Заслужено признание! Малко късно, но неговото време настъпи

Снимка: ludogorets.com
Никой няма право да отрича постигнатото от Стойчо Стоев по време на едногодишния му престой начело на
Лудогорец. Каквото и да се говори по негов адрес, Стоев остана в историята с успехите си в Европа.

Мненията са противоречиви, тъй като доста специалисти твърдят, че заслугата му не е толкова голяма, тъй като е наследил готов отбор от Ивайло Петев и просто е използвал инерцията.

Дори и така да е, Стоев заслужава уважение, защото по някакъв начин успя да влезе под кожата на футболистите и ги спечели. Нека не забравяме, че в края на периода на Петев, в отбора царуваше голямо напрежение, като част от играчите дори не искаха да виждат треньора дори и на снимка.

Като цяло Стоев свърши добре своята работа, но както се казва всяко нещо с времето си. Треньорът със сигурност достигна своя апогей и затова няма нищо драматично в неговата смяна. Рокадата бе неизбежна. Просто бе въпрос на дни или най-много на 1-2 месеца.

Никакви оправдания за незадоволителното моментно състояние не важат. Не може при положение, че всичко необходимо за развитие е осигурено, отборът да се намира в плачевно състояние. И то в най-важния момент от годината. Дори и да прескочи
Партизан, с тази игра шансът на Лудогорец да влезе в групите на Шампионска лига е доста малък.

Друг е въпросът, че треньорската смяна е малко закъсняла. Това трябваше да се случи още след края на сезона. В последните мачове от изминалата кампания ясно се видя, че има спад и "орлите" не изнасят добра продукция. Не случайно Кирил Домусчиев доста се двоумеше дали да предложи нов договор на Стоев, но в крайна сметка го направи.

Може би тук чисто човешкият фактор му е повлиял. И въпреки че до голяма степен бе ясно, че Стоев няма как да надскочи себе си и да продължи развитието на тима,
босът на "орлите" е наруши принципите си заради добрите стари времена. Знаете ли, Лудогорец и в частност Кирил Домусчиев има един проблем.

Бизнесменът няма близък до него и отбора човек, който да го съветва относно спортно-техническите процеси в отбора. Става дума за ерудиран и отговорен специалист, който наистина "чете" футбола, а не за такива, които не разбират, но непрестанно дават акъл.

Бъдете сигурни, че подобни "капацитети" се намират под път и над път и Домусчиев трябва да избягва контакти с тях. Същото се отнася и за закоравелите през годините директори, чиято цел е да обикалят клубовете за пари.

Не е необходимо въпросната личност да изземва функциите на треньора. Един такъв специалист би бил от полза. Старши треньорът пак ще има последната дума относно спортно-техническите въпроси, но когато залита в грешна посока, ще има един вид коректив. Съвсем друг е въпросът, че такъв човек много трудно се намира, да не кажем, че е почти невъзможно.

Присъствието му не е никак маловажно, тъй като ако Лудогорец разполагаше с нужния специалист, рокадата можеше да бъде извършена в точния момент. По простата причина, че колебанията на Домусчиев можеше бързо да бъдат разсеяни и въведени в правилната посока.

Тази роля би могъл да изпълнява Методи Томонов, но само при положение, че се концентрира изцяло в задачата. Не да се разпилява със странични неща. От известно време насам Томанов е спортен директор, но честите пътувания в чужбина за нови състезатели не му позволяват да бъде достатъчно близо и навътре с нещата в тима.

Въпреки всичко прави впечатление, че именно натам са насочени усилията на ръководството. Не случайно Томанов присъства по време на целия лагер на разградчани в Англия.

И сега за новия треньор Георги Дерменджиев. С работата си през последните три години като асистент в Лудогорец, той заслужи този шанс. Не случайно преди близо година, още преди българският шампион да сътвори сензацията в Европа, написах, че Дерменджиев е с основна заслуга за доброто представяне на отбора.

Никой не може да гарантира, че под негово ръководство разградчани ще успеят да прескочат Партизан и плейофа в ШЛ, тъй като има много малко време да изчисти слабостите.

В едно нещо можем да бъдем сигурни. В негово лице българският шампион ще разполага с образован, високо квалифициран, ерудиран и възпитан специалист. Треньор с множество познания.

Дерменджиев е известен като един от най-знаещите и можещи специалисти, що се касае до тактическата грамотност на играчите. Освен това се слави с уменията си по физическа подготовка и със способността си да предвижда развитието на даден тим с няколко хода напред. И трябва да призная, че прогнозите, които е давал за развитието на футболистите във функционално и спортно-техническо състояние, в повечето случаи са се оказвали верни.

За пореден път се потвърди тезата, че Дерменджиев е с голяма заслуга за стила, който Лудогорец изгради във времето. Не ми се вярва да има някаква случайност. Излиза така, че щом той не е в отбора, нещата не вървят. Така беше, когато Петев спря да взима неговото мнение, така стана и в момента, когато Стойчо Стоев напълно го изолира от тима.

Дерменджиев разполага и с още няколко положителни качества.

Освен че "чете" футбола, дори и в най-тежките моменти той реагира бързо и взима правилното решение, тъй като по някакъв начин успява да запази хладнокръвие. За да може да предаде част от своите качества и наученото в годините, често повтаря на играчите, че подадат ли се на емоции, нищо добро не ги чака. Но знаете ли кое е най-тъжното? Специалист от такъв род много трудно може да оцелее като старши треньор във футболната джунгла в България.

В повечето клубове, за да постигнеш успехи, първо трябва да спечелиш войната на тихия фронт. С всякакви лаици, псевдоръководители и хора, които са готови във всеки един момент да ти "подлеят вода", за да те избутат, независимо че не притежават нужните качества.

За един интелигентен човек и наставник с европейско мислене това е почти невъзможно. Подобен род специалисти са вглъбени в работата си и нямат време, а още повече пък навици да се занимават със задкулисни игри.

За да си изградиш нужния авторитет пък пред собственици, президенти и футболисти, не е толкова важно да демонстрираш чисто човешки и професионални качества, а често да се появяваш по медиите, за да направиш име...

Това дава и отговор на въпроса защо до този момент специалист с качества и познания като Дерменджиев не се е реализирал като старши треньор...

Един от основните козове на Лудогорец е политиката, която налагат братя Домусчиеви, а именно - избягването на компрометирани ръководители. Това се оказва доста благоприятно за треньорите, които работят на спокойствие.

Именно поради тази причина Дерменджиев добре разбира, че е попаднал на точното място и въпреки че притежава добри качества, не е търсил развитие в друг отбор. Макар че доста време бе в сянката на Петев и Стоев.

Ето, че и неговото време настъпи. Малко късно, но все пак дойде.

Дерменджиев притежава всичко необходимо да развие милионния проект на Кирил Домусчиев. Вече е спечелил уважението на бизнесмена и се ползва с пълната му подкрепа.

Остава само да успее да предаде своите познания и правилни разбирания за футбола на състезателите. И да остане спокоен. Независимо, че този път напрежението и отговорността ще паднат върху неговия гръб. Просто трябва да демонстрира истинските си възможности, които не са за подценяване. Да е уверен в собствените си сили и да действа със замах.

Бисер Тошев, Sportal.bg