Лудогорец без право на повече загуби в ШЛ

Статистиката и традицията в Шампионската лига показват, че Лудогорец няма право на повече грешки до края на груповата фаза, ако иска да продължи напред. Афишираната цел от шампионите, а именно второ място в техния поток, е непостижима, ако бъде загубен един от последните два мача с Ливърпул или Реал Мадрид.

Поглед назад в последните 10 сезона на Шампионската лига показва, че отборите, които обичайно се класират на второ място в групите, събират по 10 точки. Подобен актив вече е невъзможен за Лудогорец, след като разградчани теоретично могат да съберат 9. Въпреки това историята познава няколко случая от последните години, когато тимове с по-скромен точков актив се класираха на 2-о място и продължаваха към 1/8-финалите в турнира. Така например през миналия сезон Галатасарай събра 7 точки, след като беше в една група с Реал Мадрид. Зенит също стигна фазата на директните елиминации с още по-малко точки - 6. В същото време Шампионската лига е виждала и рекордни втори места като Ман Сити с 15 точки или Арсенал с 12 точки.

Простите сметки показват, че следващият мач на Лудогорец в Шампионската лига с Ливърпул е от огромна важност. Сблъсъкът на разградчани с англичаните може да ги класира минимум на 3-ото място. При чиста победа над червените на "Васил Левски" на 26 ноември момчетата на Георги Дерменджиев си гарантират 3-ото място. Тогава те ще съберат 6 точки, но при предимство при головата разлика ще са 3-и. За финал единствено точка на "Бернабеу" с Реал Мадрид пък ще може да прати Лудогорец и по-напред.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"