Преди Локо (Пд) - Лудогорец

Снимка: LAP.bg
Най-големият християнски празник – Великден отмина, но страстите по футболните терени продължават да пръскат искри с пълна сила. Както си му е редът в България, за пореден път демонстрирахме най-големите си пороци, именно по време на най-светлите дни от годината. Футболният терен на „Лаута” се превърна в „Косово поле”, където феновете не жалеха „аресенала” си в задочната „война” със собственика на „черно-белите” - Константин Динев. И докато всички се поздравяваха с „Христос, Воскресе”, „Възкресението” за пореден път отмина „Герена” и вгорчи празничната трапеза на и бездруго измъчените „сини” фенове, които вместо да се гордеят със 100-годишният си юбилей стискат палци да прекъснат „черната” серия, срещу вечния съперник и си спомнят с носталгия славните години, преди тоталната разруха през настоящата кампания. За да е пълна „идилията”, спретнаха на любимците си тържествен „синхронен стрийптиз”, придружен с физическа саморазправа. До тук обаче със „страстите левскарски, тъй като за „мъртвите души” от Подуене трябва да се говори или хубаво, или нищо. В апогея на тазгодишния сезон предстои да се изиграят реваншите от полуфиналната фаза в турнира за „Купата на България”. До голямата четворка на втория по авторитет национален трофей, логично достигнаха двата най-стабилни финансово и най-добре организирани клуба: Лудогорец и Ботев, които изглеждат като същински исполини, срещу „дерайлиращите” Ж.П.- недоразумения от София и Пловдив.

Въпреки сериозната разлика в класите и двата сблъсъка продължават да са с „отворен край”. И с „невъоръжено око” се забелязва, че въпреки явното си превъзходство „зелените” не се намират в най-добрата си форма и могат да бъдат изненадани, във всеки един от сблъсъците си с тимовете от топ 7. Физическата умора и напрежението, които са задължителните странични ефекти, от историческия европейски подвиг не отминаха и лагера на „орлите”. Както прогнозирах в анализите си по-рано през годината, плейофните кръгове от първенството се превърнаха в „жертвено агне” на радикалната промяна в тренировъчния процес и сгъстения цикъл от мачове. Когато гониш запомнящо се европейско участие, няма как да не пришпориш зимната си подготовка, за да могат да бъдат футболистите да са в отлично кондиционно състояние, още в ранната пролет. Майсторлъкът, с който се отличават водещите европейски тимове, се крие в това да задържиш върховата форма на футболистите си възможно най-дълго време, за да можеш да триумфираш в края на сезона. Разбира се при липсата на сериозна конкуренция помага и раликата в класите, така че по нашите географски ширини, печеленето на точки, не винаги е синоним на добрата игра и надиграване на съперника по всички показатели. Целта оправдава средствата, а след един великолепен сезон в Европа, всеки може да прости на „орлите” няколко слаби мача, ако грабнат титлата и Купата на страната. Любопитно е все пак да се отбележи, че сравнявайки предишните две шампионски титли на разградчани, те за първи път са в ролята на изявен лидер, който успява да си осигури конфортен аванс, далеч преди последните кръгове на първенството.

Нещо, което спортно-техническият щаб на тима мъдро е съобразил, предвид факта, че формата на футболистите няма как да не спадне в заключителната фаза на сезона. Именно сега е най-подходящият момент, в който „бойците от запаса” могат да впечатлят треньорския щаб и да удължат престоя си на „Лудогорец Арена”, въпреки категоричното изявление на Стойчо Стоев, че приключва с „експериментите. Имайки предвид нарастващите цели на клуба, се очаква сериозна надграждане във всеки един от елементите на играта, което неминуемо ще е основна причина, да бъде показана „вратата” на голяма част от настоящите футболисти. Именно реваншът с Локомотив(Пд), може да се окаже преломен за голяма част от „ротата на скамейката”. Колкото и да е клиширан изразът: „Играем мач за мач и мислим за предстоящия си съперник”, няма как Стойчо Стоев и компания да нямат едно наум за престоящото неделно дерби с Литекс, което може окончателно да реши шампионската титла. Това несъмнено ще се отрази на стартовата единайсеторка за двубоя под тепетата, където ще бъде дадена почивка на част от основните фигури. По всяка вероятност сред титулярите няма да попадне възстановяващият се от поредна контузия Георги Терзиев, който ще бъде заменен от Александър Александров. Бившият бранител на Черно море все повече се превърща в трети избор за „зелените” в центъра на отбраната, при отсъствието на Александър Барт, след като Теро Мантула разочарова с изявите си в последно време. Скандинавецът се превърна „антигерой” за „орлите”, след неубедителните му изяви на националния стадион „Васил Левски” в първия осминафинален двубой в Лига Европа, срещу Валенсия. В последствие централният бранител на „Суоми” влезе в „ролята” на „заточеник”, който не попадаше в сметките на треньорското ръководство в 5 поредни сблъсъка, преди отново да демонстрира колебливост, в шампионатния двубой, срещу „смърфовете” на „Лаута”, завършил при равенство 1:1. Почивка ще бъде дадена и на лявото крило Върджил Мисиджан, който въпреки проблемите, които го съпътсваха през пролетта се оказа изключителен мъжкар, поемайки отговорността в най-важните моменти. В неговото отсъствие, фаворит за левия фланг на нападението е испанецът Даниел Абало.

Сериозна въпросителна тегне и над върха на нападението. Стойчо Стоев демонстрира изключителна далновидност, давайки равни възможности на намиращите се в отлична форма Кишада и Безяк. Който и да избере разградският спец няма да сбърка, но все пак логиката повелява, словенецът да бъде съхранен за дербито в неделя. Важно е да се отбележи, че футболистите на Лудогорец получиха напълно заслужена „Великденска ваканция”, след като за пръв път от миналата зима(разбира се изключвам периода, в който отборът се намираше в зимна подготовка)нямаше официална среща в рамките на цяла седмица. Пловдивските „железничари” до голяма степен също успяха да съхранят сили за предстоящия сблъсък, тъй като пловдивското дерби бе прекъснато в края на първата му част, а „черно-белите”, така и не успяха да запишат повече от 20-тина минути чисто игрово време. Пловдивчани се превърнаха в „абонат” на „зелените”, след като в досегашните им 10 сблъсъка,откакто „орлите” се подвизават в елита, имат записани 1 победа, 2 равенства и цели 7 загуби. Балансът им в шампионатните двубои, където имат записани 1 победа, 2 равенства и 4 загуби, изглежда доста оптимистично на фона на кошмарните 3 загуби от 3 двубоя в останалите турнири(в това число Купата и Суперкупата на България). Първият и единствен успех на „Българското Юве” над двукратните шампиони, датира от март 2012 година, когато „смърфовете” спряха победния полет на „орлите”, след 1:0 на „Лаута”, с гол на Михаил Венков.

„Черно-белите” със сигурност ще заложат на най-доброто, с което разполагат, тъй като реваншът, срещу Лудогорец се оказва най-важният им двубой до края на тазгодишната кампания. Спечелването на националната купа е единствената възможност за пловдивчани да достигнат до европейска „квота”, тъй като се намират на последна позиция в първата седмица на първенството. Лошото за тях е, че трябва поемат инициативата от първата секунда на срещата и да търсят ранен гол, който да обърка стратегията на разградчани. Най-силното им „оръжие” отново ще е лошият терен, който се превръща в истинско „приключение” за техничния отбор на гостите, които се опитват да владеят топката, чрез множество подавания. Днес лудогорци могат да запореден път да демонстрират високата си класа и красноречиво да докажат, че имат силите да постигнат втори дубъл, а защо не и требъл в историята си.

Цветелин Петков