Владислав Стоянов: Трябва да решим нещата в Разград

Вратарят на Лудогорец Владо Стоянов ще бъде един от ключовите играчи за сблъсъците с Дюделанж. Освен головете, от които се нуждаят шампионите, тимът на Стойчо Стоев трябва да запази и суха мрежа у дома. Преди сблъсъка с първенеца на Люксембург най-добрият български вратар сподели очакванията си пред "7 дни спорт".

- Владо, подготовката мина и идва мач с Дюделанж, какво е настроението вътре в отбора?
- Доста добро, след като подготвителният период вече отмина. Ясно е, че това не е любимото ни време от годината, тъй като си далеч от вкъщи и тренировките са доста тежки, но не може без него. Готвим се в отлично настроение и чакаме срещата с Дюделанж, която ще бъде първа в евротурнирите. Направихме добра подготовка, изиграхме и някои силни контроли, така че сме оптимисти.

- Първият мач по принцип е по-труден, какво очакваш ти от него?
- Наистина първите мачове са малко по-особени от другите. Те са винаги след подготовката, още не си влязъл в такъв ритъм, отборът не е сработен и не сме се напаснали 100%. Според мен това е единственото по-специфично. Ние обаче нямаме право да се плашим или да се притесняваме от Дюделанж. Отбор с претенции като нашия е длъжен да спечели първия мач и да си направим реванша по-лесен. Мисля си, че ако играем нашата игра, няма да имаме проблеми да се поздравим с успех.

- Познавате ли достатъчно добре Дюделанж?
- Мисля, че да. Изгледахме няколко техни мача, сега в тренировките преди двубоя също ще ги гледаме на записи. Като отбор не са нищо особено, че да ме впечатлят. Видяхме, че залагат много на единоборства, на по-силов футбол, на дълги топки. Също така теренът в Люксембург е доста по-къс от нашия и заради това може да се окаже като проблем. Ако не вземем аванс от няколко гола вкъщи, това може да ни изиграе лоша шега при гостуването. Въпреки това смятам, че ние имаме всички сили да си вземем убедително първата среща, за да нямаме проблеми после.

- Само това, че е аутсайдер и няма какво да губи, ли прави съперника толкова опасен?
- До голяма степен да. Наистина отборите от държави като Люксембург, Малта и т.н. нямат големи претенции, тръгват без очаквания и нямат какво да губят, това ги прави опасни. Но аз си мисля, че и много отбори ги подценяват. Така беше преди 2 години със Залцбург и австрийците се прибраха вкъщи. В съблекалнята много си говорихме за това и всички са наясно, че не трябва да има подценяване. Не можем да си позволим да го направим, защото ще си изпатим. Треньорите също ни обърнаха внимание на подценяването. Убеден съм, че няма да подходим така.

- Влизате като фаворити в мача, а това е нещо ново за вас, тежи ли?
- Не, не мисля, че тежи. От началото на подготовката обявихме каква е нашата цел. Стремим се към нея. Знаем, че всеки чака победа от нас, и ще се опитаме да я завоюваме. Това обаче няма да ни промени по никакъв начин, важно е да играем футбол, да покажем нашата си игра и всичко ще е наред.

- В контролите срещнахте корави тимове като АЕЛ, това помогна ли ви?
- Да, беше хубаво да имаме противници с различен стил на игра. И с колегите си говорихме, че през миналия сезон най-трудните ни мачове бяха с Черноморец Одеса, които практикуват много силов футбол. Такъв стил на игра пък нас доста ни затруднява и се опитваме да свикнем с него. Хубаво е, че имаше и контроли като тази с АЕЛ, защото е възможно нататък в турнирите да срещнем подобни отбори.

- Ти лично в каква форма си?
- Чувствам се добре здравословно и психически. Все още ми липсва малко игрова практика, тъй като в контролите не винаги можеш да играеш по 90 минути. А и там се случва така, че мачовете не са толкова интензивни, не си под напрежение през цялото време. Мисля, че ми трябва още малко, за да навляза в оптимално състояние, но това ще се случи с течение на мачовете.

- В подготовката не пусна нито един гол, това за първи път ли ти се случва?
- В интерес на истината, да. Никога досега за толкова години във футбола не съм имал подготовка без гол в своята врата. Даже се шегувах в отбора, че обикновено ми вкарват от 30-40 метра в контролите, а сега си запазих мрежата суха. Дано това да е добър знак и да продължа така и в официалните мачове.

- В някои от контролите нямаше работа, притеснява ли те?
- Ако ме питат, бих предпочел да имам повече работа в контролите. Така аз се поддържам във форма, все пак затова са контролите. Но пък има и друга положителна страна, а тя е, че щом аз нямам работа, значи отборът се е представил на ниво в защита. Но като цяло не мисля, че по-малкото работа в контролите ще ми попречи. Европа е съвсем друго нещо и там ще съм концентриран през цялото време.

- До преди 2 дни световното първенство беше актуално, там направи ли ти впечатление нещо при вратарите?
- Не особено. Имаше много добри вратари, но нищо ново, което да кажеш, че не е невероятно. Освен обичайните заподозрени много ми харесаха вратарят на Чили Клаудио Браво, на Коста Рика Навас, на Мексико също се представи отлично. Тези тримата ми харесаха много. Като цяло обаче за първи път нямаше толкова много вратарски грешки. Преди 4 години в ЮАР имаше големи критики към вратарите, а сега повечето от тях бяха герои.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"