Четирите аса на Дерменджиев

В Лудогорец настава време за мъже. Не само защото отборът е изправен пред може би най-важния си мач за сезона, а и защото много неща са заложени в него. Отборът знае, че това е големият му шанс и трябва да го използва. Също така срещу Партизан огромен шанс получава и Георги Дерменджиев. Дългогодишният помощник дочака момента си и сега излиза на преден план. Той вече е на кормилото и може да вкара отбора в открити води, а именно в Шампионската лига.

Свикнали сме да казваме, че подобни важни мачове се решават от хората с характер, от истинските мъжкари и лидери в един състав. Лудогорец определено не може да бъде недоволен, след като в състава на разградчани има доста такива. Но в действителност през миналата година се отличиха четирима, които направиха най-сериозно впечатление и бяха хората с най-голям принос. Става въпрос за Владо Стоянов, Христо Златински, Марселиньо и Роман Безяк. Точно това каре беше най-стабилното в евротурнирите и записа най-много мачове от всички. По ирония на съдбата именно това е и централната ос на шампионите, а тя винаги е носила големи опасности за всички противници на Лудогорец.

Георги Дерменджиев също знае това, след като той имаше уникален шанс да гледа първия двубой с Партизан от трибуните. След неговия край опитният специалист отчете като факт, че Партизан име големи проблеми в центъра на защитата. Точно от там падна и най-доброто положение за разградчани, когато Мишо Александров изпусна, останал очи в очи с Лукач. Затова няма да е изненада, ако именно те бъдат нагърбени с това да пробият Партизан още веднъж, но този път и да вкарат.

В Белград още изтръпват, когато се сетят за Владислав Стоянов. Вратарят на шампионите направи един от най-запомнящите си мачове именно срещу Гробарите. Преди година на "ЮНА" Владо беше страхотен под рамката и напълно обезвери сърбите. Той извади невероятни положения и беше последна преграда за атаките на домакините, дори и тогава, когато защитата пред него се дънеше. Така беше и през тази година, след като той направи добър мач в Разград. Реално Стоянов имаше работа само в първите 10-ина минути, но я свърши блестящо. Той се намеси отлично при ударите на Петър Шкулетич, а показа класа и в първите минути, когато без страх излезе и блокира шут на капитана Саша Илич.

В Партизан имат лоши спомени и от друг основен играч на Лудогорец - Христо Златински. Халфът вкара скъпоценния гол в Белград, който на практика подпечата класирането на разградчани за плейофите в Шампионската лига. Златински не трепна от бялата точка пред пълния стадион и всички, които бяха срещу Лудогорец. Респект към него показа и вратарят на Гробарите Милан Лукач, който определи българския национал за един от най-опасните в българския състав.

Сякаш обаче най-голям страх сърбите имат от друг халф - Марселиньо. Техничарят №84 е централната фигура в състава на Лудогорец вече няколко години. Бразилецът се оказа истинска находка за българския шампион и вече няколко сезона държи постоянно ниво, като се доказа като много неудобен и неприятен за пазене. Неслучайно Партизан акцентира толкова много внимание на бразилския плеймейкър. В Сърбия дори обявиха, че ако хванат здраво Марселиньо, Лудогорец губи 50% от ефективността си в атака. Така че е съвсем нормално в сряда вечер всички на "ЮНА" да се надяват Марселиньо да няма ден.

В България обаче се възлагат големи надежди и на друг от атакуващите играчи на Лудогорец. Роман Безяк определено не е във формата от миналата година, но словенецът се доказа като незаменим за зелените. Той наниза купища голове, а това го изстреля на върха, а към него интересът се повиши сериозно. В сряда вечер Георги Дерменджиев най-вероятно ще заложи на него да води атаката. Жуниор Кишада вече изтърпя наказанието си, но пък именно Безяк се доказа като човека за големите мачове. Той поведе шампионите при знаменитите победи срещу ПСВ и Лацио. От него тръгна и обратът срещу италианците на "Васил Левски". В Лудогорец са длъжни отново да покажат вяра в основния си нападател. Началото на кампанията за него не беше обещаващо, но въпреки това той показа, че може да вкарва и наниза 2 на Дюделанж. Кой знае, може би пък точно в сряда да бъде вечерта на Роман Безяк и той да се върне такъв, какъвто го познават всички.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"