Прогресът на Лудогорец е видим

До мача на истината за Лудогорец и ЦСКА не остава много време. Двубоят на "Българска армия" има малко повече от 10 дни, а след него ще станат ясни много неща. В последно време се наслушахме на закани и коментари от специалисти и анализатори. Факт е обаче, че и Лудогорец и ЦСКА ще влязат в този двубой в прекрасна форма. Това са двата най-силни отбора от началото на сезона и съвсем логично ще си оспорват първото място.

Какво обаче се случи в Лудогорец в последните няколко седмици. Реално след загубата от Левски разградчани бяха подложени на сериозна критика, но отговориха подобаващо. Факт е, че след двубоя със сините на 27 септември Лудогорец записа серия от 5 срещи без загуба в "А" група - 4 победи и 1 равенство, при голова разлика 11:1. В този период единствено новакът Хасково вкара на шампионите при успеха на разградчани с 3:1 вкъщи. В последните 40 дни Лудогорец записа и 3 мача в Шампионската лига, като графикът на зелените беше далеч по-натоварен. Все пак двубоите от евротурнирите показаха че са съвсем друго нещо и много трудно може да се прави паралел между Лудогорец в България и този отбор, който играе навън. Неслучайно и дразнителите са съвсем различни.

Не може да не се отличи обаче, че разградчани показват стабилизиране на представянето си в дефанзивен план. Специално в "А" група разградчани намериха формата си и започват да играят все по-силно от мач на мач, а създаденият брой голови положения расте прогресивно. Именно от това се нуждаеше Георги Дерменджиев. Треньорът на Лудогорец обяви, че иска тимът му да играе добре, а с течение на времето ще започне да вкарва и повече голове. 11 гола в 5 мача не е лошо постижение, особено имайки предвид началото на сезона, когато разградчани имаха проблем именно в този компонент.

До този момент ахилесовата пета на Лудогорец изненадващо се оказаха гостуванията. По традиция разградчани показваха по-силен футбол далеч от дома, където наказваха всяка грешка на своя домакин. През този сезон обаче тимът сгреши в доста от визитите си най-вече заради дефанзивния футбол на съперниците си, лекарството, което намериха останалите, а именно това да се затворят в собствената си половина и да чакат грешка на Лудогорец.

В последните няколко седмици разградчани показаха, че успяват да се справят с напрежението. Дори в моментите, когато разликата с ЦСКА беше започнала да расте значително и имаше опасност да стане още по-голяма, шампионите не се панираха. Сега тимът на Георги Дерменджиев трябва да затвърди възхода си. Именно на Армията ще се види дали той е реален и с голяма тежест.

Вестник "7 дни спорт"