Търси се... Класа

Интересни месеци се задават за Лудогорец. Отборът е изправен пред нещо голямо, или поне се цели в такова. Следващата голяма мечта на ръководството, собствениците, треньорите и футболистите е да влязат в Шампионска лига. А разградчани вече свикнаха да мечтаят за нещо, а после да го сбъдват. Всичко постигнато дотук обаче бледнее пред голямото предизвикателство, което ги чака лятото. Защото Шампионска лига е нещо несравнимо с всичко останало. Това се видя в пълна сила и през миналия август, когато разградчани играха плейоф за влизане в Лигата на богатите. В София дойде Базел, един редовен участник в турнирите, но отбор със средно европейско ниво, доста отстъпващ на големите грандове на Стария континент. Това, с което Базел надделя над Лудогорец обаче беше класа.

Това е ключовата дума, която в Разград ще търсят преди началото на сезона. Класа, клас и нищо друго. Като че ли този отбор си има всичко останало в изобилие. Има добър треньор, има обигран състав, има наложен, категоричен и ясен стил. Има лидери, има и добър колектив. Всичко, което ти е нужно в съвременния футбол. И единственото, което му трябва, е мъничко класа. А тя идва от едни по-специални футболисти, такива, които са врели и кипели в много европейски дербита.

В сегашния състав на Лудогорец е пълно с добри футболисти, но не са много тези, които имат чак такъв богат опит в турнирите. За повечето от футболистите даже това бяха първи мачове на такова високо ниво. Мисиджан, Терзиев, Мантула, Ешпиньо, Кишада, Безяк, Абало, Кайсара, Мишо Александров и Луму досега или нямаха мачове в Европа, или имаха колкото пръстите на едната си ръка. Другите пък - Дяков, Златински, Минев, Платини и Барт, имат мачове, но не чак толкова много. Така в състава останаха само двама - Владо Стоянов и Козмин Моци, които наистина знаят какво са евротурнири. И двамата бяха запознати какво ги чака, така че не беше случайно, че бяха сред най-добрите. Затова Лудогорец се нуждае от още класа и опит за тези големи мачове, които го чакат. Ясно е, че този отбор може да побеждава в България и без чак толкова много промени. Със сегашната инерция, състава, който има и качеството в него, Лудогорец ще бъде шампион в България. Но не в това е идеята, не това е и желанието на ръководството. Всички в Разград искат нещо повече и се целят по-високо. Лудогорец отдавна излезе от сянката на отбор за вътрешна консумация.

Вестник "7 дни спорт"