Роман Безяк: Лудогорец тепърва набира скорост

Снимка: БГНЕС
Нападателят на Лудогорец Роман Безяк си свърши работата в сряда вечерта. От играча с №9 се чакаше гол и той вкара един на Дюделанж при успеха с 4:0. Часове след победата словенският голаджия разказа пред "7 дни спорт" впечатленията си от първия европейски мач за сезона.

- Роман, тръгнахте ударно, беше ли трудно отвътре?
- Беше доста трудно, независимо че спечелихме с 4:0. Вече няма толкова слаби отбори и особено в първите 30 минути си беше тежко, понеже противникът се беше затворил, представи се добре. След като обаче вкарахме първия гол, нещата станаха доста по-лесни, имаше пространства, а и ние заиграхме както можем.

- Корав отбор ли е Дюделанж, или вие подходихте надменно?
- И дума не може да става за подценяване от наша страна. В дните преди срещата треньорът ни предупреди за това, а и ние в съблекалнята си казахме, че те няма да се победят сами. Мисля, че имаше малка нервност в нас заради това, че ни е първи мач. Преодоляхме това и след гола вече всичко потръгна нормално. Не мисля, че има някакви поводи за притеснения, не случайно после вкарахме още 3 попадения.

- След почивката играхте много по-добре, какво ви каза в нея Стойчо Стоев?
- Той ни успокои, каза да играем нашата игра и да действаме малко по-бързо. В никакъв случай не е повишавал тон, нито се е карал. Обясни ни точно какво иска и какво трябва да направим. Мисля, че го изпълнихме, след като се видя, че през второто полувреме тотално ги надиграхме. Също така Дюделанж отпадна физически през второто полувреме, вече нямаха сили да ни пресират, да ни преследват, така че това ни улесни. Спокойно можеше да вкараме и още голове, но и 4:0 не е лош резултат. Мисля, че той ни класира за следващия етап от турнира със сигурност.

- Как оценяваш твоята игра?
- Искам да вкарвам от всяка ситуация, която моите съотборници създават за мен. Вчера (б. р., в сряда) се получи само веднъж, а два пъти пропуснах други изгодни положения. Никога не можеш да кажеш днес ще вкарам 2 или 3 гола, защото не знаеш какво ще се случи. Аз просто съм максималист и се опитвам винаги да вкарвам. Това ми е работата, в това съм най-добър.

- В момента нямаш алтернатива, това проблем ли е за теб?
- Не, специално във физически план не е никакъв проблем. Аз се радвам, че ще имам повече игрово време, поне докато Кишада си изтърпи наказанието. Ние излизаме от подготовка, така че се чувствам идеално, в мен няма умора, независимо че играх 90 минути. Направихме добра подготовка и резултатите от нея ще се видят.

- За теб май е традиция да не си толкова резултатен в подготвителния период?
- Има нещо вярно, но това никога не ме е притеснявало. Знам, че когато вкарам един гол, после всичко ми става по-лесно, по-уверен съм. Малко хора си спомнят, че миналото лято не вкарах нито един гол в подготовката, а след това направих доста силен сезон. Сега отбелязах 2 гола в контролите, така че да се надяваме този сезон да е два пъти по-добър от предишния. Това са контроли и в тях най-важното е да се подготвиш и да излезеш без контузии. Има много мачове, в които ще се постарая да вкарам. Този сезон хората ще видят истинските ми качества.

- Как трябва да изиграете реванша в Люксембург?
- Трябва да играем нашата игра. Ще гоним задължителен успех, тъй като е много важно за нашия коефициент. Победата с 4:0 в първия мач ни успокоява, но това не значи, че отиваме на екскурзия, напротив, искаме да спечелим. Ще използваме този мач като още един допълнителен тест. Хората трябва да знаят, че няма да се отпуснем.

- Кой съперник си пожелаваш за третия кръг, там може да бъде и Марибор от твоята родина?
- Не съм гледал отборите, нито съм си пожелавал някой. В Шампионската лига няма лесни отбори. Видяхме какви резултати се получиха в турнира на този етап. Който и да ни се падне, ще трябва да го отстраним. Това е единствената ни цел, наясно сме, че гоним влизане в Шампионската лига. Дори и да изтеглиш по-лесен отбор на хартия, това не значи, че ще го победиш, във футбола няма нищо сигурно. Нека да играем мач за мач, докато постигнем нашата цел.

- Докъде може да стигнете в турнира?
- Със сигурност можем да влезем в групите на Шампионската лига, ние сме силен отбор. Но за да го постигнем трябва всеки мач да сме на ниво и да имаме и малко късмет. Тепърва набираме скорост, така че по-нататък ще се види силата ни.

- След края на сезона игра контроли срещу Аржентина и Уругвай, какво беше усещането?
- Много полезни мачове се получиха за нашия национален отбор. Аржентина и Уругвай са много силни отбори, видяхме това и на световното първенство. За мен беше хубаво да си сверя часовника с техните звезди.

- Докосна ли се до Суарес и Меси?
- Не успях, тъй като Суарес въобще не беше в тима за мача с нас. Тогава той беше контузен и го лекуваха, за да е готов за световното. Срещу Аржентина пък не съм говорил с Меси, до него не може да се стигне толкова лесно.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"