Лудогорец може да се бори наравно с големите

Шампионската лига е високо стъпало, определено не е за всеки. Преди години видяхме колко отвисоко може да се падне, когато мястото ти не е при най-големите. А нагледният пример е Левски, който просто участваше в този турнир през 2006 г. Сега 8 години по-късно отново имаме отбор в Шампионската лига и можем да правим сравнения. Най-нормалното нещо е това, макар и пречупени през призмата на времето. Та в Шампионската лига няма скрито-покрито, имаш достъп до статистика и какви ли още не екстри, които ти показват дори и най-малките детайли. Как, защо и по какъв точно начин Ливърпул е победил Лудогорец. С какво българският отбор е затруднил червените и в какво съставът на Георги Дерменджиев е бил добър.

Започваме разходката по цифрите от дистанцията, покрита от двата тима, а тя е впечатляваща. Момчетата в зелени фланелки са изтичали общо над 120 км отборно. Ако трябва да сме точни 120 848 м. От тях с най-много е Михаил Александров - малко над 12 км за 90-те минути, които престоя на терена. След него са Йордан Минев и Марселиньо с по 11,8 км. Ливърпул има почти 1,5 км по-малко от Лудогорец, пробягана дистанция - 119 593 м. От мърсисайдци с най-много навъртян километраж е халфът Джордън Хендерсън - 12 183 м, който беше буквално навсякъде и не спря да тича. Но какво действително показва тази статистика. Реално погледнато, Лудогорец е подготвен, ако не наравно, поне някъде около английските отбори. Разградчани нито за момент не изглеждаха чак толкова лошо до далеч по-именитите футболисти на вицешампиона във Висшата лига, по които целият свят се прехласва.

Далеч по-впечатляваща обаче е разбивката по пасове. Тя пък по презумпция е любима на футболистите, за да се види как те стоят до толкова добри играчи като тези на Ливърпул. А там виждаме 86% и 83% успешни пасове от страна на вътрешните халфове Светослав Дяков и Абел Анисе. Сравнени с тези на Ливърпул, те не отстъпват чак толкова много. Изключваме професора Стивън Джерард, който има 92% успешни подавания, то халфовете на червените не са толкова добри подавачи. Адам Лалана има едва 75% успешни пасове, Джордън Хендерсън е с 80%, а Коутиньо с процент по-малко. Това показва, че българският отбор далеч не е толкова лош или пък слабо подготвен от Ливърпул. Даже напротив, статистиката, а и показаното на терена демонстрират, че в средата на терена предимството е за сметка на българския шампион. Да, Ливърпул може да има по-голямо владение на топката, но това пък реално не донесе чак толкова опасности на червените, и то на собствения им "Анфийлд".

Добрата игра на Лудогорец в дефанзивен план допълнително се олицетворява от цифрите. Светослав Дяков има спечелени 8 топки на терена, като единствено Мамаду Сако има подобна успеваемост. Абел Анисе е сполучил при цели 5 от общо 9 шпагата, а Дяков в 3 от 4 случая. Александър Александров е блокирал 4 шута към вратата на Милан Борян, а Козмин Моци и Йордан Минев са майсторите на изчистванията. Те имат съответно 8 и 7 изчиствания.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"