Лудогорец спечели третата, ще има и още

Отдавна не е било толкова лесно да кажем кой е най-заслужилият отбор в "А" група. Триумфът на Лудогорец в първенството беше очакван и в крайна сметка не е изненада за никого. Още преди началото на сезона казахме, че отборът ще стане шампион с 9-10 точки разлика. Сега, накрая на кампанията виждаме, че отборът даже завърши с по-голяма преднина пред втория.

Едва ли някой може да оспори превъзходството на Лудогорец. И резултатите, и играта, въобще и възходът на отбора е категоричен. В момента те са доста по-напред от останалите. Литекс се опита да ги настигне, но малко забуксуваха накрая. Разликата в класите беше в полза на Лудогорец и спечелването на дубъла не е случайност. Бих посъветвал тези, които постоянно злорадстват срещу Лудогорец, да спрат и да започнат да взимат пример.

В един период от сезона останалите отбори започнаха да бъркат, избиха се сами помежду си, след като направиха доста равенства. Лудогорец пък беше много постоянен и сведе до минимум грешките, нищо че имаше и слаби периоди. Разликата между Лудогорец и другите е доста голяма. Имаше отбори с огромни претенции, но те не ги покриха. Изключвам ЦСКА, които постигнаха второто място главно на мускули. Другите обаче нямат оправдания. Някои отбори имаха бюджет от 20 млн. лв, но въпреки това са на 20 точки от първото място.

Най-голямото оръжие на Лудогорец е силният колектив. Виждаме, че дори един, двама или трима да не играят, не се отразява. Дяков беше доста време контузен, пропусна някои от важните мачове, но Златински и Ешпиньо го заместиха прекрасно. В един мач в атака играе Безяк, в друг Марселиньо или Кишада, но това не се отразява сериозно. Разликата не е голяма между отделните футболисти.

В един момент Литекс се доближи до Лудогорец, но дистанцията не беше опасна. Аз мисля, че разликата не е падала под 5 точки в плейофите, тъй като Лудогорец беше и с мач по-малко. Мисля, че хората които гледат футбола и разбират, знаят че това е било временно явление. Да, отборът имаше и колебания, но съдейки по играта, беше ясно че рано или късно авансът ще се увеличи. Точно така и стана. Аз не искам да съм гадател, но предполагам, че догодина нещата ще се повторят. Форматът на първенството облагодетелства и Лудогорец, тъй като отборът свикна да играе в големите мачове. Те натрупаха самочувствие, което е подплатено с добра игра и отлични резултатите. Имат увереност, че са побеждавали много по-силни отбори от тези тук. Силната им черта е, че не подценяват тези отбори, говоря за ЦСКА, Левски, Литекс и Ботев. Добре е, че те не подценяват нито един отбор. Няма го това "Аз елиминирах Лацио и т.н., сега какво като играя с други".

Трудно можем да определим най-добрия мач на отбора за сезона. За мен важно е, че Лудогорец беше постоянен в дълъг период от време, затова не може да се отличи един мач. При тях има колебания, но от 10 са 1 или 2. Не е както при останалите, от 10 мача да направиш 1 или 2 силни. Да, Лудогорец имаше проблеми с Ботев, но все пак не загубиха от тях. Преди началото на сезона Ботев беше слаган като основен конкурент за титлата, но видяхме, че са далеч от първото място.

В спортно-технически план не видях някаква голяма промяна в Лудогорец. Отборът играе по един и същи начин трета поредна година. При Стойчо Стоев отборът върви отлично, но той не промени чак толкова неща. Не ми допада, че не се споменава името на Ивайло Петев. Все пак той изгради този отбор, или по-скоро облика в спортно-технически план. Все пак позитивното е, че Стоев просто продължи работата на Петев, а не реши да се прави, че всичко започва от него.

Изминалият сезон в "А" група показа, че този отбор вече излиза от рамките на вътрешния шампионат. Според мен Лудогорец не е само за вътрешна консумация и успехите в Лига Европа го доказват. Като гледам настроението в Разград, си личи, че те са още гладни за победи. Щом има такова огромно желание, предполагам че ще жънат и по-големи успехи и най-доброто тепърва предстои.

Андрей Желязков, вестник "7 дни спорт"