Шампионите заслужават много добър в контролите на Острова

Няколко дни остават до първия мач на Лудогорец в Шампионската лига. Разградчани започват похода към заветните групи от своя дом срещу шампиона на Люксембург Дюделанж. Хапката не е толкова голяма, но напрежението расте с всеки изминал час, защото Стойчо Стоев и компания нямат право на грешка. Готов ли е обаче шампионът да влезе в групите и отново да направи пробив в евротурнирите? Лагерът в Англия даде отговори на доста въпроси.

Представянето в контролите

Лудогорец изигра 5 проверки на английска земя, като определено наблегна на представянето си в игрова обстановка. Момчетата на Стойчо Стоев имаха два доста сериозни противника от ранга на Стяуа и АЕЛ Лимасол, както и 2 средни в лицето на Хартс и Динамо Букурещ. Единствено проверката с Гап Конас Кий не може да бъде дори и коментирана, тъй като тимът от Уелс е далеч дори от отборите в нашата “Б” група.

Въпреки това разградчани могат да са доволни, че си тръгват с положителен актив от Острова и доста добри неща в контролите. Отборът срещна съперници с различен стил на игра и различни философии. Особено срещу Хартс и Гап момчетата на Стойчо Стоев видяха какво е да пробиваш бетон пред противниковото поле. В другите контроли определено футбол се игра, а вина за това имаха и съдиите. За разлика от нашите рефери английските показват защо Висшата лига е най-бързото първенство. Британците правят играта динамична най-вече заради малките намеси на съдиите. Това беше откроено и от българския състав, който остана много доволен.

Общо взето, Стойчо Стоев следваше добре утвърдената формула на състава и реши да не променя схемата. Единствено срещу Хартс се изкуши да изпробва 4-1-4-1, но се видя, че Лудогорец не е готов за подобна постройка или по-скоро няма нужните изпълнители.

Избистрянето на състава

Това е най-важният въпрос, който трябва да бъде решен максимално бързо. Лудогорец има най-широкия състав, но това не означава, че абсолютно всеки футболист е готов да носи еднаква тежест. По време на подготовката направи впечатление, че Стойчо Стоев не заложи на повече футболисти да изиграят повече минути и да бъдат на терена дори за целия мачове.

Това е странно решение на пръв поглед, имайки предвид това, че първият мач вече чука на вратата. До голяма степен съставът е ясен, тъй като в защита вече се утвърдиха едни изпълнители, а в нападение отборът има на разположение само Роман Безяк.

Истинските решения обаче трябва да бъдат взимани за средата на терена. Там Лудогорец има най-голямо изобилие и Стойчо Стоев трябва да подбере правилните изпълнители. Защото срещу Дюделанж може и да не е фатално отборът да не играе най-добрия си футбол, но ще е далеч по-добре за треньора, ако съставът е близко до оптималното си ниво.

Формата на основните играчи

Именно от формата на основните играчи ще се види и доколко Лудогорец ще играе добре. Стойчо Стоев знае, че може да разчита на едно ядро от футболисти, които изнесоха и най-сериозните битки през миналия сезон.

Ако ги разглеждаме по постове, то на вратата разградчани имат сигурност. Владо Стоянов направи добра подготовка и беше на ниво в мачовете, в които му беше даден шанс. Той имаше най-много работа срещу Стяуа, но се справи добре със задачите си. В защита лидерите отново ще са Йордан Минев и Козмин Моци. Първият дори и на 33 години вдига постоянно нивото си, докато румънецът е сърцето на отбраната. С огромния си опит Моци може да бъде ключът към силното представяне на целия отбор.

В средата на терена поне на този етап изглежда задължително да се разчита отново на двойката Дяков - Златински. Двамата не играха много в подготовката, като по-често Стойчо Стоев ги пускаше по различно време. Въпреки това Лудогорец изглеждаше най-опасен именно с Дяков и Златински на терена. Те се разбират отлично и дават сигурност на целия отбор. Именно от тях тръгват и най-интересните неща за тима. На крилата обаче тимът не показа достатъчно острота, което е странно с оглед на наличния потенциал. Мишо Александров държи ниво, но пък головете дойдоха от Дани Абало. Върджил Мисиджан и Йерун Луму се отличиха с моментни проблясъци, но като цяло първият е далеч от това, което показа преди няколко месеца.

Представянето на Лудогорец обаче ще зависи най-вече от Марселиньо и Роман Безяк. На тези двама души разградчани ще трябва да чакат в първите кръгове на Шампионска лига. Първият с всяко свое влизане на терена доказва, че е сред най-важните играчи в отбора. Вторият пък игра доста малко в контролите, но е ясно, че Стойчо Стоев ще разчита на него за мачовете от евротурнирите. Ако Безяк е близо до показателите си от миналата година, то Лудогорец ще изглежда много опасен.

Треньорските решения

Върху Стойчо Стоев има голямо напрежение най-вече заради летвата, която той вдигна много високо. Наставникът на шампионите има една цел и тя е да вкара отбора в групите на един от двата турнира. Ако това е Шампионската лига – супер, Лудогорец ще се нареди сред най-големите. Ако отново вкара отбора в групите на Лига Европа, пак няма да е лошо. Това ще значи, че разградчани държат едно постоянно ниво, а това е важно, преди да се направи голям скок.

Хубаво е, че Стойчо Стоев продължава да работи със същото спокойствие и от времето, когато дойде в Лудогорец. Опитният наставник няма кой знае каква рутина в евротурнирите, но пък доказа, че това не му влияе. Така че за Лудогорец е добре, че спокойствието продължава да царува в лагера на отбора.

Ако Стойчо успее да задържи тази атмосфера и в навечерието на евротурнирите и вкара верните решения преди мачовете, то за разградчани може да се окаже, че предстоят много добри дни.

Ролята на фаворит

Стигаме до последното и много важно условие за отбора. Ролята на фаворит за Лудогорец е нож с две остриета. В България тимът свикна с подобен статут и се справя много добре. Но в Европа винаги се иска нещо повече, нещо малко по-специално, за да се справяш в ролята на фаворит.

С Дюделанж това може би ще тежи, поне в началото. Разградчани почват срещу тим от Люксембург, който на всичкото отгоре и гостува на “Лудогорец Арена”. Пълният стадион и цяла България ще чакат изразителна победа на шампионите. Ако тимът удържи на напрежението, е сигурно 90%, че такава ще има.

Вестник "7 дни спорт"