Да не продаваш на инат

Личната амбиция е едно от водещите неща в спорта към днешна дата. Лудогорец осъзна това много бързо и благодарение на него вече е на нивото, което демонстрира в последните няколко години. Не е тайна, че пред отборът предстои може би най-важното лято, колкото и клиширано да звучи. Бъдещето на разградчани не е поставено на карта, но всички в клуба знаят, че сега е техният момент. След подвига през миналия сезон и достигането до 1/8-финалите в Лига Европа сега вратата за атака на Шампионската лига е леко открехната. Само от Лудогорец зависи дали ще я отворят широко, след като коефициент и жребий този път може да са на тяхна страна.

В дните след спечелването на шампионската титла обаче от клуба имаше няколко много важни послания. Първото е амбицията, която демонстрираха всички от лагера на зелените. Стойчо Стоев остана, като се обвърза с нов договор, всички футболисти обявиха, че чакат още по-големи успехи, а собственикът Кирил Домусчиев също вдигна летвата високо. Именно едни думи на боса обаче са другото съществено нещо за Лудогорец.

"Ние нямаме нужда от пари, така че няма да продаваме на всяка цена. Основните ни футболисти остават в отбора", каза Кирил Домусчиев.
Решителността в думите му обаче можеше да се усети отдалеч. Бизнесменът до този момент може да се похвали с това, че нямаше грешен ход, и изглежда, че ще продължи в тази посока. Защото всичко, което направи, сработи.

За разградчани е от жизнено значение да запазят гръбнака на този състав и само да надградят. От селекцията на Лудогорец има няколко човека, които на този етап изглеждат като незаменими. Това са Владо Стоянов, Светослав Дяков, Козмин Моци, Върджил Мисиджан и Роман Безяк. След силния си първи сезон със зелената фланелка подобна заявка направи и Христо Златински. Други двама - Кайсара и Марселиньо, са самородно злато и е ясно, че Кирил Домусчиев няма никакво намерение да се разделя с тях. Така смятайки, бройката е 6-7 души, които ще продължат да бъдат гръбнакът на този състав и през новия сезон. За атака на групите на Шампионската лига разградчани се нуждаят от леко подсилване в останалите зони - по фланговете и може би леко в центъра на терена, където да се повиши конкуренцията.

От Лудогорец заявиха недвусмислено, че няма да спират дотук, а това е само началото. Амбицията на боса Кирил Домусчиев е огромна и именно тя води Лудогорец толкова далеч в развитието си с такива темпове. На собственика не може да не му се признае, че определено му стиска да прави нещата по свой собствен начин. Едва ли в момента в България има друг клуб, който да си позволи да отхвърля оферти за свои футболисти. А през лятото оферти за Мисиджан, Безяк и компания със сигурност ще има. Тези футболисти се показаха на европейския пазар и вече стават апетитна хапка за доста клубове.

Разград без съмнение не е футболен оазис, след като до този момент следва строга финансова политика. Колкото и да не се вярва на мнозина, Лудогорец не залита по пръскането на огромни средства, но и въпреки това няма да се изкуши да продава.

В клуба решиха, че успехите продават най-добре.....

Вестник "7 дни спорт"