Кайсара - един от най-успешните трансфери на Лудогорец

Денят е 11 юли 2012 година около 20:30 часа. В Бургас Лудогорец и Локо Пд трябва да решат спора за Суперкупата. Едва десет минути след първия съдийски сигнал разградчани вече ликуват. Под светлината на прожекторите е дошлият само преди две седмици Жуниор Кайсара. Голът е повече от впечатляващ. Левият бек пробягва целия терен, комбинира с Марселиньо, който с пета матира отбраната на съперника, за да остане по-лесното за Кайсара - да преодолее Господинов на скорост и да прати топката в мрежата. Още в този миг всички съмнения относно качествата на новото попълнение на Лудогорец се изпаряват.

Но кой всъщност е Кайсара и как се озова в Разград? Заслугата е на главния скаут и сегашен спортен директор Методи Томанов, както и на тогавашния треньор Ивайло Петев. Двамата откриват бижуто по терените на Португалия в непретенциозния Жил Висенте, борещ се за промоция в елита и достигнал финал за купата. Разградчани вадят около 400 000 евро и купуват защитника. Явно е имало защо.

Още с първите си изяви Кайсара впечатлява с уникалната си скорост, енергичност и издръжливост. Възходът му продължава и до днес. За разлика от типичната за повечето му сънародници мързеливост, той е безкрайно отдаден на терена във всеки един момент и не се спира през всичките 90 минути. Такъв е и на тренировки. Бразилският бек има огромен енергиен ресурс и играе така, все едно танцува самба.

Класата на Кайсара наистина е впечатляваща за родните стандарти. Той определено превъзхожда считаните за най-добри чуждестранни крайни защитници в историята на А група – Тиаго Силва и Лусио Вагнер. Няма да е пресилено да се каже и че е най-добрият бек, играл в България през новия век. Не може да става и дума за сравнение с актуалните титуляри в националния отбор – братя Миневи. 24-годишният футболист може да действа еднакво добре и на двата фланга. Центриранията му са впечатляващи, включванията му в атака са запазена марка. Много добре използва свободните пространства пред себе си и набезите му често водят до голови ситуации. Почти няма мач, в който действие на Кайсара да не е предизвикало ситуация за гол. Така беше и срещу ЦСКА в сряда, когато той първо парира с огромна лекота човека в своята зона Иван Стоянов, а успоредно с това направи и поредица от опасни включвания. Стоянов не издържа на темпото му и бързо издъхна. Крилото на ЦСКА не можа да блокира поредния пробив на Кайсара в 89-ата минута, не успя да попречи на центрирането му и така се стигна до гола. Младенов обвини след мача Милисавлевич и Апостол Попов, но не по-малка вина носи и Иван Стоянов.

Представянето на Кайсара срещу армейците бе едно от най-силните му. Той без съмнение бе най-добрият на терена. На фона на страхотната му игра в Лудогорец няма да е изненада, ако скоро отиде в едно от петте най-добри първенства в Европа. Има качества да играе с успех там.

Вестник "Тема спорт"