Лудогорец все още не е готов

Пролетният дял вече чука на вратата, особено за "Лудогорец", който след по-малко от 10 дни има мач. Готов ли е шампионският състав за решителната атака към титлата? Несъмнено този въпрос си задава и треньорът Георги Дерменджиев. И след четвъртата контрола на Орлите в Испания отговорите не са категорични.

Факт е, че "Лудогорец" не изигра най-добрия си мач срещу "Днипро". Даже ако трябва да сме максимално искрени, шампионите трябва да се радват, че не загубиха. Да, в последните 15-20 минути бяха по-свежи, имаха ситуации пред вратата на украинците, но пък преди това можеше да изостават с един или два гола.

Поведението в защита

Това безспорно трябва да притеснява най-много Георги Дерменджиев. Отдавна сме свикнали, че "Лудогорец" не е отбор, който е изграден върху защитата и се справя по-трудно с този аспект от играта. Да, де, обаче когато са създали доста положения пред вратата ти, то вече може да светне червената лампичка.

Най-сериозно впечатление направи, че почти всяко статично положение водеше до смут в отбраната на разградчани. На първо място, защото отборът и без това не е ръстов и се справя трудно с центрирания, а второ, и самото подреждане понякога изглежда странно. За капак и вратарят не се намесваше акуратно при някои от центриранията.

През второто полувреме разградчани стабилизираха поведението си при статичните положения, но пък допуснаха повече влизания в пеналта с дрибъл. Това се получи най-вече заради оголването на фланговете от крайните бранители. Впечатление направи и че разградчани отработваха няколко варианта за подсигуряване в тренировките, но конкретно в мача с "Днипро", когато единият бранител беше преодолян, другите май забравяха да му покриват гърба.

Хванати в клещите на пресата

Това е друга стара слабост, за която всички са наясно. Ясно е като бял ден, че ако искаш да направиш нещо срещу "Лудогорец", трябва да заложиш на висока преса от първата минута и да се надяваш да издържиш физически. Точно на това наблегна и "Днипро", който особено до 70-ата минута изглеждаше впечатляващо във физически аспект.
Българите така и не се справиха с пресата. Лошото е, че и отборът не реагира на това, което се случва на терена. Въпреки че сбъркаха 3 или 4 пъти още в първите 15 минути, разградчани не се сетиха да изритват топката, а продължиха да я изнасят с къс пас към централните защитници. Това обаче можеше да коства много, след като още в 3-тата минута Моци сбърка, но украинците не се възползваха.

Заради здравата преса се наложи Марселиньо да се връща още в собствената си половина, откъдето да взима топката и да организира атаките. Това обаче удари сериозно по креативността на разградчани, след като далеч от вратата бразилецът не е голяма опасност за противника. Освен това веднага щом преодолееше един или двама съперници, Марселиньо после задължително беше спиран с нарушение, понякога дори и малко по-грубо от нужното. За капак крилата ги нямаше никакви – Михаил Александров продължава да е неубедителен, докато Мисиджан опита нещо, но беше наритан и сменен принудително.

От пресата преди почивката най-сериозно обаче пострада изнасянето на топката и организацията на играта още в собствената половина на разградчани. И след като защитниците бяха буквално хванати в клещи, то най-голяма вина, че не се нагърбиха по-сериозно, имат опорните халфове – Дяков и Анисе. Капитанът не търсеше толкова често топката, а когато беше в него, не я отиграваше бързо. Анисе пък си играеше някаква негова игра, включвайки се често в атака, но пък не неправи нищо опасно, освен да си оголи зоната.
"Лудогорец" се поокопити от сериозната преса едва след 70-ата минута, тогава като че ли разградчани започнаха по-често да търсят пасове между линиите. Освен това и украинците отпаднаха физически, след като играха с по-малък брой смени.

Изолираните нападатели

Това е друг много сериозен проблем, който се прояви в течение на мача, за Георги Дерменджиев. Че и Безяк, и Кишада нямат толкова създадени положения в контролите, е ясно, но срещу "Днипро" и двамата не бяха запомнени с нищо. Кишада се изгуби тотално между огромните защитници на украинците, но и вината си е напълно негова. Бразилецът остана тотално изолиран, защото търсеше топката зад гърба на отбраната, а в съчетание с пресата на "Днипро" просто нямаше шанс да получи такъв пас. Кишада много рядко се изтегляше да търси топката на крак, за да успее да скъси дистанцията с останалите си съотборници и да влезе в разиграване.

За сметка на това Роман Безяк се ориентира значително по-добре след почивката. Словенецът постоянно се изтегляше назад, за да издърпа и защитниците от собствената им линия. В крайна сметка това сработи няколко пъти към края на мача, когато "Лудогорец" създаде и най-опасните си атаки. Като цяло обаче голмайсторът на шампионите е далеч от познатото си ниво, но това може да се обясни и с претърпяната наскоро контузия.

"Резервите" влизат по-бързо в час

Едва ли много хора са очаквали, но футболистите в "Лудогорец", които през есента се водеха по-скоро като резерви, влизат доста по-бързо в час в контролите. Прави впечатление, че звездите определено не са стигнали оптималното си ниво или пък не се раздават толкова.

За сметка на това обаче добри думи определено могат да се кажат за Иван Чворович, който беше повече от 3 месеца извън терена. Вратарят направи силен мач с "Днипро" и беше основната причина украинците да не вкарат гол. Силно игра и Александър Барт, който от мач на мач впечатлява все повече. Ако възходящата тенденция при французина се запази, той без съмнение много скоро ще си върне титулярното място в отбора.

За сметка на това в средата на терена капитанът Дяков изглежда далеч от най-доброто си състояние, а причината не е ясна. Вместо това двама от конкурентите му - Фабио Ешпиньо и Христо Златински, определено са хората в най-добра форма. Неслучайно, когато те са заедно на терена, разградчани изглеждат доста по-стабилни и опасни в офанзивен план.

79 минути без положение

Звучи странно, но "Лудогорец" създаде първото си сериозно игрово положение едва в 79-ата минута на мача с "Днипро". Да, украинците безспорно са добър отбор, който след 2 седмици ще играе 1/16-финал в Лига Европа, но въпреки това не са страшилище. А обясненията на треньорския щаб на разградчани за грубата и твърда игра на "Днипро" по-скоро звучат само като оправдания, отколкото като адекватен анализ на случващото се. Досега на отбора никога не му се беше случвало да чака 80 минути, за да може да се похвали с една скоростна атака, каквато по принцип му е запазената марка. Значи определено има някакъв проблем.

Ясно е, че в "А" група "Лудогорец" няма да бъде гален с перце и пак ще отнася такива здрави ритници. Затова е по-добре хората в отбора да си налягат парцалите и да се вгледат в проблемите, докато още имат време за реакция. Иначе после може и да паднат от високо.

Симеон Кичуков, вестник "7 дни спорт"