Луму показа доста добри неща. Освен това трябва да се отчете, че голът му падна в най-подходящия момент. Лудогорец изпращаше едно безлично полувреме, играта не вървеше. В случай че двата тима се бяха оттеглили на почивка при 0:0, не е сигурно как щеше да свърши мачът. В 44-ата минута обаче миг на гениалност от холандеца обърна развоя на срещата. Това позволи на разградчани да бъдат доста по-спокойни след почивката и да контролират мача. Освен това попадението е много важно и за самия Луму. Крилото почна доста добре, имаше отлични прояви в дебюта си, но постепенно формата му спадна. Стойчо Стоев реши да му дава шансове главно в мачовете за Купата на България, а в „А” група не разчиташе толкова на него. А на всичкото отгоре, когато беше на терена, треньорът ограничаваше действията му.

Стоев иска от Луму да бъде по-комбинативен, докато самият футболист е малко по-различен тип. Луму е дрибльор и обича да играе един на един. Именно по този начин стана и голът, младокът се надиграваше с Ангел Йошев и не му остави шансове. Като цяло в „А” група доста малко бранители биха се справили с резкия демараж и повратливост, които притежава Луму. Холандецът успява много бързо да пренесе центъра си на тежестта и главно с тяло да лъже бранителите. През този сезон Стойчо Стоев има на разположение двама от най-интересните флангови играчи в „А” група - Луму и Мисиджан.

Двамата холандци си приличат доста. Единият играе с десен крак, а другият с ляв, но обичат да са на противоположните флангове. Това пък прави Лудогорец много любопитен тим с наличието на двама футболисти, които обичат да влизат навътре към полето. Ако успее да извлече максимума от тях, то треньорът ще има ново силно оръжие за последните мачове от сезона. Видно е, че Лудогорец има спад, което е нормално. В следващите няколко дербита, когато ще се реши съдбата на титлата, разградчани ще имат нужда от всеки един играч. Защо пък точно Луму да не се превърна в сериозния коз от колодата на Стойчо.

Вестник "7 дни спорт"