Трудното за Дерменджиев предстои

Снимка: ludogorec.net
Лудогорец се класира за Шампионската лига и много хора сигурно си мислят, че оттук нататък за разградчани настава време за курорт. Ще се разходят до Англия, Швейцария и после до Мадрид, ще купят подаръци за жените и децата, а накрая и ще поиграят малко. Да, ама не. За Лудогорец идва най-тежкият период от годината. Тогава, когато се калява стоманата, и тогава, когато се вижда кой става и кой не.

По това време преди година шампионите чакаха със затаен дъх двубоите от Лига Европа. Предстояха им сблъсъци с ПСВ Айндховен, Динамо Загреб и Черноморец Одеса. Ако трябва да сме честни, и тогава очакванията не бяха чак толкова оптимистични. Да, беше ясно, че разградчани ще вземат някакви точки, но пък никой не си мислеше, че Лудогорец може да излезе първи от групата, при това без загубен мач. По-важно обаче беше друго - тимът се справи гросмайсторски в тази сложна ситуация. Освен мачовете, които бяха буквално през 3 дни, Лудогорец се справи с много тежкия режим на постоянни лагери и пътувания. Това буквално изцежда един футболист, но пък момчетата, водени тогава от Стойчо Стоев, издържаха и се представиха повече от достойно. И освен силните игри в Лига Европа Лудогорец не допусна спад и в "А" група. Напротив, по това време отборът увеличи оборотите и показа, че именно да играе четвъртък - неделя му харесва.

Сега пред Георги Дерменджиев на дневен ред стои същият въпрос за решаване. Той трябва да подготви отбора максимално добре да се справи в тази трудна ситуация. Да, времето между двубоите със Стяуа и тези от групите е малко, почивка нямаше, а се наблегна на подготовката. В момента Георги Дерменджиев трябва да разпредели максимално добре силите на всички, за да са пълноценни те и в "А" група, и в турнирите. А на всичкото отгоре на вратата чукат и срещите от Купата на България. Ясно е, че тези, които останаха извън състава за Шампионската лига, ще получат повече шанс за купата и вътрешния шампионат. Но Мантула, Шоко, Витиня, Ернандес и младоците Сашко Василев и Преслав Петров са доста малко на брой. Към тях Дерменджиев ще трябва да ротира основния състав, но на такъв принцип, че хем да не го отслаби много, хем и да дозира някак поравно натоварванията на състава.

От началото на сезона ротация има, но като че ли и тя не е толкова равномерна. Треньорът се справя с доста трудности, повечето от тях завещани, и в движение поправя каквото може. Получи се така обаче, че сякаш някои играха много напоследък, а други не. Например Жуниор Кайсара записа 4 мача поред и навъртя близо 400 минути без почивка. На другия полюс пък беше Христо Златински, който след 45 минути със Стяуа в Букурещ беше забит 3 мача да търка пейката.

Георги Дерменджиев тепърва ще крои, кърпи и реди състава. Шампионската лига е сложна материя, а още по-сложно е да съчетаеш участие в този турнир и с преследване на титлата в "А" група. Програмата на Лудогорец също не му позволява да се отпуска, а и го задължава да не губи точки. Между мачовете с Ливърпул и Реал Мадрид има и възлови сблъсъци в "А" група - Ботев, Литекс и Левски в този ред, чакат шампионите. А бъдете сигурни, че те искат да се докажат.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"