Сега може да удари часът на Безяк

Снимка: Венко Венков
Лудогорец тръгва на много важна мисия в сряда вечерта. Шампионите започват своята атака към мечтата си, а именно заветните групи на Шампионската лига. Този турнир, който се оказва химера за нашите тимове вече години наред, привлича с всичко. Преди 12 месеца Лудогорец беше близо. Имаше 180 минути пред себе си, за да се опита да влезе в групите на турнира. Излезе и игра срещу Базел, но не сполучи.

В тези мачове с голяма отговорност беше натоварен един човек – Роман Безяк. До преди мачовете с Базел словенецът няма почти никакъв опит в евротурнирите. С Лудогорец игра срещу Слован и Партизан, като със словаците не беше на блестящо ниво, докато с тима от Белград спечели една много важна дузпа. Но точно в мачовете с Базел се видя, че Безяк още няма нужния опит да решава такива мачове. Откриха му се шансове, но просто не можа да вкара.

Сега, 12 месеца по-късно, ситуацията е много по-различна. Лудогорец има в лицето на своя номер 9 един много по-зрял човек. Безяк има зад гърба си 15 мача в Европа и 6 гола. Разписа се срещу големи отбори – ПСВ, Лацио, Динамо Загреб. Завоюва си място в националния отбор и освен това привлече погледите на редица клубове от Европа. Не на последно място вкара купища голове в „А” група и донесе Купата на България на Лудогорец. Самочувствието на футболиста също е доста по-високо, след като той е наясно какво може. Въпреки вродената си скромност Безяк е и достатъчно нахакан, както подобава на един централен нападател.

Преди 12 месеца Ивайло Петев показа ясно на словенеца, че той не е неговият първи избор. В началото на кампанията Мишел Платини започна в Братислава, а срещу Любимец в „А” група атаката водеше Кишада. След идването на Стойчо Стоев обаче във вариант А се превърна именно Роман Безяк. И той се отблагодари на треньора си с превъзходна форма, много работа и голове. Сега Стойчо Стоев отново ще заложи на него. На първо място защото и няма други опции, но и на всичкото отгоре е длъжен. Безяк има огромна вина Стойчо Стоев да пожъне такива успехи начело на разградчани. Двамата си помогнаха взаимно в един момент и това е редно да продължи.

Дори и фактът, че словенецът не направи най-добрата си подготовка, не е чак толкова притеснителен. 2 гола в 5 мача не са толкова лош атестат за подготвителен период. Просто Безяк много си вдигна летвата, и то сам, сега пък не му е толкова лесно да държи постоянно това ниво. Нападателят обаче доказа, че може да носи отговорност в тежките моменти и затова и съотборниците му му вярват.
Именно с Дюделанж е важният мач на Безяк. Той може да улесни много задачата на шампионите за турнира напред. Убедителен успех над първенеца на Люксембург прави задачата много по-лека и приятна. Освен това е и идеален момент да затвори устата на критиците.

Вестник "7 дни спорт"