Мишо Александров: Победа над Партизан ще ни изстреля нагоре

Доброто здравословно състояние на Михаил Александров е една от хубавите новини за Стойчо Стоев преди мача с Партизан. Националът е готов 100% за сблъсъка с Гробарите в Шампионската лига. В навечерието на двубоя халфът говори пред "7 дни спорт" за очакванията и нагласата си.

- Мишо, това ли е мачът на сезона за вас?

- Безспорно това е един от най-отговорните и важни мачове за Лудогорец. От него до голяма степен зависи дали ще продължим в Шампионската лига, или ще отидем отново в Лига Европа. Всички в съблекалнята осъзнаваме каква е важността на тези 180 минути с Партизан, така че сме готови. Чак мач на сезона не бих казал, защото не обичам подобни етикети. Не знаем какви двубои ни предстоят нататък, може да се окаже, че ще имаме много по-важни мачове.

- В последните дни и седмици се говори за Партизан, това създава ли излишно напрежение?

- Не мисля, или поне аз не съм усетил подобно нещо. Мога да кажа, че в съблекалнята няма напрежение, тренираме по същия начин, както и досега. Говорим за този мач, но в никакъв случай не сме се разтреперили от това, което ни чака.

- Защо обаче в последните мачове резултатите са лоши?

- Защото не се представяме както трябва. Има какво да се желае от нас и ние го знаем. Срещу Хасково не играхме добре, същото се отнася и за реванша с Дюделанж. Преди няколко дни с Черно море мисля, че показахме по-добри неща и играта ни вървеше. Просто не вкарахме положенията, които имахме, и заради това взехме само точка във Варна.

- На какво се дължат тези много пропуски?

- И аз се чудя. Но мога да кажа, че е хубаво, че създаваме положения, защото рано или късно ще започнем да ги вкарваме. За мен щеше да бъде по-притеснително, ако не излизахме на голови положения, тогава вече играта ни щеше да куца. Ние сме такъв отбор, който на мач създава голям брой положения.

- Ще можете ли да се отпушите срещу Партизан?

- Дано така да се получи. (Смее се.) Всеки ден работим върху това и вярвам, че можем да играем по-добре. Вярвам, че един такъв мач може да ни изстреля нагоре.

- Лудогорец научи хората само на победи, сега след няколко мача без успех вече се говори за криза. Това влияе ли ви?

- Не мисля, че е удачно да се говори за кризи и т.н. На всеки отбор му се случват подобни неща, но не искам да влизам в спорове и полемики. Общо взето, гледам представянето ни на терена, а не се вълнувам от хорските приказки. Има хора, които са компетентни и трябва да коментират.

- Как преминава твоята лична подготовка за такъв мач?

- Моята подготовка е започнала няколко дни преди този мач. Най-вече може да се каже, че спазвам личен режим доста преди да излезем в лагерна обстановка, ден преди двубоя. Като цяло се настройвам вътрешно, но не мисля за този мач постоянно, защото може да има пренавиване. Във футбола психиката също е много важен аспект и ти трябва да бъдеш със свежа глава.

- В такива мачове често се говори за характер и мъжество, те ли ще решат двубоите с Партизан?

- Да, определено. Който има по-здрави нерви, който се пребори буквално, ще продължи напред. Разликата между двата отбора не е толкова голяма. Но характер и мъжество са нужни във всеки един мач, не само в тези от евротурнирите. Ние сме готови 100% да се борим за победата.

- Познавате ли Партизан?

- Да, мисля, че се запознахме добре с тях в дните преди срещата. Треньорите ни показаха видео от техни мачове, ние и преди това горе долу знаехме какво представляват. Според мен знаем кои са слабите им места, но сме наясно и от какво да се пазим. Предишната ни среща с Партизан не беше чак толкова отдавна, че да сме ги забравили.

- Каква е разликата от преди година?

- Като стил на игра не виждам големи разлики. Промяната е в изпълнителите, след като имат доста нови момчета. Повечето от футболистите са опитни, но във всяка линия имат нови играчи и не са чак толкова сработени. Ние пък запазихме ядрото от футболисти, което е добре. Ще се види дали сме по-добри от миналата година.

- Отново в първия мач сте домакини, това дава ли ви предимство?

- Не съм мислил. Според някои е хубаво, други пък смятат, че е по-добре в реванша да си у дома. Така или иначе ще се играе един мач в Разград и един в Белград, кой кога е, няма голямо значение.

- Какво си спомняш от миналогодишния мач на "ЮНА" в Белград?

- Това беше най-трудният ни мач. Нашият отбор издържа след голям натиск, преборихме се с Партизан и взехме победата. Мисля, че възходът ни в Европа тръгна именно от Белград.

- Може ли това пак да се повтори?

- Защо не? И сега не играем по най-добрия начин, не вкарваме толкова. Да се надяваме, че пазим головете си за Партизан и срещу тях ще играем по-добре, отколкото до момента. Дано отново да тръгнем нагоре след срещата с тях.

- В какво физическо и психическо състояние си?

- Здравословно се чувствам много добре. Вече изиграх първия си мач като титуляр след травмата. Контузията в коляното малко ме мъчеше, но в момента няма болки. Ако треньорите преценят, аз съм готов да играя от първата минута. Психическото ми състояние също е добро, аз не съм човек, който се притеснява или плаши от напрежението.

- Говорил ли си с твоя добър приятел Иван Иванов за Партизан?

- Не, не съм разговарял с Иван относно жребия. Не съм му искал съвети или информация за техните футболисти. Предпочитам да мисля как да направя играта си по-добра, а не да гледам толкова противника. Треньорите вече са ги разузнали.

- Може ли да се говори за фаворит и аутсайдер в тази двойка?

- На този етап не. Излизаме с еднакви изходни позиции независимо от формата ни или моментното състояние. Всичко се решава на терена, а не на хартия. Надявам се след тези два мача ние да сме по-добрият отбор и да продължим напред.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"