Диктата на Лудогорец

Лудогорец взе третата си титла от последните три сезона. И втората купа за същото време. “А” група стене в ужасяващ разградски диктат и по всичко личи, че това ще е още дълго време така. Защото тази “А” група и съставите в нея не само изпитват страх от Лудогорец. Те вече дори отказват да раздразнят отбора на Стойчо Стоев. Последната надежда за нещо по-различно рухна в Бургас. Там Станимир Стоилов започна да играе от първата минута за… дузпи! Нищо, че имаше на своя страна през първото полувреме дори съдията Георги Йорданов. А щом най-богатият отбор в страната, най-подсигуреният, най-преяждащият с пари го е страх в цели 5 мача да се надиграва с Лудогорец, какво да искаме от останалите!? Левски ли да го направи, който няма силици дори за Лига Европа.

Всъщност този сезон се случи нещо знаково - първенството ни бе разделено за първи път на две. Не говорим за двете седмици. Разделението беше съвсем различно – Лудогорец и всички останали. На тези вторите шампион стана ЦСКА, което казва достатъчно за несъстоятелността на “всички останали”

Мега милионерският Ботев, бълващият талант след талант Литекс и другите с претенции лансираха за основен съперник на Лудогорец за титлата ЦСКА!? Този тим, в който играчите до петия кръг се запознавали миг преди да излязат да загряват, както разкри самият шеф на “Адрес 4000” Стойчо Младенов. Абдикацията от реалната битка за титлата с Лудогорец на всички тези състави говори само за едно – разградчани ги чакат още дълги години рахат, освен ако по един или друг начин сами не си го разрушат.

Всички очакваха Ботев Пловдив да е големият конкурент на Лудогорец за първото място. 19-те милиона лева бюджет задължаваха Станимир Стоилов да гледа към върха. И той си го призна след третия кръг, че “при тези обстоятелства титлата става цел за Ботев”. Обстоятелствата бяха приличното представяне в Европа и сериозният старт в “А” група с победата над Левски. Днес, когато Цветан Василев тегли чертата, сигурно ще му призлее. Защото след похарчени 19 милиона лева, Ботев приключва първенството на 19 точки зад Лудогорец! И отново се класира за Европа “служебно”. Миналата година Ботев на Станимир Стоилов стигна до турнирите, след като от там се отказа ЦСКА! Сега това стана факт благодарение на последната година от стария регламент на УЕФА, според който финалистът за купата играе в Европа, ако е загубил от шампиона.

За пловдивчани най-страшното е, че влязоха в ужасяващ цикъл. Когато Мъри пое Ботев, той изгони едни играчи и доведе други. Лятото натири трети, за да домъкне четвърти. Зимата пак намери начин да прочисти пет-шест души, за да си направи селекцията за 5 милиона лева. Днес отново двамата с новия директор Димитър Димитров говорят първо за селекция! И ако Херо ще има цялата спортно-техническа власт в Ботев, каква тогава ще се даде на Мъри? За никого не е тайна, че с привличането на бургаския специалист, Цветан Василев се презастрахова. Тази пролет, когато той реши да изгони Мъри, се оказа, че няма пожарен вариант за наставник на Ботев. И хасковлията остана. Сега с директор Херо във ведомостта, банкерът може по всяко време да посочи вратата на хасковлията. Да не говорим, че да чакаш от Димитров да върши шампионски чудеса, когато допреди няколко седмици е бил начело на най-скъпия изпадащ, е нелепо. Факт е обаче друго – край Бирената фабрика отново започват, ако не от нулата, то малко над нея. Херо ще гони доведени от Мъри некадърници, стяга се и промяна на схемата на игра. Дане говорим, че след загубения финал в Бургас Стоилов е обречен да работи под натиска на феновете. Димитър Димитров също, след като някога изпитваше оргазъм да гледа Ботев унижен от неговия Локо. Поставени в такава ситуация, край Бирената нямат шанс да детронират Лудогорец. Не и след като не успяха сега, когато 12 месеца всичко в Пловдив беше цветя и рози.

В Ловеч изглежда решиха, че четирите титли в историята им стигат. Литекс посрещна зимата като лидер в “А” група. Сега изпраща сезона като трети на 12 точки зад Лудогорец! Това означава само едно – не чакайте скоро оранжевите пак да гонят титлата. Което също е голям проблем за “А” група. Някога, когато пак в нея имаше двувластие, но столично, Литекс бе онзи тим, който държеше ЦСКА и Левски под пара. Сега в 6 мача с Лудогорец Литекс взе случайно един в Разград, а Ботев пък победи в единствената среща, в която...

Владимир Зарков, вестник "7 дни спорт"