Кирил Домусчиев: В тази група ние трябва да сме втори или трети

- Г-н Домусчиев, какво беше чувството в 93-ата минута, когато съдбата ви взе точката?

- Така е, някой път дава, някой път взима. За мен важното е, че се получи един сравнително равностоен мач, това личи, англичаните също казаха, че справедливият резултат трябваше да е равен. Като се почне от капитана и се стигне до ръководството, с тях след мача пихме по чаша вино. Така че такъв е животът, за съжаление, и аз не съм спал тази нощ, както и много други хора, мои приятели, много привърженици на тима, но така е - съдбата някой път дава, някой път взима. Не може съдбата да е само с теб. Днес ни взе, но може да ни го върне в някои друг не по-малко важен мач.

- Първо се чу химнът, когато нашата агитка пееше "Мила Родино", след това "Българи юнаци", след това "Искаме гол". Какво беше усещането на "Анфийлд"?

- Да, нашите на моменти надвикваха публиката на "Анфийлд", което си е своеобразен рекорд. И нещо, което ми направи най-приятно впечатление - при последния съдийски сигнал даже бях тръгнал да се прибирам вътре в залата и се спрях, видях публиката на Ливърпул как ръкопляска на нашата публика. Което, естествено, беше разбрано и усетено от нашите фенове. И те също започнаха да аплодират публиката на Ливърпул. Такова нещо не съм виждал. Четири дни преди това гледам някакъв мач в Коматево и някакви типове плюват, псуват и явно заради това ходят на мач. И после гледаш едни хора, които през целия мач са се държали много коректно, дори когато изравнихме, хората около мен скочиха, но нито един не хвърли чашка, не напсува, не изгледа лошо. В края на мача гледаш как целият стадион аплодира българската публика. Англичаните първо аплодираха нашите играчи, после аплодираха българската публика и си размениха аплаузи след като всички играчи бяха излезли от терена. Двете публики почнаха да се аплодират, такова нещо не съм виждал в живота си. И такъв един момент никога няма да го забравя.

- На стадиона какво видяхте при решението на словенеца Матей Юг за дузпата, която Джерард вкара?

- Нямах възможност да гледам кой знае колко повторения, каквото видях и каквото ми показаха след мача - спорна дузпа. Другото, което обаче ми направи неприятно впечатление, е, че съдията беше в центъра, това се коментираше не само от хората около мене, но и включително от англичани, от медии, не само български, но и западни и го видях по телевизията и в коментарите на английските медии. В крайна сметка той е в центъра, свири дузпа, при положение че съдиите, които са там най-близо - странични, зад вратата, не реагират по никакъв начин. Нормално е страничният съдия да тича към корнера и т.н., никаква реакция, то се вижда и в повторението. За мен много съмнителна дузпа, но явно така ни е било писано.

- А преди това положението на Марселиньо дузпа ли е?

- По-скоро мисля, че е дузпа. Все пак аз съм пристрастен и не би трябвало да се взима предвид моето категорично мнение, но извинявайте, през цялото време го сбутва, и то на два пъти, за мен това си е чиста дузпа и го прави 2 пъти, не го прави един път. За мен си е чиста дузпа, но така е, ние сме, както го пишат всички западни медии, ние сме дебютант, новобранец, нормално е да ни наказват като новобранци по всякакъв начин.

- Как премина обядът с ръководството на Ливърпул?

- Разказахме си доста неща, но най-интересен ми беше Кени Далглиш. Той не си спомня никакви мачове, спомняше си само които е печелил. Налагаше се да му припомнят някои моменти и кога заедно със Стойчо Младенов са правили чудеса. Така че в тия разговори малко ехидно ни гледаха - как е възможно ние с 6 млн. евро бюджет да стигнем до тук. Казаха "На нас 250 млн. паунда, което по курса е 315 млн. евро, не ни стигат". Чудят се как да привлекат повече приходи.

- И вие какво им обяснихте?

- Обясних им, че това са възможностите на България и вечерта ми беше най-интересно, когато пак пихме по чаша вино след мача. Техните коментари бяха, че в крайна сметка парите не играят. Бяха много учудени.

- Играчите вече си вдигат цената, Кайсара вече ги е впечатлил. Питат ли колко струват?

- Питат. Питат сега от различни клубове за Кайсара.

- Каква цена сте му определили?

- Не, още не сме му определили цена. Нека да видим как ще се представи Кайсара в останалите мачове. При всички положения до трансферния прозорец има много време и дотогава има време да вземем решение какво да правим.

- Защо през зимата не продадохте Безяк, когато имахте оферти?

- Просто не намерихме по-добър. Не е толкова лесно да се намери класен нападател и да отговаря на нашите стандарти. Защото нападателите, с които контактувахме, освен че струват много милиони, не искат и да дойдат в Разград.

- За това ли взехте Хамза?

- Той вече се беше аклиматизирал, дойде като още един нападател, който да вдигне конкуренцията. Имаше много причини да търсим още един нападател, но който е играл в българското първенство, защото да не забравяме, че за нас реалността е тук, не е в Европа.

- Секунди ви разделиха от 500 хил. евро, толкова струва точката в ШЛ.

- Това беше мнение и на англичаните. Колегите от Ливърпул казаха, че ако не беше вкарал гола, мачът свършваше с победа за нас. Така че пак казвам - тук има съдба, не е въпросът с дузпата, която е свирена или не е свирена за нас, за тях. Просто при гредата 2-3 сантиметра ни деляха от победата. Относно парите никой не се е замислил нито от играчите, нито от нас. Достатъчно пари ни дава ШЛ.

- Е, друго е да знаят преди мача какво сте им обещали.

- Играчите ни не играят само за пари.

- В Румъния казаха, че Моци е взел 350 хил. евро за успеха над Стяуа.

- Това са на румънците техни там истории. Значи в Румъния има огромен интерес и много пари във футбола. Но това са глупости.

- Има и голям пазар.

- Има голям пазар и е нормално всякакви бомби да се хвърлят. Няма как да стане това нещо при нас и преди съм ти казвал - има много голяма коректност в нашите ангажименти, но няма такива някакви колосални изхвърляния, които първо, биха повлияли на бюджета на клуба, на нашите възможности, и второ, биха създали някакво напрежение в съблекалнята, така че не сме такъв тип хора, които в един момент на екстаз някакви пачки и т.н.

- При дузпата кой носи вина - Сашо Александров или вратарят?

- Грешката не е на вратаря, ако трябва да си говорим. Това е една колективна грешка. Първо, защитникът трябваше да остави топката, и ако иска, да я подава, да я подава с глава. Второ, вратарят все пак 6-7 месеца не е играл, играл е в националния отбор няколко мача и това е. И не е нормално в един такъв мач ти постоянно да му връщаш топката и той да трябва да отиграва и т.н., при положение че той не е подготвен за такъв мач. Все пак на вратата не е Владо, който играе с отбора от толкова много време, те го търсеха, все едно Владо си беше на вратата. Справи се много добре, грешката за мен не е на вратаря, а на защитника, на Сашо. А относно Моци, сега извинявай, но там има играчи, които струват по 15-16 млн. паунда, няма защитник в света, който не греши. Може да допуснеш грешка. До 83-ата минута Балотели не го видяхме. Това е. И нашите защитници се справиха перфектно. Но Балотели си е Балотели.

- Успяхте ли да видите нещо от наказателната акция на Реал Мадрид срещу Базел?

- Не можах да го гледам мача, чух само резултата. За нас това е един добър резултат. Но сега ни предстои мач с Реал Мадрид и трябва да се представим достойно. Пак да играем футбол, да не играем като обречени. Аз смятам, че ще се представим по-добре от Базел при всички положения.

- Срещу Стяуа не играхте толкова добре, а срещу Ливърпул показахте вашата игра, на какво се дължи?

- Аз имам особено мнение. Говорил съм с Дерменджиев и с някои други. Аз смятам, че Стяуа не е по-лош отбор от Ливърпул. Така че тук има малко специфика в тези мачове, отделно със Стяуа мачът е съвсем различен тип, тук сме в групи, трябва да печелим точки, със Стяуа мачът е съвсем различен, това е мачът, който ти решава есента
И другото, което е важно - на отбора, след като го пое Георги Дерменджиев, му трябва време да влезе в своя нормален кондиционен ритъм. И да може да достигне една оптимална форма точно при такива важни мачове, мачовете от ШЛ.

- Кога ще може да се прави реална оценка на работата му?

- Ние Гошо Дерменджиев може да го коментираме след като направи зимната подготовка. След зимната подготовка много е важно как ще продължи отборът. Като говорим за зимната подготовка, ние трябва да излезем от тази група като втори, защото аз продължавам да съм оптимист, че можем да бъдем втори. Втори или трети и да продължим съответно в ШЛ или ЛЕ. Това са целите пред клуба, не са да вкараме 2 гола или 3 гола и да кажем, ние вкарахме 2 или 3 гола и изпреварихме с един гол Левски и взехме една точка или две точки. Целите пред клуба са да е втори или трети.

- Каква заявка за билети имате за 1 октомври за стадион „Васил Левски”?

- Всичките агенции, които ползваме за разпространението на билетите, билетите, които вървят през фенклубове и през абонати и през спонсори и т.н. казват, че ако ние имаме една „Маракана” от мача Бразилия - Уругвай със 150-160 хил., ще я напълним. Специално за мача с Реал Мадрид, ако имахме 150 хил. места, щяхме да ги напълним

- А тези 8-те хиляди, които са под въпрос за сектор „А”. Имате ли индикации, че обжалването ви ще мине?

- Да се надяваме, че тия дни ще има позитивен резултат. Очакваме решение, нашите адвокати считат, че сме правата страна, дано и УЕФА да прецени, че наистина имат основание нашите претенции и че ще успеем да пуснем сектор „А”. Ще стане ясно до 1-2 дена.

- Защо не кажете и какво ви струва до момента ремонта на стадиона?

- Защото се работи на парче. Ами аз не знам, всеки ден изскача нещо. Сега в самолета сме обсъждали с жена ми някои допълнителни неща, които трябва да се направят, които видяхме в Ливърпул и които ни харесаха. Всеки ден изскача нещо. Има проекти, там се работи и брат ми, и ръководството на стадиона, и спортната министърка, включително и футболният съюз се занимават с някои въпроси, защото и те имат желание да помогнат. Така че в един момент, като теглим чертата, много неща зависи дали ще успеят да се свършат навреме. В момента УЕФА иска 620 човека да има ВИП залата.

- Но няма.

- Тя трябва да е 3 пъти по-голяма. Така че ние разширяваме, продължаваме нататък, което значи обзавеждане, обличане на стените, пътеки, тоалетни и т.н. Маси, декори, чудесии и осветления, и включително сега почваме да слагаме и климатизация там. За зимата е адски студено. Миналата година ни направи впечатление, че вътре хората стояха с палтата, което не е нормално. А пък лятото, особено за мача със Стяуа, не се стоеше от жега. Ще монтираме климатична инсталация. Кое колко ще излезе накрая и кой какво ще плати от сметката, това са неща, които също се решават в движение, въпросът е да станат нещата. Трябва на 1 октомври да сме перфектни.

- Вярно ли е за възможността за покупка на клуб от Англия?

- Ами сега, като бях там, дойдоха посредници да ми предлагат един клуб от Премиършип, което звучеше интересно.

- В смисъл поносимо като цена.

- Има клубове, в които, общо взето, с много малко пари може да влезеш вътре, въпросът е да изчистиш стари задължения и да помогнеш клубът да се развива по правилния начин. Разликата е, че клубовете там получават огромни средства от телевизионни права, от участие в първенството, от билети, от фенове, дори клуб от Премиършип може спокойно да продаде около 150 хил. фланелки и ги продава по 100 паунда ЦСКА кога ще продаде 100-150 хил. фланелки на 100 паунда примерно?

- Вярно ли е, че в един момент, в който сте били леко разочарован от Лудогорец миналата година, сте тръгнали да купувате ЦСКА, но задълженията са ви спрели?

- Не, не е вярно. Аз просто знам как се движат задълженията на ЦСКА още по времето на предишните собственици и така смятам, че в момента тия задължения едва ли са намалели. При положение че всяко едно задължение трупа лихви, и то сериозни, особено към държавата, там прошка няма. Така че такъв момент не е имало.

- Сърдите ли се на феновете на ЦСКА заради мача със Стяуа?

- Не, това със Стяуа не е основна причина за враждата ни с ЦСКА. Просто ултрасите на ЦСКА по традиция се поддържат със Стяуа и са от клубовете на Балканите, които са побратимени.

- Имаше ли проблеми?

- Напротив, момчетата реагираха много адекватно, взеха си билети в сектора на Стяуа, не са правили никакви проблеми. Сега по всички стадиони в България и те ни посрещат с разни възгласи и така нататък, не много прилични, нормално е те да си пеят техните песни, така че това си е част от българския фолклор. Друг е въпросът, че аз не го одобрявам този фолклор, като гледам какво са направили в Англия, където се славеха традиционно с лошата дисциплина. Тотално се е променило всичко, съвсем друга публика, без бомби, без простотии, без расизми, без обиди и публика, която наистина си подкрепя отбора по нормален начин и уважава противника. За съжаление, в България винаги гледаме лошото от лошите примери, не се учим от добрите. Така че нещата при нас не са добре.

Вестник "7 дни спорт"