Кой загроби Христо Златински?

Лудогорец се радва на страхотен сезон, отборът още може би не е достигнал чисто игровото си представяне от миналата година, но няма от какво да е недоволен. Разградчани изостават малко от прекия съперник за титлата, но пък са в групите на Шампионската лига, факт, който унищожава доста от критиките.

Има обаче и неща, които пораждат доста въпроси в Разград. Един от тях е какво се случва с футболисти, които само до преди няколко месеца бяха водещи при зелените. От началото на този сезон Роман Безяк спря да вкарва и головете му пресъхнаха. Странно за нападател, който завърши на 3-о място сред голаджиите в Лига Европа през миналия сезон и наниза общо 16 за Лудогорец. Въпреки това Безяк продължава да се ползва с доверието на хората в Разград, поне за момента.

Не така стоят нещата при Христо Златински. А когато човек с над 250 мача в "А" група и близо 50 гола в елита ни е отсвирен, то логично изскачат въпроси. Благоевградчанинът се радваше на най-силния сезон в кариерата си под ръководството на Стойчо Стоев - изигра общо 51 мача във всички турнири, вкара 12 гола и даде 5 асистенции. Единствено Безяк реализира повече, имайки предвид, че Златински е опорен халф и значително по-рядко излиза на добри позиции. От началото на този сезон обаче ситуацията се обърна на 180 градуса за него, полузащитникът играе периферна роля, получавайки редки шансове главно за купата или влиза само от пейката. Поне след идването на Георги Дерменджиев изглеждаше, че нещата ще се променят. Златински започна в Белград срещу Партизан и записа 90 минути, гарнирани с много добри изяви за равенството 2:2. После започна титуляр и в Букурещ срещу Стяуа, но беше сменен на почивката. В крайна сметка Лудогорец падна с 0:1, а от всички май го отнесе точно Златински, след като единствен той отпадна трайно от състава на Дерменджиев.

Статистиката сочи, че през настоящия сезон халфът престоява на терена средно по 57 минути на мач. Само в "А" група пък цифрата е 47 минути или малко над едно полувреме. В сравнение с миналата година отливът е сериозен, след като Златински прекарваше средно по 75 минути на терена на мач.

Всичко това поставя въпроси към хората в Разград, които така и не успяха да докажат, че смяната си заслужава. До Светослав Дяков в средата на терена се въртят Фабио Ешпиньо и Абел Анисе. И двамата обаче са далеч от това да се нарекат фундаментални футболисти за зелените. Постът на Анисе сам по себе си не е опорен халф, но е друг въпросът защо малгашът играе там. Ешпиньо пък е добър футболист, но и неговото място май е по-напред, след като няма елементарни навици в отбрана като отнемане на топката или подсигуряване.

Погледнато от чисто статистическа гледна точка промяната, наложена от треньорския щаб на разградчани не изглежда логична. Но всичко това е на базата на цифрите и резултатите. Може би пък просто Христо Златински пада поредната жертва от българските футболисти, които така и не успяха да се задържат като мнозинство в Разград.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"