Какво става с Безяк?

Пет месеца са и малко, и много време. За този период един артист може да извърви пътя от голямата сцена до малкия и затънтен квартален театър. Нещо подобно се случи с един футболист. Става въпрос за Роман Безяк, който бе една от най-ярките звезди на Лудогорец в Лига Европа през миналия сезон.

Словенецът блестеше по европейските арени в Рим, Айндховен, вкара шест гола и дори се заговори, че струва 10 милиона евро. Но какво се случи с този човек? В момента той е просто един от тези, които търкат резервната скамейка. Ситуация, в която Безяк вече е бил, но премина през трънливия път, за да стигне до светлината на прожекторите.

В последните два мача нападателят не записа нито една игрова минута. Той остана извън групата срещу ЦСКА, а със Стяуа бе на пейката, но не се появи. Решение, което буди сериозни въпроси. Един от тях е как футболист, който струва 10 милиона, е резерва на такъв, за когото са платени едва 400 хиляди, какъвто е Хамза.

Тунизиецът бе взет уж за конкуренция на Безяк, но само с три пълни тренировки се превърна в първи избор. Какво ще стане тогава, ако утре в Разград пристигне някой по-скъпо платен футболист от Дяков например и ще последва ли Съни съдбата на словенеца?

Ходът с хвърлянето на Хамза направо в дълбоката вода срещу Стяуа е нетипично необмислен от страна на Лудогорец. Досега нито един друг играч не е получавал толкова голямо доверие и не е ставал титуляр още с пристигането си в Разград.

Бихме приели, ако е нужна незабавна корекция в представянето на някой пост и не се търпи отлагане, но в случая такава няма. С лека ръка зелените извадиха голмайстора си за сметка на недоказал се тунизиец с едва три гола в Европа, два от които срещу тим от Фарьорските острови…

Спорно е доколко Хамза е по-качествен от Безяк. Със сигурност словенецът е далеч по-работоспособен и раздвижен нападател, макар че стилът му е по-опростен и недоизпипан. Освен всичко той е далеч по-сработен с останалите от тунизиеца, който остана сериозна загадка в Букурещ.

Росен Ангелов, вестник "Тема спорт"