Търсят фирма за ремонта на „Лудогорец арена“

Снимка: Иван Иванов (ludogorets.com)
Стартира процедурата за избор на фирма, която ще строи сектор „Б“ на стадион „Лудогорец арена“/сегашният сектор „Д“, от който Орлите са подкрепяни от най-върлите си фенове/, става ясно от обявената от община Разград обществена поръчка. Тя включва изпълнението на първия етап от цялостната реконструкция и модернизация на спортното съоръжение, за което, както вече писахме, държавата предоставя 4 000 000 лева, които трябва да се усвоят до края на 2015 година.

Сектор „Б“ ще бъде изграден от монолитна стоманобетонна конструкция. Над трибуните се предвижда изграждане на козирка от метална конструкция с покритие от ламарина и поликарбонат, покриваща две трети от площта над зрителските трибуни. Обособяват се стъпаловидно разположени открити трибуни с 2355 седящи места и обслужващи помещения, разположени на две етажни нива под трибуните - съблекални, душови помещения, стаи за треньора, допинг контрол и др., както и технически и помощни помещения за обслужване на стадиона, сервизни помещения за посетителите. Всички външни строителни елементи на сградата ще бъдат топлинно изолирани. Ще се изпълнят водопроводна, електрическа и слаботокови инсталации, включително пожаро-известителна система. Ще се оформи прилежащото пространство.

Реконструкцията на сектор „Б“ ще се извърши, като се запази възможността за провеждане на футболни мачове от „А“ група и дори евромачове по време на строителството. Крайният срок за подаване на документите на кандидатите за участие в обществената поръчка е 14 юли 2014 година. След тази дата назначена от кмета на община Разград комисия ще отвори офертите и ще определи изпълнителя.

Както съобщихме, четирите милиона лева, който правителството отпусна на общината за ремонта на стадиона по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“, ще бъдат отпуснати на два транша. Първите 3 000 000 лева трябва да се усвоят до края на тази година, а останалата сума - през 2015-та.

След сектор „Б“, престоят и следващите три етапа от строителството - на секторите „В“, „А“ и „Г“. Цялостното превръщане на стадиона в най-модерния в страната ще струва 20 000 000 лева. Собственикът на „Лудогорец“ Кирил Домусчиев вече нееднократно обяви, че е готов да инвестира 16 000 000 лева в реконструкцията при условие, че собственикът на стадиона - общината, осигури останалите 4 000 000.

Вестник "Екип 7"