Лудогорец започна да намества чарковете

Вторник, минава малко след 10 часа местно време в Естепона. В местността е тихо и спокойно, вдига се шум само на малкото игрище за футбол “Аройо ен Медио”. Там шампионите от “Лудогорец” провеждат поредната си тренировка в Испания. Георги Дерменджиев е извел първата група на терена и се занимава усилено с нея. За днешния ден специалистът е решил отборът да бъде разделен на две, за да може да свърши по-голям обем работа и да отработи специфични неща с всички, без да пренебрегва някого.

Хвърляш поглед в далечината и виждаш колко методично и без скатаване работят всички. На терена са вратарите Владо Стоянов и Георги Аргилашки заедно със Сашо Александров, Терзиев, Витиня, Александър Василев, Ешпиньо, Анисе, Абало, Ернандес, Вандерсон и Безяк. За разлика от друг път няма толкова усмивки, няма закачки, всички работят.

Има леко прекъсване за поздравления с 2-3 думи към Роман Безяк, който току-що е финтирал една от пластмасовите стойки, за да забие ефектен гол в мрежата на Аргилашки.
“Стоп, стоп, чакай!”, нарушава се тишината в един момент. Георги Дерменджиев влиза в наказателното поле и прекъсва упражнението, което върви в момента.

“Не може тримата да атакувате в една линия, когато Дани центрира. Ако Роман пробива между централните защитниците, ти (б.а., Ернандес) ще изостанеш на дузпата, а Вандер (б.а., Вандерсон) ще атакува на далечната греда. Фабио също подкрепя, но е малко отзад”, обяснява на висок тон Георги Дерменджиев към атакуващото каре и следва втори опит.

Като цяло на футболистите не са им нужни много обяснения, чуват се по една две корекции и работата продължава. 45 минути след първата група на терена обаче се появяват и останалите. Иван Чворович застава под рамката вместо Владо Стоянов. Следва сериозна работа и за другите – Моци, Барт, Кайсара, Минев, Дяков, Златински, Мишо Александров, Марселиньо, Мисиджан, Кишада и завърналия се Браян Ангуло.

Време е за още по-голямо натоварване, след като в тази група спокойно можем да кажем, че са голяма част от звездите. След кратката загрявка, която се води изцяло от испанските треньори Серхио Марти и Хавиер Рамос, е време и за другите треньори. Халфовете и нападателите упражняват удари и пасове в дълбочина, извеждайки съотборник на скорост. Те са стриктно следени от Георги Дерменджиев, който не изпуска нищо от поглед. “Остър пас, Вура, даваш му бавна топка и той я чака”, вика бат'Жоро по Върджил Мисиджан.

В другия край на игрището са защитниците, които са поверени на Стефан Генов. Помощникът на Георги Дерменджиев се е заел с карето Моци, Барт, Кайсара и Минев. Помага му и Браян Ангуло, който само изстрелва топки, все едно центрира. Целта на бранителите пък е да вземат първа топка в зависимост от това, в коя зона е пасът, а останалите да подсигуряват.

“Само гледате и правите леко движение, за да подсигурявате. Добре, Кайсара, браво. Другите движете”, коментира Генов, след като Кайсара току-що е изчистил с глава.

Шампионите наместват чарковете на своя механизъм. По подобие на скъп швейцарски часовник и “Лудогорец” иска да работи точно и да не изостава, затова се нуждае от сериозна настройка. Георги Дерменджиев тренира отделните елементи и едва след това пробва да ги събере в една машина. Точно затова и сутрешната тренировка в Естепона е една малка проекция на цялата зимна подготовка на шампионите. В нея можеш да видиш всичко - пасове, удари, комбинации и тактически елементи.

В края на заниманието и на втората група вече се вижда и малко тактика. Топката се изнася от централните защитници, преминава за малко време през Дяков или Златински, за да бъде изнесена на фланга. От там вариантите са няколко, а Дерменджиев отигра всички. Топката се подава директно на крилата или пък от крилата на крайните бранители, следват безброй повторения, но се стига до центриране и завършващ удар.

“Ицо, внимавай, не се включвай толкова. Твоята задача е да осигуриш тази зона, при отбита топка не трябва да те прехвърлят. Виж, само ти си тук и ако минат през теб, ще гоним”, обяснява Дерменджиев към Христо Златински при едно от поредните прекъсвания след създадена атака.

След още няколко повторения нещата се получават още по-добре и с по-голяма точност. Тренировката приключва, а отборът се прибира. Време за усмивки отново няма, играчите са изморени, треньорът замислен и коментиращ с останалите от щаба. Свършена е съвсем малка част от работата, няма време за отпускане, чарковете трябва да бъдат напаснати до началото на пролетния дял и механизмът да заработи като хората.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"